Kedjad (142/366)

fastkedjad

Hittills har jag lyckats klara många av utmaningarna bara genom att fota i mitt närområde, men nu börjar det bli svårare. Jag måste nog gå igenom de utmaningar som är kvar och lägga upp en plan för vad jag skall fota och på vilken plats. Hur gör ni andra som är med i utmaningen, planerar ni i förväg eller fotar ni och hittar ett passande tema efteråt?

Ankaret som är fastkedjat finns i Norrtälje vid ån. Jag blev inte nöjd med bilden då i april, men nu i efterhand tycker jag att den får duga.

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

19 reaktioner till “Kedjad (142/366)

  1. Bra tolkning till temat! Det är så lätt att få alldeles för höga krav på bildernas kvalitet och tolkningar, det är okej att nödlösa och att tolkningen ibland blir lite för vidlyftig……vi är väl med för att det ska vara roligt och inte bli en börda! :)

    Gillad av 1 person

  2. Du får åka till England och beta av teman! ;) Jag gör som många andra, fotar och tittar på listan efter fototuren. Sedan brukar jag också ibland kika på listan och fundera om det är något tema jag kan beta av på hemmaplan. Jag gillar teman som är mångtydiga och kan ge en liten tvist. Vissa teman kommer jag faktiskt ihåg och jag har i stort sett alltid kameran med mig. Många gånger snubblar man över teman där man minst anar det. Mina barn tycker att jag kan vara liiiite pinsam ibland när jag fotar någon konstig sak. :)

    Gillad av 2 personer

    1. Ja, på resor brukar kameran gå varm :) Jag vet precis vad du menar med att anses pinsam när man fotar. I dag var det inte barnen utan min man som nog tyckte att det blev litet pinsamt och gick iväg några meter när jag var tvungen att nästan lägga mig ned på orienteringstävlingen våra tjejer var med på, för att fota en rolig växt ;)

      Gillad av 2 personer

  3. Visst är bilden bra, snyggt ljus, fina färger och skärpa på kedjan. Kanske, i alla fall i mitt tycke, liiite för mycket ljus och kontrast i förgrunden. Gatstenarna liksom smälter ihop.
    När det gäller bilder till alla olika teman har jag oftast inte något speciellt tema i åtanke när jag ger mig ut med kameran. Istället försöker jag passa in ett tema till någon av alla bilder i efterhand. Men på travbanan tänkte jag på ”flygande start” när jag var på Borneo och fotograferade orangutangerna så väntade jag in en som skulle ha ”huvudet under armen” :-)
    Nu när vi reser bort och blir borta fem veckor ska jag inrikta mig mer på att leta passande motiv och tar självklart med mig listan. Har insett att det inte håller så länge till att ”bara” fotografera och sen försöka passa in ett lämpligt tema. Det finns ju inte hur många som helst och nu de sista dagarna har jag faktiskt tyckt att det börjat bli lite knepigt :) Vill helst spara så många egna teman som möjligt men vet redan att vissa klarar jag inte av. Men kanske blir det en resa till Stockholm till sensommaren och då ska jag ta mig till blåbärsskogen för det temat funkar inte här då det inte finns någon blåbärsskog :-)

    Gillad av 1 person

    1. Tack för konstruktiv kritik, det uppskattar jag :) Jag håller med dig, litet för mycket kontrast och intensitet i den här bilden. Ofta tycker jag att det är så att när bilden är bra, då behöver man inte redigera så mycket, kanske bara ljusa upp bilden litet. När man inte är nöjd kan man hålla på länge och ändå inte bli nöjd, och det är nog då som det inte blir helt bra heller. Jag gillade i efterhand inte vinkeln på den här bilden, ankaret flyter ihop med smidesstaketet bakom, så jag försökte lyfta fram ankaret mer genom mer kontrast och intensitet, på bekostnad av gatstenarna som blev för ljusa istället. Det finns säkert något sätt att redigera på så att det inte blir så, men jag kan bara de absoluta grunderna i ps, fyra-fem inställningar. I sommar hoppas jag hinna lära mig mer om foto och redigering, men det är ju så man alltid tänker, i sommar…

      Jag tänker som du när det gäller att passa ihop foto med tema, och det börjar bli knepigt att bara fota nu. Jag skall försöka så länge det går att få med de teman som är med på listan, men norrsken till exempel blir svårt att lyckas med för mig. Jag har aldrig sett något, så jag har inga större förhoppningar om att göra det just i år.

      Gillad av 1 person

  4. Perfekt till temat! Snyggt fastkedjad, fint med blått vatten och höga hus i bakgrund! Jag gör nog som de flesta andra, fotar lite vilt och bestämmer tema när det är någon bild som jag vill ha med…. Kan bli rätt så krystat :/ Någon gång har jag gjort tvärt om, bestämt tema och gått på jakt! Bilderna blir lite mer ordentliga när jag gör så….

    Gillad av 2 personer

  5. Jag fotar det jag vill och kollar teman sen för det mesta. Några teman har fastnat i huvudet och då kanske jag fotar mest för dem. Å andra sidan kan det bli bilder som passar bättre till ett annat tema när man väl kommer hem. Mina flickor är bra på att komma ihåg och komma på teman och även min man har blivit lite smittad. ”Är det där bra till nåt tema?” :)

    Gillad av 2 personer

    1. Vad kul att hela familjen är involverad :) Jag har också fotat det jag velat och hittat tema efteråt, men ju färre teman som blir kvar, desto mer måste jag nog planera fotograferingen.

      Gilla

      1. Så är det ju förstås och det är rätt skönt att det finns de 50 egna, särskilt i slutet. ;) Annars skulle det bli väldigt tufft och svårt att hinna och hitta.

        Gillad av 1 person

  6. Jag har alldeles för dåligt minne för att ha listan i huvudet, så jag fotar allt som finns omkring mig och vid olika ”äventyr” som sker till vardag och helg. I efterhand försöker jag passa in bilderna till något tema. Det är först mot slutet av året när man ska ”stressa” genom för att fullfölja som jag börjar leta efter specifika temabilder…. Det blir som att man får vända och vrida på orden för att få de att passa till en del bilder. Och ibland får man ju bilder som inte har något tema – och då är det ju perfekt att hitta på ett eget. Eller så kör man en extremt långsökt lösning ;)

    Gillad av 2 personer

    1. Intressant att höra hur du gör! Jag har ju lyckats fota nästan hundra bilder bara här hemma och så fyrtio till när jag gjort utflykter till några få platser. Jag börjar inse att jag måste styra upp mig själv redan nu, de teman som är kvar är svåra enligt min mening. ”Nyckelfigur”… ”Och?”… ”På sluttampen”…

      Gilla

      1. På sluttampen kan ju ”med lätthet” tolkas med en vissen blomma ;) Men håller med – det är ganska många teman som jag har extrem svårt att ens ha en idé om hur jag ska bildtolka…..

        Gillad av 1 person

      2. Det är sant, tack för tipset, lika bra att jag fixar det temat i morgon innan jag glömmer det, med tanke på min slöa fantasi just nu! Jag har nog hamnat i en fas då jag inte kan tänka så kreativt. Det är väl bara att fota sig ur den antar jag ;)

        Gilla

      3. Ja, så är det, och ibland får man helt enkelt sänka sina krav på sig själv, kanske ta en paus och bara njuta av livet… och fota under tiden. Listan kan man beta av en dag när man känner att man har lite extra tid. …..säger-hon-som-alltid-har-krav-att-behärska-allt….. ;)

        Gillad av 2 personer

      4. Haha, här är en till ;) Men det är nog som du skriver. Jag åkte ju in till Sthlm en dag och trodde knappt jag skulle få ihop bilder till ens ett par teman, men det blev väldigt många. Jag har en del idéer om stilleben, det kanske är bra att fota dem nu när ljuset är bra, det blir svårare i november.

        Gillad av 1 person

  7. Inget fel alls på bilden, men så är jag ju ingen fotobloggare heller om man säger så.

    Men om jag vore med i utmaningen så skulle jag troligen matcha bilder i arkivet med teman som finns på listan. (Listan skulle jag förresten alltid ha i handväskan, precis som kameran.) Sedan skulle jag nog leta motiv som passar till de olika teman. Ofta snubblar man ju över motiven utan att man vet om det om du förstår vad jag menar.

    Gillad av 1 person

    1. Det är ungefär så jag gjort hittills, bortsett från att jag inte haft listan med mig tidigare. Det skall jag börja med nu, det kan bli en extra utmaning, att inte bara fota det jag tycker borde bli fint, litet slumpmässigt:)

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.