Julläsning, juldukning, julklappsetiketter och julmat

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vilken bok/böcker tänker du läsa i jul? Bonusfråga: Hur firar ni jul?

Vilka böcker jag planerar att läsa kommer sist i inlägget.

I helgen firade vi lillejul, som väl egentligen blev en storjul. Vi var 14 personer som inte skulle kunna fira jul tillsammans på julafton, så vi passade på att fira en bonusjul :)

Jag dukade med en enrisslinga och med kottar och torkade skivor av äpple och apelsin. Porslinet budade jag hem förra året på Tradera, det är Åsas tomtejul med så fina motiv i grått, vitt och grönt.

Julstrumporna brukar vi hänga upp dagen innan julafton, men nu fick de komma upp redan den tredje advent som en juldekoration. I fönstret hänger stora pepparkakor med våra namn, det är tradition sedan barnen var små.

Sparbössan i form av en pingvin matchade amaryllisarna så bra, så den fick vara med :)

Julskinka, och självklart valde jag en både ekologisk och kravmärkt, som garanterar att grisarna fått vara utomhus året runt och fått böka i jord och lera. Vissa gillar inte saftig skinka, men om man gör det kan jag tipsa om att tillaga den så här.

Förutom den klassiska julmaten som köttbullar, lax, sill, skinka, Janssons frestelse, sylta, ägghalvor och revbensspjäll, brukar vi lägga till frukt- och grönsaksrätter. Jackie vill ha vår franska potatissallad på julbordet, så den gjorde jag. Och vår julsallad med strimlad kål, apelsin, valnötter, ruccola och italiensk salladsdressing är också tradition hos oss, liksom coleslaw. Förra året införde jag melonbåtar med parmaskinka och mozzarella, så sådana gjorde jag i år också.

Vi brukar samlas i köket för att dricka glögg och äta pepparkakor med roquefortost under tiden vi värmer och lägger upp maten på fat. I år provade jag att också skära pepparkaksdeg tunt och lägga på en driva med riven västerbottenost, en valnöt och havssalt och in i ugnen, inspirerad av Ernsts julprogram.

Jackie, Bella, Ida och Rasmus försvann upp till tjejernas rum i väntan på middagen. Men ett barn fanns med vid bordet; Ericas och Mattias bebis som är planerad att födas i början av april – så spännande!

Till dessert åt vi som vanligt ris á la Malta, de här tomtebakelserna och…

… kolatårta på mandelbotten.

Några av våra traditioner måste vi spara på tills riktiga julafton, så vi valde att bara sätta i ljusen i granen. Klär granen gör vi som vanligt kvällen innan julafton. Men julklappsutdelning blev det mellan oss som inte kommer att ses på julafton.

Jag som aldrig scrappar numera, fick plötsligt lust att göra julklappsetiketter. Här ligger åtta stycken klara.

Så här såg några av paketen ut. Förhoppningsvis bidrar dekorationerna med litet julkänsla, men framförallt är det nog den som gör etiketterna och som dekorerar som kommer i julstämning, det gjorde i alla fall jag :)

Dagen efter julfirandet blev flera av oss sjuka med feberfrossa och hosta. Tur att jag förberett det mesta inför julafton, så att jag kan ta det lugnt och vila fram till dess. Då blir det ett litet mindre gäng med åtta personer som kommer att fira jul här. Jag ser fram emot det – jul kan man inte fira för mycket, eller vad tycker ni? ;)

Och så var det Mias bokfråga, vilka böcker vi planerar att läsa under julen. Jag hade planer på att läsa mängder med böcker, men ett influensavirus kom emellan. Just nu läser jag Sonjas andra chans och i väntan på Blodlokan som skall ligga i brevlådan innan jul tänker jag läsa Höstdåd.

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

36 reaktioner till “Julläsning, juldukning, julklappsetiketter och julmat

  1. Du är så fantastiskt duktig på dukning, inredning, dekoration mm. Helt sagolikt vackert!!! Jag har Disney jul som porslin till jul, älskar den. Hoppas du blev piggare till julafton! Själv har jag dragits med min förkylning i snart 4 veckor… Och fick svinkoppor också, nästan över nu… Charles har precis haft både ögoninflammation och magsjuka. Och dottern spydde hela julafton, men pga graviditeten. Hon ska ha sitt andra barn i slutet av maj. Nu är det inte långt kvar tills dina brorsdöttrar ska ha. Så spännande!! God fortsättning och stor kram!

    Gilla

  2. Så otroligt vackert och kreativt! Som en inredningstidning, men det blir finare det här eftersom man vet att det är ”på riktigt”. Du är fantastiskt duktig på att göra vackra saker (och foton)!

    Gilla

  3. å, så vackert! och ambitiöst! fantastiska julklappsetiketter! du kan verkligen göra det snyggt omkring dig. inte verkar du stressad heller. jag tänker göra en variation på salladen och kolatårtan funderar jag på till juldagen. god jul! hoppas att du får hårda klappar och lite tid till läsning

    Gilla

    1. Tack! Jag såg tallrikarna och glasen i ett reklamhäfte, men tyckte att de var alldeles för dyra. Men på Tradera hittade jag dem till väldigt bra priser. Många verkar beställa välkomsterbjudandet till specialpris, och sedan tycker de kanske att det blir för dyrt att fylla på med fler. Allt porslin jag budade hem kom i sina originalförpackningar och såg helt nya ut. God Jul önskar jag dig också!

      Gilla

    1. Tack! Jag tyckte att pingvinen kunde passa med sin sjal som har samma nyans som amaryllisarna, och så gillar jag fåglar :) Pingvinen är faktiskt en sparbössa, så jag hoppas att ingen av gästerna tog det på fel sätt ;)

      Gilla

  4. Så vacker juldukning du gjort ! Får massor av inspiration av dig så här i sista minuten innan jul. Läckra upplagda maträtter som får det att vattnas i munnen :-)
    På samma gång har du fotat allt så fint och tekniskt bra. En fröjd för ögat.
    Ser att du gjort om lite på din blogg med rullande bilder. Har tröttnat på min blogger/blogspot och tänkte frågat dig om du väljer den svenska versionen av wordpress ? Vad gör du för val när du får de rullande fotona ? Om du har tid och lust, så skulle jag bli glad om du ville dela med dig av några starttips för word som du har använt dig av:-)
    Är det en betalversion eller en gratisversion som du har ?

    Och så det viktigaste till dig EN RIKTIGT GOD JUL ! Kram från Marie :-)

    Gillad av 1 person

    1. Tack, vad roligt att kunna inspirera! Det var ett fint beröm ♥ Extra roligt att du gillar hur jag fotat rätterna, det var så enormt svårt att få till bilder som inte var för mörka eller gryniga. Jag har en svensk version av WordPress. Jag gillar verkligen hur bloggen fungerar och behöver jag support får jag det snabbt, dock på engelska. Min grundversion av WordPress fick jag hjälp med att starta upp av en tjej i mitt designteam (när jag hade scrapbookingbutik), men det är inte så svårt att fixa det själv om man har litet tid. Jag har en betalversion numera, för att få de rullande bilderna i sidhuvudet och för att slippa reklam mellan inläggen. Man väljer tema under inställningar, och det här temat heter Toujours. Det finns mängder med fina teman som är gratis också, men jag ville kunna behålla min högerpanel samtidigt som det skulle hända något på sidan utan att det blev rörigt. Hoppas det var till någon hjälp? Hör bara av dig annars. Önskar dig också en härlig jul! Kram!

      Gilla

    1. Vi brukar försöka med att dra ned på rätterna till jul, men alla har sina ”måsten” och eftersom vi delar upp maten mellan oss så tar alla med var just de vill ha på julbordet, då blir det mycket :o

      Gilla

    1. Tack, vad snällt! Just till jul när det är så kallt och mörkt gillar jag att pyssla och dekorera. Men efter nyår är jag oftast dödstrött på julen och rensar ut alltsammans, köper tulpaner istället och ser fram emot våren :)

      Gillad av 1 person

    1. Japp, när det gäller jul blir det all in som vanligt! Tack! Som du vet börjar jag ju klura på julförberedelserna redan i oktober, och tur var väl det i år, eftersom jag nu fått influensa precis dagarna innan julafton :o

      Gilla

    1. Vad roligt att du tycker det, tack! Det är roligt att ordna det litet mysigt just den här tiden på året, när det är kallt och kolsvart utomhus och det dessutom är tid för att umgås med familjen, släkt och vänner. På sommaren räcker det med att solen skiner för att alla skall må bra och trivas :)

      Gilla

    1. Tack! Vad roligt att höra! ♥ Jag lägger ingen tid på inredning till vardags, jag trivs med det vi har och är nog väldigt hemmablind ;) Men till jul och när det är födelsedagar är det roligt att släppa loss kreativiteten litet mer!

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.