Vi mot er, av Fredrik Backman

.

Handlingen i korthet, från förlagets hemsida

Det är så enkelt att få människor att hata varandra att det är obegripligt att vi någonsin gör något annat.

Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar Vi mot er historien om månaderna efteråt. De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här.
.

Mina intryck och utvärdering

För nästan exakt ett år sedan läste jag en bok som knockade mig totalt. Det var Fredrik Backmans bok Björnstad. Den var utan tvekan en av årets allra bästa enligt mig, och jag tror att den har stora chanser att bli vald till Årets bok på bokmässan nu i höst. Vi mot er är uppföljaren. Ingen kan väl ha missat att den här blivande trilogin handlar om ett litet samhälle där ishockey dominerar livet för alla som bor där, vare sig de vill eller inte, att det handlar om småstadsmentalitet och mänskliga relationer, lojalitet, kärlek, svek och civilkurage.

När jag hade läst sista sidan i Björnstad, saknade jag alla de olika personligheterna i boken. Fredrik Backman har en fantastisk förmåga att skapa karaktärer som känns både trovärdiga och levande, de skulle kunna vara du och jag, våra vänner och ovänner. De berör och det är svårt att släppa taget om dem. Uppföljaren har varit efterlängtad och mina förväntningar skyhöga. Nu undrar ni förstås om Vi mot er levde upp till förväntningarna, om den kan mäta sig med Björnstad? Det kan den. Fredrik Backman har gjort det igen.

Är då allting sig likt från den förra boken? Nej, inte riktigt. I Björnstad fick läsarna veta redan på första sidan i boken att något fruktansvärt skulle inträffa, och den händelsen var den centrala från början till slut som allt annat byggdes upp kring. I Vi mot er är det inte en stor katastrof som inträffar utan många mindre, i en jämn ström. Jag upplever inte spänningsnivån som lika hög i Vi mot er och jag blir inte lika frustrerad som jag blev när jag läste Björnstad, men det innebär inte att historien håller mig mindre fast eller att jag är mindre berörd. Det enda jag är tveksam till i förhållande till båda böckerna, är att de börjar med ganska långa startsträckor. Det tar ungefär sjuttio sidor innan historien tar fart och sveper mig med sig utan att jag tänker på att jag läser, vänder blad och läser vidare. Det känns som de sista 450 sidorna går lika snabbt att läsa som de inledande 70.

Backman är en mästare på att hantera det sentimentala i sina historier utan att det blir klichéartat och platt. Det är samma varma underton i Vi mot er som det var i Björnstad. Båda böckerna är en känslomässig bergochdalbana och jag omväxlande ler, småskrattar och blir tårögd. Fredrik Backman håller sina läsare i handen genom hela historien. Det känns varmt, tryggt och trivsamt. Det här är beroendeframkallande. Jag vill ha mer.

Läs gärna min intervju med Fredrik Backman efter att han skrivit första delen om Björnstad.

.

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 519
Serie: Björnstad (del 2)
Utgivningsdatum: 2017-08-21
Förlag: Forum
Omslagsformgivning: Nils Olsson
ISBN: 9789137150925
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

16 reaktioner till “Vi mot er, av Fredrik Backman

 1. Äntligen! Jag har längtat efter andra boken. Satt spänd och väntade tills jag kom ner till dina rader om denna boken och blev glad att den höll. När det gäller Fredrik Backman kan jag vänta i 70 sidor. :) Annars hade jag kanske lagt ihop boken. Jag uppskattar att själv leva med i hans böcker och känna alla dessa motsatta känslor. Som med ”Ove boken”. Först tänkte jag. Jä .. surgubbe och vilken konstig roman. Sedan var jag fast. Författaren hade mig i sin hand. Mina förväntningar inför ”Mormorboken” var för höga. Den fick ”bara” en fyra av mig. ;) Några viktiga saker drog ner betyget.
  Tack för dina väl valda ord.
  Kram Bosse

  Gilla

  1. Fredrik Backman skriver med sådan värme att man mår väldigt bra när man är mitt i hans historier, trots allt hemskt som händer. Hoppas du kommer att tycka lika mycket om den som jag :)

   Gilla

 2. Backman ska jag läsa någon gång. Jag tror att jag kommer gilla Björnstad men när jag fick veta att det skulle komma fler ville jag vänta med läsningen. Tänkte att då kan man svepa alla i följd…

  Gillad av 1 person

  1. Jag skulle nog läsa dem i följd, även om Vi mot er är en fristående fortsättning på Björnstad. Men det kanske kan bli litet för mycket med två eller tre direkt efter varandra… det är väldigt känslosamt, jag undrar om man orkar så mycket i en enda dos..?

   Gillad av 1 person

   1. Faktiskt är nog just den delen av Vi mot er det jag inte riktigt gillar, sjuttio sidor som egentligen bara är en uppvärmning för att sätta in nya och gamla läsare i vad som hände i första delen. Så jag kan lova att du inte får en chans att glömma vad som hände i Björnstad ;)

    Gillad av 1 person

 3. Håller helt med dig om Björnstad och vet redan nu att jag definitivt kommer att läsa även den här boken när den väl kommer ut som pocket. Tack för ytterligare en toppen recension!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.