Har böcker blivit färskvara på samma sätt som mode?

Flera av deltagarna i Veckans helgfråga svarade att de inte har så bra koll på vilka böcker som är på gång hos förlagen.

Instagraminlägget med samma fråga. Klicka gärna på kommentarerna och läs vad andra tyckt på Instagram!

När jag började ha litet mer koll på nyutgivningar blev jag faktiskt överraskad. Det slog mig plötsligt hur kort tid böcker har på sig att slå igenom innan det väller in massor av nya böcker som stjäl uppmärksamheten. Jag insåg varför till och med en person som välkända och storsäljande Camilla Läckberg, med en lojal läsekrets, måste marknadsföras för att inte försvinna i bokhavet.

Har böcker blivit färskvara på samma sätt som mode? Eller har det varit så hela tiden?  Om det nu är så, förstår jag ännu mer varför förlagen använder sig av sociala medier i sin marknadsföring. Det finns inte tid att annonsera i exempelvis tidskrifter. Och effekten av många som lägger upp bilder på en viss bok på Instagram når ju så otroligt många och det sker direkt på sekunden.

Man kan ju också undra hur stor möjligheten är att en viss bok blir en framtida klassiker, och om möjligheten är mindre i dag än för femtio år sedan, vad tror ni? Jag tänker på både hur omfattande bokutgivningen är, hur mycket som redan är skrivet och hur litet tid varje bok får att hamna hos sina läsare innan intresset flyttats till andra böcker.

Får ni några tankar om böcker som färskvara så här på lördagseftermiddagen? Berätta gärna i kommentarfältet här nedanför, jag är uppriktigt nyfiken.

Hoppas ni får en fin kväll!

 

 

16 reaktioner till “Har böcker blivit färskvara på samma sätt som mode?

  1. Allt går så fort nu för tiden. Det är så mycket av allt. Förlagen håller inte böcker i lager som de gjorde förr, så livslängden där är kortare. På min blogg kommer jag inte att skriva så mycket om det nyutgivna. Det finns bokbloggar som gör det. Just nu skriver jag om böcker som jag hittar i bokhyllorna där hemma men som jag inte tidigare har läst. Jag får hoppas att mina bloggläsare har glädje av det.

    Gillad av 1 person

    1. Jag förstår att bokhandlarna och förlagen inte kan hålla äldre böcker, med tanke på hur mycket nytt det strömmar ut hela tiden, men det är tråkigt att böcker försvinner och inte går att få tag i igen. Många gånger har jag beställt från Bokbörsen när det är böcker från början av 2000-talet. Under två år har jag läst framförallt nyutkomna böcker, eftersom det är vad jag fått från förlagen, men suget efter klassiker och överhuvudtaget äldre böcker har ökat med tiden. Jag kommer absolut att läsa dina inlägg om äldre böcker! Och jag kommer själv att läsa fler så kallade hyllvärmare från mina bokhyllor också.

      Gilla

  2. Åh… Jag hade tänkt skriva ned mina tankar om böcker som färskvara här, men du undrade vad vi tänkte på lördagseftermiddagen och nu är det redan söndag förmiddag, så då är väl tankarna redan utgångna… ;-)

    Ha en fin söndag!

    Gillad av 1 person

  3. Visst finns det färskvaror bland böcker! Favoritförfattare som utkommer med nya alster, eller helt nya intressanta författare som debuterar. Men, när jag hittar en författare jag inte läst innan, och gillar boken, då brukar jag liksom upptäcka även tidigare böcker av samma författare. Jag jobbar ideellt på en loppis i byn och vårt stora bekymmer är antalet böcker vi får in. För vi säljer just inga” Vi har försökt med de flesta knep, en kasse för tjugo, osv. men inte ens det hjälper. Idag kom det in en som ska flytta o undrade över sina pocketböcker. Jag tackade nej, någonstans måste jag dra gränsen när inte utrymmet är ofantligt. De böcker jag sparar är oftast av författare jag känner igen. Eller faktaböcker som är originella på något vis. Trist, för jag älskar ju böcker”

    Gillad av 1 person

    1. Jag förstår att det är så med pocketböcker, ja även med inbundna gissar jag. Det kommer så många nya böcker hela tiden, och reor gör att man kan köpa helt nya böcker billigt. Jag tror att de författare som väljer att skriva om en viss person i en serie böcker gör ganska klokt i det. Har man börjat läsa en serie vill man fortsätta, och då får den nya boken litet gratis skjuts av att man känner igen serien. Att vara debutant tror jag är väldigt svårt, det är väl därför förlagen skickar ut böcker skrivna av just debutanter till bland annat mig som bloggar om böcker, för att böckerna skall synas här och var.

      Gilla

  4. Jag tycker nog att det helt beror på vilken typ av bok man pratar om. Ren underhållningslitteratur är definitivt färskvara och det kommer ständigt något nytt. Lite tyngre, djupare och ofta allvarligare litteratur däremot har längre hållbarhetstid och där finns nog en del böcker som har potential att bli klassiker. Jag håller själv på att gå igenom mina favoriter år för år för att se om de håller än (dvs om jag fortfarande kommer ihåg dem och skulle vilja läsa om dem) och förvånansvärt många hittills håller måttet i mina ögon… Marknadsföring på sociala medier och genom bloggare handlar nog däremot om pengar…annonsering i t ex tidningar kostar betydligt mer än det kostar att skicka x antal böcker till t ex bloggare som sedan sprider ut info om boken.

    Gillad av 1 person

    1. Ja, bloggare har en stor del i marknadsföringen. Jag kan tänka mig att det delvis handlar om kostnad för annonsering jämfört med att skicka ut böcker till bloggare, men även att många läsare nog hellre läser vad bokbloggare skriver om böcker än vad professionella litteraturkritiker skriver, eftersom deras syn på böcker många gånger kan hamna för långt från den vanlige läsaren.

      Gilla

  5. Klart att förlagen använder sig av sociala medier i sin marknadsföring, bland annat alla bokbloggare. För förlagen är det betydligt billigare och effektivare att använda sociala medier. Annonsering kostar ju (stora) pengar.
    Vet inte riktigt om jag tycker att böcker är en färskvara. Kan bara prata för mig själv, som sällan köper inbundna böcker utan väntar ett halvår tills pocketversionen kommer ut. Å då är boken ju inte purfärsk längre om man säger så.
    Tveksamt om böckerna som ges ut idag har potential att bli klassiker…

    Gillad av 1 person

    1. Å andra sidan är ett halvår väldigt kort tid för en inbunden bok tycker jag, om man ser på bokbranschen ett långt tidsperspektiv. Jag har sett att böcker ligger på topplistorna över försäljningsstatistik under en kort och intensiv period innan de byts ut mot nyare böcker. Och det är aldrig någonsin andra än helt nya böcker som toppar de där listorna.

      Jag gissar att man läste Selma Lagerlöf och den generationens böcker under många år innan böckerna kändes gamla/ointressanta och man fokuserade på nyare böcker.

      Gilla

  6. Jag som aldrig vet vad som är nytt och hett är nog fel person att svara… Jag läser ju mest stofiler och böcker med ett par år på nacken som går att få tag på i pocket eller på bibblan. Men det är nog sant, det du säger! I linje med resten av vårt slit-och-släng-samhälle.

    Gillad av 1 person

    1. Och det är det jag tycker är så tråkigt, slit-och-släng-mentaliteten. Samtidigt är det ju bra att det kommer ut många olika slags böcker av olika kvalitet, eftersom olika slags böcker lockar olika slags läsare och all läsning är bra.

      Gilla

  7. Bra fråga. SVAR: JA. Det var korta svaret. Men det långa är att jag funderat på precis samma sak. Ja, men ta serier t.ex om man inte köper på sig hela serien direkt är risken stor att den inte finns kvar, inte ens som pocket. Det är ju sjukt.
    Så nu står jag där med en del i en serie av Kerstin Gier och kan inte köpa resten.
    Sedan tycker jag att som bokbloggare borde man hålla sig à jour med nyheterna. Har jag fel?

    Gillad av 1 person

    1. Det där har jag också upptäckt. Jag har många gånger försökt få tag i tio år gamla böcker i webbokhandlar, men de är slut och inga fler trycks. Lösningen har varit Bokborsen som säljer begagnade böcker. Jag håller med dig om att man som bokbloggare antagligen gör rätt i att hålla sig uppdaterad om boknyheter, både om nya böcker och branschnyheter i allmänhet.

      Gilla

  8. Jag tycker det känns som det släpps mycket fler böcker nu än vad det gjort innan. Beror kanske att det finns så många olika sätt numer. Jag som bara läser pappersböcker har alltid haft ett oändligt urval av böcker att välja på. Har aldrig koll på kommande böcker så blir alltid glatt överraskad när en ny bok av en favorit författare släpps. Jag tycker nog inte att författaren ska behöva marknadsföra sig på annat sätt än just boken (tänker på ditt förslag Camilla Läckberg där det alltid handlar om allt annat än böcker).

    Gillad av 1 person

    1. Jag håller med dig, det går ju att nå ut på så många sätt nu. Det är ju inte heller allt för dyrt att själv ge ut sin bok, tryckkostnaderna har förmodligen minskat rejält för att det skall kunna bli en sådan utveckling. Visst vore det bra om det bara var boken som marknadsfördes, men jag tycker att man mer och mer märker hur författarna måste lyfta fram sig själva i marknadsföringssyfte. Snyggt stylade syns de på bilder så att man skall koppla ihop en person med en viss bok. Dessutom lägger författare ned mycket tid på att kommentera inlägg på Instagram. Till syvende och sidst handlar det om överlevnad, att kunna leva på sitt författarskap, och då räcker det inte med att skriva böckerna, man måste framhäva sig själv också. Tror jag, alltså ;)

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.