Delizie del Piemonte

Jag fick ett återfall i går… Ett återfall, från att äta GI- och LCHF-mat, till en riktig kolhydratbomb..! Nämligen pastarätten Delizie del Piemonte. Det är inte nyttigt, men gott :P

 

Det här är en specialitet från distriktet Piemonte. Receptet kom till under ett italienskt gästspel på restaurang Martini i Stockholm. Rullar av lasagneplattor är fyllda med zucchini, skinka och ost och gratineras med tomat- och bechamelsås. Det blir fint att garnera med bladpersilja.

Ni får receptet för 4 personer

12 förkokta eller färska lasagneplattor
ca 400 g stora, tunna skivor kokt skinka
Drygt 200 g emmentalerost
Drygt 300 g zucchini
100 g nyriven parmesanost

Bechamelsås
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
salt och peppar
riven muskotnöt

Tomatsås
200 g krossade tomater
1 msk finhackad lök
2 vitlöksklyftor
finhackad persilja (ungefär 1 kruka)
salt och peppar
olivolja

Gör så här

Börja med såserna. Bechamelsås: fräs samman smör och mjöl och späd med mjölk till en slät, tunn sås som får koka sakta ca 10 minuter. Salta, peppra och smaka av. Tomatsås: fräs finhackad lök och vitlök i olja. Tillsätt persilja och tomat, salta och peppra. Koka sakta i 10 minuter.

Skär zucchini i tunna skivor och fräs dem lätt i olja tills de mjuknar litet (om man använder osthyvel blir skivorna så tunna att man kan hoppa över det här momentet). Koka lasagneplattorna 3-4 åt gången i rikligt med lättsaltat vatten, ca 4 minuter. Se till att de inte klibbar samman (vilket de lätt gör, så använd hellre färska plattor som inte behöver kokas). Ta upp dem och lägg på en plåt. Strö över litet av parmesanosten. Täck med hyvlade ostskivor. Lägg zucchiniskivor på varje platta. Strimla skinkan, lägg på den och rulla ihop plattorna som rulltårtor. Skär rullarna i tre delar och ställ dem på ett gratängfat.

Häll över bechamel- och tomatsås och strö över resten av parmesanosten. Gratinera i 200 grader ca 15 minuter. Garnera med bladpersilja.

5 reaktioner till “Delizie del Piemonte

  1. Nu blev jag riktigt sugen på detta Annette!!! Det är ju så vansinnigt gott! Fast min blir inte riktigt som din! Jag minns första gången jag åt detta hos dig! Makalöst!! KRAM!!

    Gilla

  2. Ja, när det gäller den här rätten måste man göra ett undantag ibland från att vara nyttig..! Det blir så smarrigt …särskilt såsen med riven muskotnöt… :P

    Gilla

  3. Nääe, usch va läskigt gott det såg ut. Jag som precis ska börja ta tag i det där med maten. Låter som att undantagstillstånd snart kommer råda. Ha ha ha.
    Tack för inspiration och en härlig blogg!

    Gilla

  4. Nämen å så gott! Att jag inte kunde gissa på det;) Så onyttig är den väl inte heller? Både zucchini och tomat;) Äter inte heller kolhydrater men nu ska jag minsann göra ett undantag. Jättetack för tipset!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.