Veckans topplista – Finland 100 år

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat Finland 100 år eftersom Finland firar 100 år som självständig nation.

Jag har valt fyra böcker som har anknytning till Finland på olika sätt.

Kolibri, av Kati Hiekkapelto

Avgrunden, av Kim Leine

Den svavelgula himlen, av Kjell Westö

Född på en söndag, av PeKå Englund
.

I Avgrunden har det finska inbördeskriget en stor betydelse för handlingen. En fantastisk bok, läs!

I Född på en söndag får några finska byggnadsarbetare stor betydelse för huvudpersonens liv, bland annat genom finsk tango i byggboden.

Kolibri är en spänningsroman, men störst behållning gav skildringarna av hur det är att vara flykting och invandrare i Finland. Skillnaderna mellan den äldre och den yngre generationens förmåga att acklimatisera sig i ett land med för dem nya värderingar, synen på det gamla hemlandet och det nya, skolans betydelse för integrationen, samhällets och den inhemska befolkningens syn på invandrare i allmänhet och invandringens konsekvenser i synnerhet. Det är en befriande rak, nyanserad och osentimental samhällsskildring ur flera perspektiv. Det är intressant läsning.
.

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också! Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

 

 

 

18 reaktioner till “Veckans topplista – Finland 100 år

      1. Avgrunden är fantastisk, om man inte har något emot att hänga med i en tegelstenstjock berättelse. Själv gillar jag sådana långa historier som inte tar slut för fort.

        Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.