Bokbloggsjerka v. 15 – Biografier och memoarer

I bokbloggsjerkan den här veckan ställer Annika frågan:

Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

.

Min första tanke var att jag inte läst några biografier eller memoarer! Men under tiden jag svarade på frågan i en kommentar hos Miss Magics Cabinet insåg jag att jag visst läst åtminstone en biografi, och definitivt har lust att läsa flera.

En biografi som jag skall hämta tillbaka från min mamma, är biografin om Damien Echols, han som troligtvis blev oskyldigt dömd för mord han inte begått, och satt i dödscell under 18 år där han väntade på en giftinjektion. År 2011 blev han fri. Jag såg honom i tv-programmet Skavlan och han gästade Malou, och jag insåg att jag måste läsa boken. Det är fem år sedan, kanske dags nu då.

 

För evigheter sedan, på högstadiet, läste jag Anne Franks dagbok och älskade den. I början av det här året lyckades jag övertyga vår 11-åring att läsa den som högläsningsbok (under F1-åk 9 i barnens skola är det krav att läsa högt 15 min/kväll fyra dagar i veckan), så jag har lyssnat på ungefär en tredjedel av den, och jag blev inte alls lika uppslukad av den nu… Jättetråkigt att känna så om en bok som jag mindes som så fantastisk. Jag blev inte förtjust i Anne Frank, som var precis som man är i den åldern, ganska egocentrisk, och jag tyckte att handlingen blev för utdragen. Jag blev uttråkad helt enkelt. Bella blev detsamma, och bytte bok, men jag skall nog läsa klart den själv i alla fall och se om den blir bättre längre fram.

Jag har i åratal tänkt läsa Blonde, biografin om Marilyn Monroe, men den står där i bokhyllan, oläst fortfarande. Marilyn Monroe fascinerar fortfarande, och till och med våra barn som är 10 och 11 vet vem hon var och kan sjunga ”Happy Birthday Mr President” med samma tonfall som hon ;) Det är smått otroligt att hon är ihågkommen efter så många år.

Här svarar många andra på samma fråga angående biografier och memoarer!

 

5 reaktioner till “Bokbloggsjerka v. 15 – Biografier och memoarer

  1. Anne Franks dagbok var intressant. Skulle nog kunna läsa om den. Men annars har det varit lite sämre med läsning av biografier. Blev lite sporrad nu, så jag kanske skulle se mig om efter nån intressant.
    Önskar dig en fin söndag !

    Kramkram från Marie

    Gillad av 1 person

  2. Anne Franks dagbok har jag också läst. Å sedan har jag läst – ja, hur ska jag säga det – lite mera undermåliga memoarer/biografier av olika forbollspelare och -tränare. Inga litterära mästerverk direkt med undantag av ”Zlatan”, som var smart nog att engagera ett proffs som ”ghost writer” – David Lagercrantz.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.