Julafton 2016

julgranen-ram

.

 

bubbla.

salsbordet-juldukat.

juldukning-2017

Vi dukade kvällen innan julafton. Isabella fick en idé i början av december, att hon skulle göra små tomteluvor att dekorera med på bordet. Inuti varje luva gömde sig chokladpraliner.
.

julbord-1

De kalla rätterna på årets julbord. Bland de varma rätterna fanns bland annat hemgjorda köttbullar och prinskorv, och så mammas omelett med svampstuvning, som är tradition hos oss.
.

julbord

Vår julsallad från ett recept som jag sparat sedan 1990-talet någon gång. Strimlad rödkål, apelsin, valnötter, ruccola, morotsstrimlor och en vanlig dressing av olja, vinäger, pressad vitlök, s + p. Vi hade även cole slaw, hemgjord rödbetssallad, skärgårdssill och inlagd sill, Skagentårta, ägghalvor med räkor och så melonklyftor med parmaskinka och mozzarella.

.

julskinka-2017

Skinka förstås, med grönkål som man sedan kan använda till en jättegod smoothie. Recept finns här. De exotiska frukterna var också väldigt goda; kiwano och litchi.
.

tomtebakelse

Tomtebakelserna stod på dessertbordet tillsammans med mammas ris a la Malta…
.

kolatarta-med-mandelbotten

… och en sådan här kolatårta på mandelbotten.

Vi var femton personer, så det blev många julklappar. Dessutom fick vi julklappar från min brors familj som inte var med och från Erica och Mattias som firade jul i Alperna i år. Julklappsutdelningen tog en och en halv timme. Pappa hade skrivit rim på paketen från dem, det brukar vara en mysig tradition hos oss, men jag hade faktiskt hoppat över det i år.

Ingen snö blev det på julafton i år heller, men det spelade ingen roll för julstämningen, den fanns ändå med ett så trevligt och glatt gäng!

Marit håller i fotoutmaningen Helgbilden. Klicka in där och se hur andra spenderat helgen!

 

 

13 reaktioner till “Julafton 2016

  1. Vilket magiskt vackert bord ni dukat, så underbart att få sitta ned i så vacker miljö och njuta av all den goda maten. Det är som att kliva in i en inredningstidning att se dina bilder – och inte den där stylade opersonliga modellen utan mer Lantliv/Drömhem, ja du vet vad jag menar!

    Men så snabba ni var att dela ut julklapparna trots att ni även hade rim! Här tar utdelningen flera timmar, men då lyssnar alla på rimmen och ser på när paketen packas upp. Något som dottern tyckte var dödligt långtråkigt, men som jag tycker är en av julaftons höjdpunkter.

    Skagentårta, har du recept på den?

    Önskar dig ett gott slut på det gamla året. Kram!

    Gillad av 1 person

    1. Tack :) Jag gillar ju den lantliga stilen och fixar och pysslar en hel del inför högtider, och huset i sig själv som är från slutet av 1800-talet bidrar säkert till att det blir just lantligt.

      Ja, visst är vi för snabba! Jag håller med. Vissa hos oss har tyckt att julklappsutdelningen tar för lång tid, så vi försöker korta ned den. Tidigare har julklappsutdelningen med rim och allt tagit så lång tid att vi tagit paus för fika mitt i. Jag tror jag skall införa det igen :)

      Återkommer med receptet på Skagentårta, det är ett 80-talsrecept, och jag jag tror faktiskt att det mesta var gott då.

      Gott nytt år och kram!

      Gilla

  2. Ett fantastiskt fint julbord med lite annorlunda ”ingredienser” än vanligt! Snyggt och smakful dukning!
    Du började ju verkligen tidigt med julen, så jag förstår att all pynt ryker såpass tidigt som idag.
    Älskar den lilla bubblan som ju har varit med förut. Den kan man verkligen titta många gånger på:-)
    God fortsättning!

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Visst är den fin, Bubblan :) Jag kunde inte motstå den, jag blev så nostalgisk när jag såg den. Min farmor och farfar hade en Bubbla och den här lilla prydnadsbilen påminner mig om när de kom hem till oss på jularna med kassar fulla med fint dekorerade julklappar. Det var så mysigt :)

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.