Bödelskyssen, av Mons Kallentoft

Glöm inte utlottningen av tre ex av Bödelskyssen! Klicka in här för att vara med!

Bödelskyssen är den första bok jag läser av Mons Kallentoft, men det kommer absolut att bli fler. Jag gillar det jag läser. Till skillnad från till exempel deckarserien av Kepler, där våldet visserligen är lika grovt, blodigt och utstuderat grymt som i Bödelskyssen, är tempot långsammare i Kallentofts mordhistoria och språket är inte lika övertydligt som hos Kepler. Huvudpersonen, Malin Fors, är inte heller lika överjordiskt overklig som Keplers huvudpersoner med sina superhjälteegenskaper. Hon balanserar snarare på gränsen till att falla ned i ett destruktivt beteende. Tack och lov håller hon sig upprätt, jag är ganska trött på nedsupna, destruktiva och mentalt trasiga kriminalinspektörer.

Det börjar med en flygplanskapning på Linköpings flygplats. Kaparen håller i ett knippe handgranater och hotar att spränga planet med män, kvinnor och barn om hans krav inte tillmötesgås, att byta de drygt fyrtio passagerarna på planet mot tre namngivna ungdomar. Kapningen blir upptakten på en nervkittlande historia där Malin Fors och hennes kollegor kämpar mot klockan i jakten på en potentiell seriemördare.

Jag gillar att svaren inte kommer enkelt till mig som läsare, utan att jag själv ges en möjlighet att engagera mig och försöka lägga samman pusselbitarna. Det litet långsammare tempot bidrar till detta. Bödelskyssen är spännande på ett krypande, obehagligt vis. En bok att sträckläsa, det gjorde jag.

Mitt betyg: 4/5

Serie: Ny serie om Malin Fors (del 2)
Antal sidor: 342
Utgivningsdatum: 2012-10-11
Förlag: Forum
Form: Niklas Lindblad (Mystical garden design)
ISBN: 9789100134679
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

 

4 reaktioner till “Bödelskyssen, av Mons Kallentoft

  1. Har läst de flesta böcker om Malin Fors, dock inte den här. Kan säger som så att du kan vara glad att du inte läste tidigare böcker om henne, då hon just var en ”nedsupen, destruktiv och mentalt trasig kriminalinspektör”. Intressant att du jämför med Keplers böcker. Min kollega Yvonne håller helt med dig, medan jag inte tycker att man kan jämföra Kepler och Kallentoft.
    Visst är det intressant hur man uppfattar böcker på helt olika sätt…

    Gillad av 1 person

    1. Kepler kom upp i tankarna direkt när jag började läsa Bödelskyssen. Jag tror att jag associerar till Kepler på grund av det grova våldet och den utstuderade grymheten i båda serierna. I många andra deckare är det mycket fokus på relationer och våldet är inte lika grymt, åtminstone inte beskrivet så i detalj. Keplers kriminalromaner kan nog räknas som så kallade hårdkokta kriminalromaner, och samma sak gäller Kallentoft.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.