Godnattsagor för rebelltjejer, av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Om boken

Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut?

Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.

Denna bok har blivit en av världens mest uppmärksammade barn- och ungdomsböcker. Den finansierades ursprungligen genom Kickstarter och den engelska originalutgåvan slog snabbt rekord som den mest förbeställda boken genom tiderna. Boken har illustrerats av sextio kvinnliga konstnärer från jordens alla hörn, och presenterar hundra fantastiska kvinnor, bland andra Ada Lovelace, Malala, Elizabeth 1, Serena Willams, Amelia Earhart, Michelle Obama och Astrid Lindgren. Kvinnor från förr och nu som – mot alla odds – har uppnått otroliga resultat och ändrat historiens lopp.

Elena Favilli är en prisbelönt journalist och medieentreprenör. Francesca Cavallo är en prisbelönt regissör och författare – detta är hennes sjunde barnbok.
.

Mina intryck och utvärdering

Jag blev så glad när jag såg titeln på den här boken, och jag som inte brukar lockas av varken titlar eller omslag, i det här fallet måste jag ändra mig. Den här boken hade jag velat läsa som pepp när jag var barn och ungdom. Ja, den fungerar väldigt bra som det nu också, i vuxen ålder :)

Varje uppslag består av en väldigt fin illustration och en kort berättelse om en fantastisk, kvinnlig förebild. Det är så spännande, och så stärkande, att läsa om alla dessa kvinnor som inte gått att varken tysta eller stoppa, utan som gått sin egen väg. Därför att något annat var uteslutet.

Ett av mina favoritcitat från boken: ”Jag är ingen ängel, och jag kommer inte att bli någon förrän jag dör – jag kommer vara mig själv” (Charlotte Brontë).

 

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 201
Utgivningsdatum: 2017-08-16
Läsålder: 9-12
Originaltitel: Good Night Stories for Rebel Girls
Översättare: Hans-Jacob Nilsson, Åsa Jonason
Form: Alma Söderlind
Förlag: Max Ström
ISBN: 9789171264282
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris med flera

12 reaktioner till “Godnattsagor för rebelltjejer, av Elena Favilli och Francesca Cavallo

 1. Tycker det är lite tråkigt att det bestäms i titeln att boken är för tjejer. Tjejer har alltid läst om viktiga män. Killar skulle också behöva läsa om viktiga kvinnor…blir lite dumt när det berättas i titeln att detta är för tjejer

  Gilla

  1. En jättefin bok och viktig! Jag funderade på om barnens kusiner som är i 9-12-årsåldern skulle vilja ha en sådan i julklapp, men insåg efter att ha pratat med våra tjejer som är 11 och 13 att deras generation kommit mycket längre i jämlikhetstänket än man ibland kan tro. För Jackie och Bella är det inte konstigare att en kvinna blir president än att en man blir det, eller att de satsar på tyngdlyftning om de vill det. Det kan ju också ha att göra med att de har kvinnor runt sig som inte passar in i den stereotypa kvinnorollen, men jag blev nyfiken på hur synen på manligt/kvinnligt ser ut bland barn i deras ålder. Det vi upplever i vuxen ålder kanske inte finns i deras generation. Eller så blir ojämlikheten starkare när vi växer upp. Långt svar… blir så engagerad av sådana frågor :)

   Gillad av 1 person

   1. Det var intressant att höra. Jag kan också tänka mig att barn idag ser annorlunda på jämlikhet och ser saker som självklara på ett helt annat sätt än vad vi gjorde som barn. Tyvärr tror jag att ojämlikheten blir tydligare och starkare med åldern. Men man kan ju alltid hoppas att de som är barn i dag får ett mer jämlikt samhälle som vuxna också. Om både tjejer och killar tar med sig det som ses som självklart nu (som barn) och står fast vid det…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.