Recension: 1984, av George Orwell

1984

George Orwells bok, 1984, köpte jag för säkert trettio år sedan när boken var relativt nyutgiven. Som jag minns det, kom jag av mig i läsningen på grund av den mörka och dystopiska inledningen. Nu har jag äntligen läst den från början till slut, och vilken läsupplevelse det har varit. 1984 är odiskutabelt en dystopi, och som sådan är den bitvis väldigt tung att ta sig igenom. Ändå vill man läsa vidare, veta hur det skall gå.

Huvudperson är Winston Smith, en trettionioårig man som, liksom den övriga befolkningen, lever ett extremt fattigt och torftigt liv med matransoneringar och nedgången bostad, övervakad i varje stund av Storebror, den högste ledaren för Oceanien (England), ett av de tre länderna i världen. Winston arbetar på det partistyrda Sanningsministeriet, där han reviderar och censurerar texter och bilder så att de framstår som att Storebror alltid har rätt och agerar på rätt sätt. Överallt, även i bostäderna, finns avlyssningsapparatur och teleskärmar som alltid är påslagna för att dels sända ut partipropaganda, dels övervaka allt vad befolkningen ägnar sig åt. Kunskap är makt, och genom att begränsa människors kunskaper blir befolkningen lättare att kontrollera och styra. Man ägnar sig i samma syfte åt ordutplåning och skapar ett ytterst fåordigt så kallat Nyspråk, där nyanser och exempelvis uttryck för frihet inte finns med. Om språket inte ens har ett ord för frihet, hur skall befolkningen då kunna veta vad det är och önska sig det?

Ingen vet vad som hände innan Revolutionen då Oceanien blev en totalitär stat. Alla arkiv är förstörda eller förfalskade, alla böcker omskrivna, alla tavlor ommålade och alla data är ändrade. Det förflutna blir vad Partiet väljer att göra det till. Människors tankar styrs genom fruktan, hat och triumf vid segrar över motståndare. Kärlek får inte förekomma förutom till Storebror. Barn utbildas till att spionera på och vid behov ange sina egna föräldrar för illojalt beteende i förhållande till Partiet. Den enda lojalitet som får finnas är lojaliteten till Partiet och Storebror. I syfte att ytterligare begränsa individens frihet och hålla folket i schack skall aktiviteter ske i grupp, aldrig på egen hand.

Winston börjar fundera över tiden innan den stora Revolutionen, innan Partiet med Storebror tog makten. Successivt börjar han ifrågasätta och förakta Partiet och vad det står för. I Julia finner han en likasinnad, med samma hat till Partiet. De lever dock under ständigt hot om att bli avslöjade, dels för sina förbjudna tankar om Partiet, dels för sin förbjudna kärlek till varandra. Det är ingen hemlighet att partiförrädare torteras, mördas och blir opersoner, de upphör att existera både i verkligheten och i dataregister, som om de aldrig funnits.

Boken 1984 skrevs av George Orwell efter andra världskriget med troligtvis Sovjetunionen i åtanke. Likheterna är stora mellan Stalin och Storebror, och karaktären Goldstein som har en central roll i 1984 beskrivs på samma sätt som Troskij, som den ende som öppet vågade kritisera Stalin. Alla andra var kuvade till tystnad, satta i arbetsläger eller döda. Och precis som Goldstein framfört sin kritik i bokform, gjorde Trotskij det fram till dess han mördades av en sovjetisk agent.

1984 väcker många tankar om vårt eget samhälle, och om betydelsen av demokrati och av yttrande- och åsiktsfrihet. Särskilt som vi själva faktiskt censurerar vissa texter (vissa Pippi-böcker, Tintin-böcker m.fl.). Visserligen i gott syfte, men likväl får det som konsekvens en förändrad historieskrivning, precis som i den totalitära staten i boken 1984. Övervakade är vi också, dels genom övervakningskameror på offentliga platser, dels genom att webbplatser registrerar vilka transaktioner vi gör, vilka sidor vi besöker, vad vi gillar och så vidare, och därmed kan skapa en väldigt bra personprofil av sina användare. För att inte tala om hur ett av bokens begrepp, dubbeltänk, har fått ett tydligt genomslag den senaste tiden hos presidenten för världens kanske mäktigaste nation. Det vill säga att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.

Här ger jag ett smakprov ur boken och diskuterar den med andra.

Mitt betyg: 5/5

 

Antal sidor: 284
Utgivningsdatum: 1984
Originalets titel: Nineteen Eighty-Four
Förlag: Atlantis
Översättare: Thomas Warburton
Formgivning: Agneta Magnusson
ISBN: 9174863371
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

13 reaktioner till “Recension: 1984, av George Orwell

  1. det värsta är att vi nästan är där idag. myndigheter kontrollerar oss hela tiden vi skall använda betalkort /kontokort när vi handlar. kommer vi med kontanter och ska betala får inte beloppet vara för stort. säljaren har skyldighet att anmäla om man betalar kontant över en viss summa.går man till banken med kontanter ska man redovisa var man fått pengar ifrån./överföring av pengar från utland/annat konto skall också redovisas . ska man ta ut kontanter måste det beställas i förväg. =kontroll av mina egna pengar / man kan inte få pengar på dagen. och banken frågar vad man skall använda kontanter till. i min värld har ingen med att göra vad jag använder pengar till. mvh pär

    Gilla

    1. Jag håller med dig, den gjorde ett enormt intryck. En sak som jag funderat på även innan jag läste 1984, är hur okritiskt vi tar till oss det vi hör och läser. Det är förstås orimligt att själv granska allt, men det blir så uppenbart i boken hur väldigt fel det kan bli om man okritiskt köper det våra ledare/förebilder m.m. säger. Och det du skriver om Facebook stämmer ju. När jag skaffade ett FB-konto funderade jag inte så mycket på reklamen i högermarginalen, men efter ett tag insåg jag att reklamen var riktad direkt till mig, utifrån vilka andra sidor jag besökt. Efter att ha beställt ett klädesplagg från någon internetbutik kom plagget upp i min högermarginal på Facebook. Läskigt.

      Gilla

  2. Spännande recension. Det här är en bok som jag har velat läsa i hur många år som helst, men som jag ännu inte har kommit till skott med trist nog. Jag får nog försöka se till att få hem den så att den finns tillgänglig.

    Gillad av 1 person

    1. Samma sak för mig. Jag tror att jag dragit mig för att läsa den på grund av att jag visste att den är så mörk. Första sidorna var tunga att ta sig igenom, den genomgrå verklighet som folket lever i var ingen feelgoodläsning direkt. Men sedan lossnar det, och även om boken är hemsk rakt igenom, med vissa ljusglimtar, tror jag att det är så krasst att man på något sätt vänjer tanken vid det genomgrå. Jag tycker absolut att du skall läsa den. Jag tycker att alla borde läsa den, faktiskt.

      Gilla

    1. Tack :) Jag har ju hört så mycket om den, och nu lade jag den i min boktrave med så kallade hyllvärmare som jag tänkt läsa under året. Det är jag glad för, den är fantastisk. Grå och dyster, men väldigt tänkvärd.

      Gilla

  3. 1984 är min mans absoluta favobok. Jag lyckades inte plöja igenom det.
    Precis som du påpekade min man också häromdagen att den 1984 borde läsas om med tanke på vad just nu händer i USA. Å tänk dessutom på Nordkorea…

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.