Recension: Olgas mat – för aktiva kvinnor, av Olga Rönnberg

Recensionsexemplar från Bonnier Fakta - stort tack!
Recensionsexemplar från Fitnessförlaget – stort tack!

 

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 144
Utgivningsdatum: 2016-12-27
Form/foto: Anders Timrén (form), Frida Wismar (foto) och Kristian Pohl (foto)
Förlag: Bonnier Fakta/Fitnessförlaget
ISBN: 9789173630856
Finns att beställa hos Mamma Fitness, Bokus och Adlibris

 

Om innehållet, från förlagets hemsida

Olgas mat är fullproppad med rätter som både smakar gott och fyller dig med näring och energi för att du ska klara av träning och vardagsliv. Här finns recept för veckans alla måltider: Goda frukostar med nyttiga pannkakor, granolor och gröter; snabba mellanmål, perfekta att ta med och mättande luncher som sallader och omeletter. Och naturligtvis ordentliga middagar för hela familjen. Alla rätterna är snabblagade och näringsberäknade så att du vet exakt vad du stoppar i dig. Här finns även tips på hur du med små medel får rätterna att passa för hela familjen.

Dessutom finns bra fakta om näringsämnen, kalorier och allt du behöver veta om cravings och sötsug, hur mycket just du ska äta, varför du inte ska banta och hur du bäst planerar dina mål efter din träning. Boken innehåller också matstrategier som fungerar oavsett vilka frestelser som lockar – du lär dig hur du ska tänka kring kosten på ett sunt och hållbart sätt.

Olga Rönnberg är en av de största inom hälsobranschen. Genom sitt företag Mamma Fitness har hon coachat kvinnor i flera år med både kost och träning vilka har gett fantastiska resultat. Hon känner till kvinnornas kostbeteenden som ingen annan. Olga har tidigare gett ut flera böcker inom träning och nu kommer den efterlängtade kokboken!
.

Så tyckte jag om boken

Olga Rönnberg står för ett sunt tänkande som nu börjar få fäste ordentligt både utomlands och här i Sverige, nämligen att äta vanlig, bra mat i lagom mängd, vilket kan vara svårt nog. Målet är inte att bryta ned kroppen och bli smal, målet är att bli hälsosam och stark för att orka med sin vardag. Vi som tränat för Olga Rönnberg eller för någon av hennes anställda inom Mamma Fitness/PT online känner igen tankegångarna.

Du tränar för att bli starkare, säkrare, mer uthållig och för att kroppen skall hålla helt enkelt. Inte för att bli svagare av bantning eller att straffa dig med träning och mindre mat (för att du överätit en dag). Banta inte ner dig, bryt inte ner de muskler du har. Bygg upp dig istället! För att göra det så måste du förstås träna, men också äta. Vill du ha former – maten är din kompis. Vill du bli starkare av ditt slit på gymmet – maten är din kompis. Vill du gå ner i vikt – maten är din kompis (Olgas mat, s. 17).

I Olgas mat får du tips om en mängd olika livsmedel som är bra att ha hemma, sådana som innehåller näringsämnen som är bra för kroppen. Många tror att det är dyrt att äta hälsosamt, men i boken ger Olga Rönnberg exempel på hur du kan hålla ett rimligt matkonto. Du får tips på hur du kan äta före och efter träning, och hur du räknar ut hur mycket du skall äta per dag. Hon ger exempel på vad du kan äta istället för de mindre näringsrika livsmedlen; exempelvis bär istället för sylt, kvarg istället för gräddfil, kokosmjölk istället för grädde. Ett varsitt avsnitt ägnas åt strategier för att kunna stå emot frestelser i vardagslivet och på semester och resor. De avsnitten tror jag att många kan ha glädje av, särskilt när det trugas på släktträffar och i fikarummet på jobbet och många är oförstående till varför man tackar nej till en kanelbulle till kaffet.

De 60 recepten i Olgas mat är alla genomtänkta utifrån näringsmässigt perspektiv och inte minst för att passa hela familjen. Det är recept på frukostar, mellanmål, luncher och middagar. I små textrutor bredvid recepten ger Olga tips om olika genvägar, andra smaksättningar och tips på hur man kan göra recepten ytterligare litet mer barnanpassade. Jag har testlagat fem olika rätter ur Olgas mat. Alla har innehållit få ingredienser, varit snabblagade och blivit omtyckta av hela familjen. Klicka på länkarna så kan du läsa recepten, mina omdömen och se bilder på: blåbärsplättar, fitnessrårakor, kall laxpizza/laxwrap, fitnesspytt, kyckling med mangosås.

Olgas mat riktar sig till aktiva kvinnor som vill leva hälsosamt. Den innehåller det mest grundläggande som man kan behöva veta för att leva just hälsosamt, både vad gäller allmänna tips och råd och dagens olika mål mat. Recepten är sådana som det blir av att man lagar, och därför gör det enklare att hålla sig till sin plan. Inte bara under årets första månad, utan månad efter månad, år efter år. Dessutom innehåller varje recept en beräkning av kalorier, protein, fett och kolhydrater, vilket underlättar för den som vill hålla koll på näringsintaget. Jag ger den ett högt betyg, dels därför att den fyller ett tomrum bland alla kokböcker som finns på marknaden, dels därför att jag tror att det här är en kokbok som faktiskt kommer att användas, och inte bara hamna på hyllan bland de andra kokböckerna. Är det en kokbok med en helhetssyn på hälsa, träning och kost du söker, då bör den här kokboken passa dig!

15 reaktioner till “Recension: Olgas mat – för aktiva kvinnor, av Olga Rönnberg

    1. Du kan nog byta mot vilket kött som helst, men både fetthalt och näringsvärden ändras ju ganska mycket. Fläskfilé är betydligt fetare än viltkött. Själv har jag föräldrar som jagar, så jag brukar ta vildsvin istället för renskav.

      Gilla

  1. Gillar tänket med att laga mat som är nyttig och snabblagad med få ingredienser. Vi gjorde blåbärsplättarna här i mellandagarna och de mottogs med glädje och stor aptit av hela familjen. :)

    Gillad av 1 person

  2. Förstår att du ger boken fem av fem möjliga. Du gick ju verkligen igång på hennes recept. Det gäller nog att tycka om självaste ingredienserna, vilket jag personligen inte gjorde. Allt är ju en smaksak och vilken tur att vi alla är olika och har olika smak.

    Gillad av 1 person

  3. Kul att få ta del av dina tankar om boken. De recepten du har lagt upp på bloggen har varit lockande och verkat både goda och nyttiga. Den här boken skulle jag definitivt kunna tänka mig att köpa!

    Gillad av 1 person

    1. Det bästa med den är att recepten är så enkla. Är det för krångligt eller innehåller för många ingredienser blir det inte av att laga, då faller man tillbaka i gamla vanor. Dessutom handlar det inte om viktnedgång, utan om att äta näringsriktigt och sunt, för att orka med sin vardag. Jag gillar det tänkesättet :)

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.