Veckans topplista – svenska samtida romaner

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat svenska samtida romaner.

Jag har redan skrivit så mycket här i bloggen om Tjockdrottningen, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Vera, Gänget, Krokas med flera, så jag har valt att visa fem böcker som ännu inte är utgivna, men som jag kommer att vilja läsa när de kommer under början av nästa år.

Så här beskrivs böckerna:

Under två timmar är ett varmt och humoristiskt samtidsdrama med en samhällskritisk underton. Den utspelar sig i Göteborg och ställer frågan hur långt en vuxen människa egentligen är beredd att gå för att passa in, för att vara någon som betyder något. För betyder något gör man ju bara om man är en sådan som tar ansvar för sin kropp och håller den i trim, genom att satsa hårt och göra som alla andra springa långt, snabbt och helst dagligen! (Kommer i april 2018)
.

Bögjävel handlar om en vänskap som är så stark att inget kan klippa sönder det starka bandet mellan dem – och om deras två helt olika liv. Mattias är en lite hysterisk kille som kämpar med att hitta sig själv i en värld där familjen, skolan och känslor försvårar allt. I skolan är han osynlig och den enda vännen han har är Tove. Tove är populär, snygg, ödmjuk och naiv. Det blir problem för henne när hon väljer att sätta sin tillit på fel person och för första gången i sitt liv känner hon att inte ens Gud kan hjälpa henne rätt. Det perfekta livet som hon utåt sätt har fallerar och det hjälper inte att Mattias helt plötsligt börjar bete sig konstigt – alltså mer än vad han brukar… Bögjävel är en bok som alla rekommenderas att läsa eftersom den tar upp viktiga samtalsämnen såsom mobbning, sexuella trakasserier, HIV och barn som är utsatta i hemmet. (Kommer i april 2018)
.

Det hemliga rummet. Magda, Amelie, Simona och Vibeke har fått kontakt via Magdas blogg. Nu träffas de för första gången i ett hus Magda ärvt. Hon vill ha sällskap och bjuder in sina bloggvänner. Men vilka är dessa kvinnor egentligen, bakom den bild de skapat på nätet? Och vad händer när deras hemligheter avslöjas? De söker sig till varandra några varma sommarveckor i Fredrika, en vacker plats i Norrlands inland. Alla bär de på erfarenheter och historier som de valt att dölja. Ska de tillsammans kunna finna en ny trygghet? Vem kan man lita på – om det nu finns någon man kan lita på? Eller finns hoten, osäkerheten och lögnerna alltid kvar? Dessutom dröjer det inte länge innan kvinnorna får en känsla av att vara betraktade när de lever sitt stilla liv i huset. Vem smyger omkring i skogsbrynet och vid strandkanten? Är det någon som besöker huset om natten? Snart hotas den sköra vänskap de byggt upp när en inkräktare slår sig in i deras tillvaro. Och de kan inte stillatigande finna sig i detta… (Kommer i april 2018)
.

Gröna fingrar sökes. Det är sommar i Måneby, Agnes favoritårstid. Men i år är inget sig likt. Sjukdomen har slagit klorna i Agnes så hon orkar inte sköta sin älskade koloniträdgård längre. Dessutom har hon i ett svagt ögonblick lovat sin granne att ta hand om hans kakadua medan han reser jorden runt. Vad ska hon göra? Många mil söderut, utanför Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Efter att Johan gått över gränsen i ett av sina raseriutbrott bestämmer sig Leyla för att fly bort någonstans med Hugo. Hon svarar på en annons för en kolonistuga som uthyres mot omvårdnad och skötsel och hamnar i Måneby. De efterföljande veckorna blir den återhämtning som Leyla längtat efter, trots att hon vet att hon inte kan hålla sig undan för evigt. Går hennes äktenskap att rädda? Vill hon ens det? Även Agnes har livsavgörande beslut att fatta, men av ett helt annat slag. Gröna fingrar sökes är en berättelse om utsatthet men också om kvinnors vänskap levnadsvisdom och en trädgårds läkande kraft. (Kommer i april 2018)
.

Förlåten. När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan. Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets. Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet. (Kommer i mars 2018)

 

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också! Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

 

28 reaktioner till “Veckans topplista – svenska samtida romaner

    1. Ja, jag har börjat kika litet smått på vad som är på gång. Tack och lov, måste jag säga, är det inte så många böcker som lockar av dem som kommer nu i november och december, och inte är de så många heller. Ganska skönt, så att jag kan beta av mina boktravar inför rushen med nya böcker under våren :)

      Gilla

    1. Ja, jag såg att flera redan skrivit om de böcker jag hade tänkt ha med på min lista, och så blev jag nyfiken på vad som är på gång. Snart är det väl dags att plocka ut favoriterna från förlagens vårutgivning, men jag väntar nog litet till.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.