Bokbloggsjerka v 17 – Favoritförlag

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika: Vilket bokförlag ligger dig varmast om hjärtat och varför?

Spontant tänker jag på Sekwa förlag och till exempel boken I väntan på Bojangles. Jag är litet extra svag för fransk film och litteratur, som ofta är känslosamt, litet lätt melankoliskt och väldigt charmigt, där tempot är litet långsammare och det kanske inte alltid blir ett lyckligt slut utan mer som livet faktiskt är, ganska slumpartat.

Men jag gillar å andra sidan variation, och den senaste tiden har jag läst en alldeles underbar roman från Louise Bäckelin Förlag; Problemet med får och getter, en charmig pusseldeckare i 50-talsmiljö från Albert Bonniers Förlag; En sax i hjärtat, en kriminalroman med övernaturliga inslag från Piratförlaget; De mörkermärkta, Camilla Läckbergs senaste kriminalroman från Forum bokförlag; Häxan, en stark debutroman om slavhandelns konsekvenser från Norstedts förlag; Vända hem.

Ja, ni vet ju själva, listan över förlag som ger ut spännande litteratur kan bli hur lång som helst. Förlagen är bra på olika typer av litteratur och vill man ha variation får man läsa böcker från inte bara ett förlag utan från många.

Länkar till fler som diskuterar favoritförlag finns i Annikas litteratur- och kulturblogg! Titta gärna in där och var med själv också.

29 reaktioner till “Bokbloggsjerka v 17 – Favoritförlag

 1. Visst finns det många fina förlag och det är svårt att välja ut ett enda. Sekwa har många fina, så även Louise Bäckelin som är relativt nytt förlag för mig. En sax i hjärtat står jag i kö för och väntar otåligt på! Väldigt populär och kön är rätt lång på biblioteket!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag gick på vilka böcker som berört mig mest och som jag förmodligen inte kommer att glömma i första taget. Men skall man gå efter antal böcker jag läst från ett visst förlag blir det ett helt annat svar.

   Gilla

  1. Jag bestämde mig förra året för att ta tag i mitt bokläsande som helt kommit i bakvattnet. Då fick jag vara glad om jag läste några böcker per år. Jag brukar gå in för fullt i det jag gör, och så blev det med bokläsandet som du märker ;) Eftersom vi bor på landet skjutsar jag våra barn till deras dans- och spellektioner, och det är för långt att åka hem och vänta tills de är klara. I början pratade jag med andra föräldrar under tiden jag väntade, nu sitter jag ofta kvar i bilen och läser istället :)

   Gillad av 1 person

 2. Jag tänker egentligen inte så mycket på förlaget när jag väljer böcker som jag vill läsa och lyssna på privat, då blir det nog mer i jobbet. Kanske beror det på att jag läser och lyssnar på så blandade genrer så att det nästan är stört omöjligt att göra det. Men jag räknade upp några av förlagen som jag läst flera böcker från. Sekwa var ett av dem ;)

  Gillad av 1 person

  1. Innan min blogg till stor del gick över till att bli en bokblogg kände jag bara till de större förlagen. Numera läser jag på förlagens hemsidor vilka nya böcker som är på gång, och på så sätt blir förlagen viktiga för mig.

   Gilla

  1. Det tycker jag inte är konstigt, ofta vet man vilka författares böcker man brukar gilla och det räcker :) Jag har litet koll på förlagen eftersom jag planerar min läsning utifrån vilka böcker förlagen planerar att ge ut, och ibland kan man se en röd tråd genom förlagens utgivning.

   Gilla

  1. Du kanske kan omvändas om du läser I väntan på Bojangles? ;) Jag har i alla fall blivit omvänd, jag trodde att jag inte gillade deckare, men nu plöjer jag deckare i en strid ström – och gillar dem :)

   Gilla

   1. I väntan på Bojangles är ju en underbar roman med värme känsla och vemod. Den ville jag inte ha missat. Jag råkade bara komma på den när jag var inne en sväng på biblioteket. Så stod den där på bokvagnen med nyss återlämnade böcker och såg ovanlig och lockande ut. Jag kunde inte låta bli den. Och det var minsann bra det.
    Ellington

    Gillad av 1 person

  1. Jag kan tänka mig att de små förlagen saknar samma ekonomiska resurser som de stora förlagen, och därför fokuserar på smalare litteratur som kanske inte läses av lika många. De stora förlagen konkurrerar ut de små i budgivningarna av rättigheterna till böcker. De små förlagen drivs väl dessutom många gånger av få personer, som gärna fokuserar på personliga favoriter. Har man samma smak kan man hitta rena guldkorn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.