Söndagens smakbit ur en bra bok v. 3 – Den stora utställningen av Marie Hermanson

Astrid Terese, på den norska bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers. I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

Recensionsdag är nästa fredag, så titta gärna in då för en längre analys med omdöme. Jag kan redan nu avslöja att jag tycker väldigt mycket om Marie Hermansons nya bok, som sticker ut i bokfloden med en helt unik berättelse, berättad med en språklig stil som är ren njutning att läsa.

Ni skall få läsa ett citat ur boken som inte avslöjar något om handlingen, men som visar hur författaren lyckas skapa en underliggande dramatik enbart med små medel. Citatet är från sidan 48 f:

Här finns ingen som jag kan tala med. Vi är alla i åttio-nittio-årsåldern och egentligen borde man väl ha något gemensamt med sina jämnåriga. Problemet är att ingen av oss ser de andra som jämnåriga. Vi ser bara en massa gubbar och gummor omkring oss och själva är vi… någonting helt annat.

En kvinna här har hunnit ännu längre in i demensen än jag. Hon tror sig vara sjutton år och blir lika chockad varje gång hon passerar den stora spegeln, som någon cynisk inredare placerat i entréhallen.

– Det är ett misstag, det är ett misstag! ropar hon förtvivlat och drar handflatorna över sitt ansikte, som om hon försöker utplåna rynkorna och pigmentfläckarna.

 

Fler smakbitar ur spännande böcker får du hos Betraktninger ~ tanker om bøker

29 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok v. 3 – Den stora utställningen av Marie Hermanson

    1. Den är imponerande välskriven. Det finns vissa delar i upplägget som gör att jag inte tror att den blir Augustnominerad, men om juryn kan tänka i litet nya banor i år står den här på min lista över favoriter. Jag skall förklara varför när jag får lov att skriva om den på recensionsdagen på fredag.

      Gilla

  1. Det var slemt å sette et speil slik at det opprører den gamle damen. Det er ikke alt man trenger minnes på, og hvertfall ikke når sykdom har tatt minnet og man ikke husker hvor gammel man er. Boken hørtes interessant ut og jeg har allerede skrevet den ned :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.