Skip to content

En riktig jul, en sådan som man har när man är liten

18 december, 2015

Jag är uppvuxen i en familj där vi drack julmust till julmiddagen. Det var vår tradition och som barn hade jag turen att aldrig behöva vara orolig för att mamma eller pappa skulle uppföra sig annorlunda och konstigt på grund av alkohol. Julafton var en lika trygg dag som alla andra. Jag behövde aldrig ha en klump i magen för att någon skulle dricka för mycket.
.

juldagskväll

Julafton handlade inte det minsta om vuxna och alkohol. Till viss del handlade julen om att önska sig saker, men det jag uppskattade mest som barn, var att familjen och släkten var tillsammans, umgicks och hade det mysigt. Det är sådana minnen jag vill att våra barn skall få med sig från sin uppväxt.

Ett av mina starkaste julminnen är när farmor och farfar kom åkande i sin lilla blå Bubbla och svängde in på vår gårdsplan. Det kändes så spännande och väldigt mysigt att stå i fönstret och se dem komma. Och de hade med sig paket som var så fint inslagna och omsorgsfullt dekorerade. Farmor var en estet och konstnärssjäl. Ofta tyckte jag nästan mer om själva paketen från farmor och farfar än om innehållet. Och jag minns det mjuka paketet vi barn alltid fick från mormor, med de traditionsenliga raggsockorna som hon stickat själv och som höll i en evighet. Raggsockor stod väl inte högst på min önskelista, men det var en del av vår jultradition att få det mjuka paketet, och det kändes tryggt på något sätt, att vissa saker var som de alltid varit.

I dag är det barnens sista skoldag innan jullovet. Nu skall vi julpyssla fram till jul. Laga maträtter efter nya recept, baka, julbada hundarna och klä granen. Men bäst av allt är kvällen innan julafton, när skinkan är klar och det doftar underbart i hela huset från griljeringen. När barnen har somnat brukar Patrik och jag dricka glögg och äta en skinksmörgås medan vi rimmar till paketen. Mys

.

 

 

 

 

6 kommentarer leave one →
 1. 20 december, 2015 06:36

  Åh så fina minnen. Nej alkohol hör definitivt inte hemma på julen, det är barnens högtid.

  Liked by 1 person

 2. 19 december, 2015 09:05

  En fin bild till en text med skön julkänsla 🙂 Även jag har lyckats växa upp med vita jular – ingen alkohol som skapade oro – något man önskar alla barn!
  Önskar er fina julförberedelser!

  Liked by 1 person

 3. 18 december, 2015 09:08

  Jul är till för barn i mina ögon. Inte för vuxna. Du minns ju allt runtomkring än idag och du uppskattar det även nu. Så ska jular vara – för barnen, som minns:-)

  PS. Ett otroligt fint inlägg av dig! DS.

  Liked by 1 person

 4. Monica o Jacob permalink
  18 december, 2015 05:40

  Vilken mysig bild, ja när man var barn
  var julen en riktig höjdpunkt.
  Ha det bra
  http://ingemix.bloggplatsen.se/2015/12/15/11233864-tisdagstema/

  Liked by 1 person

 5. 18 december, 2015 05:26

  Olika traditioner i olika familjer! Ett tryggt och mysigt julfirande kommer barnen att ha med sig och föra vidare i sina kommande familjer!

  Liked by 1 person

 6. 18 december, 2015 03:21

  Åh, det låter så där helt perfekt och underbart – en så fin kombo med din stämningsfulla bild! Är granen redan på plats?

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: