Söndagens smakbit ur en bra bok v. 40

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som brukar återkomma varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok. Den här söndagen uppmanar hon alla som vill vara med: Siden jeg nå leser om et så viktig tema vil jeg spørre deg/dere om hvilken bok(bøker) som du mener er blant de viktigste du har lest?

haggstrom

En av de viktigaste böcker jag läst är Skuggans lag: en spanares kamp mot prostitutionen, av Simon Häggström. Det är en bok som också beskriver kvinnors utsatthet, precis som den bok om våldtäkt som Mari tipsar om. Känner ni till att Amnesty International förra hösten slog fast att prostitution bör bli lagligt? Författaren till den här mycket läsvärda boken förespråkar motsatsen, precis som svensk lag: att det ska vara olagligt att köpa men inte att sälja sex. När man läser boken blir man chockad, ledsen, förbannad och frustrerad över hur flickor och kvinnor utnyttjas.

Citatet är från sidan 147:

Just den här kvällen är planerad sedan länge. Detta var enda luckan på hela veckan, märkt med ett X i kalendern. Efter sin tjänsteresa till London landade han på Arlanda 21.50 och tog en taxi till sin arbetsplats. Efter att ha lämnat bagaget på kontoret bar det direkt av till Malmskillnadsgatan. När han är färdig ska han hämta upp bagaget och åka raka vägen hem. Till sin fru och  barn sa han att han skulle landa sent och inte vara hemma förrän efter midnatt.

Författaren har valt helt rätt förhållningssätt när han skrivit boken, det är sakligt och det känns som en ärlig beskrivning av hur kvinnorna hamnat i detta, vilka män det är som uppsöker dessa kvinnor, och varför, och så drygt tjugo fall ur verkligheten. Med tanke på hur en stor del av omvärlden ser på prostitution tycker jag att det är bra att vara påläst inför den dag Sveriges sexköpslag börjar ifrågasättas på allvar. Diskussion om den pågår hela tiden, och med Amnestys ställningstagande fasar jag för den dag prostitution kanske blir lagligt även i Sverige.

Min recension av boken finns här.

Fler smakbitar ur bra böcker finns här.

Ha en fin dag!

19 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok v. 40

  1. Det är väl just det här i smakbiten som man (läs jag) har så svårt att förstå – att det är helt vanliga män som får för sig att utnyttja prostituerade. Förstår inte riktigt hur de kan rättfärdiga det för sig själva?

    Postade min recension av Den gröna vägen förresten (http://mshisingen.blogspot.com/2016/10/the-green-road-anne-enright.html) , vore ju synd om du fick vänta på svaren på dina undringar tills dess egentliga tur kom :) Jag har en fruktansvärd backlogg, är fortfarande inte klar med sommarböckerna…

    Gillad av 1 person

  2. Jag har auogiro till fler frivilligorganisationer, men just det där har gjort att jag inte ger något till Amnesty. Även om jag inser att dom behövs och gör ett bra jobb för övrigt.
    Sen anser jag problemet ses lite för ensidigt enbart utifrån genus, det här handlar om klass också. Den som köper befinner sig alltid några trappsteg högre upp än den som säljer, socialt och ekonomiskt.
    Inom ett halvår såg jag både gubbslemmet i Thailand och gumslemmet i Gambia. Såg egentligen ingen skillnad på det. Dom som hade bättre ställt utnyttjade fattiga oavsett vilket kön dom hade.

    Gillad av 1 person

    1. Ja, det är precis det författaren till den här boken beskriver, att en kvinna från en annan social situation med välavlönat arbete och med god psykisk hälsa skulle inte utsätta sig för detta. Jag blir så förbannad när jag tänker på att vissa män kan vara så fullständigt empatilösa att de utnyttjar kvinnor på det här sättet. Jag blev imponerad av författaren som behöll sakligheten genom hela boken, det måste ha varit svårt.

      Gilla

  3. Utan att gå in på sakfrågan kan jag konstatera att den svenska sektionen av Amnesty International sagt nej till att avkriminalisera köp och försäljning av sex.
    När det gäller bakgrunden till AI:s förslag till avkriminalisering ska det ha handlat om att de prostituerade får svårare att ta del av vård och att kriminalisering innebär att prostitutionen flyttas till mer osäkra platser.
    Observera alltså att jag inte tar ställning i sakfrågan, utan bara vill nämna lite om bakgrunden.

    Gillad av 1 person

    1. Jo, jag känner till det, från svensk sida gick man i taket av det här beslutet. I boken argumenterar författaren väldigt övertygande för att det vore att utsätta kvinnorna för ännu större risker om prostitution avkriminaliseras. Det vore samma sak som att samhället säger till maffialiknande grupperingar som ofta står bakom verksamheten att det är ok att fortsätta med bland annat människohandel, eftersom det ofta är så det är. En avkriminaliseringen skulle leda till grövre våld, fler kränkningar. Författaren menar att där sexköp tillåts uppstår en normalisering och avtrubbning hos sexköparna. Gränser suddas ut och det som tidigare ansågs extremt blir plötsligt möjligt. Skulle köparna vilja ha unga kvinnor, då ser människohandlarna till att tillhandahålla det. Köparens marknad. Det måste finnas tydliga gränser, för att skydda kvinnorna. Dessutom väljer antagligen många män att avstå från köp, just för att det är brottsligt och de inte vill utsätta sig för risken att få sitt liv raserat om det han gjort kommer fram till familjen och arbetsgivaren.

      Gilla

  4. Det är mycket snack nu om att legalisera många saker. Det är ju en bra och enkel lösning om man inte hinner lösa alla brott. Personligen tycker jag att det är en feg lösning. Det är nog bra att prata om det i alla fall.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.