Helgbilden – självförsörjande på ägg ♥

ägg 1

Under julhelgen fick vi fina julklappar från hönsen. Från att ha varit bara några veckor gamla kycklingar, har nu fler och fler av hönorna blivit stora nog att börja värpa. Under julen satte de rekord i hönshuset, och vi kunde hämta in fem ägg per dag. Nu är vi självförsörjande på ägg!
.

ägg 2 - Kopia

En riktig skatt! Extra roligt var att vi plötsligt fick ett ljusbrunt ägg som var mycket större än de andra, det vägde hela 80 gram. Det kan vara en av Brahmorna som lagt sitt första ägg! Och ser ni de små chokladbruna äggen, det är Maranhönorna som börjat värpa. De äggen väger bara 40 gram. Men ni ser väl det stora chokladbruna ägget? Undrar om det är två gulor i det?

Till julbordets ägghalvor hade vi både köpta ägg och ägg från våra egna höns. Jag visste ju inte att äggproduktionen skulle nå sin topp just vid jul. Trots att jag vet att våra höns får så bra foder blev jag överraskad av skillnaden på äggulornas färg. De köpta äggens gulor var så bleka och svagt gula jämfört med gulorna från våra höns. Jag måste nog köpa några ägg för att visa er.
.

liten_logga_helgbilden

Fler helgbilder finns här.

 

6 reaktioner till “Helgbilden – självförsörjande på ägg ♥

 1. Vilka fina ägg ni får, våra hönor är tyvärr så gamla just nu att de nästan har slutat värpa så jag blev tvungen att köpa ägg för första gången någonsin till jul. Det är definitivt skillnad på hemägg och köpta ägg, jag kommer att sakna hemägg när våra hönor är borta.

  Gillad av 1 person

 2. Jojo här har du guldet. Du måste bara baka en sockerkaka på dina egna ägg för den blir så fin i färgen att man knappt vill äta den. Ljuvligt guldgul blir den. Färgerna är finfina på dina ägg och nu blir jag nyfiken om det var två gulor i det stora ägget. Fint med olika färger i skålen. Jag får gratulera dig till värpglada höns. Gott Nytt År

  Gilla

 3. Härligt. Hade önskat att någon i närheten hade haft ägg att sälja. Allt smakar så mycket bättre också när man vet att djuren har ett bra liv.
  (Var fundersam på om någon skulle se att det var en halv collie med i bilden och du lyckades=)

  Gillad av 1 person

 4. Ja det förstår jag var roligt, inget kan ju vara
  bättre än egenproducerade ägg :-)
  Vi har också lugna nyår men förtätningen gör
  väl slut på det om några år tyvärr.
  Ingen av våra hundar reagerar på skott tack och
  lov, har bara haft en berörd Schäfer men hon fick
  ligga hos mej under täcket och då gick det bra:-)
  Ha ett riktigt GOTT NYTT ÅR

  Gillad av 1 person

 5. Så bra att hönorna tog på sig ansvaret för äggproduktionen till jul och levererade på topp! Säkert ett tack för all omsorg de får! Kul att äggen är olikfärgade, ser extra trevligt ut!
  Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR och att vi ses på bloggen också i fortsättningen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.