Bok- och filmtips inför Alla hjärtans dag ♥

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan handlar det om att ge de fem bästa lästipsen inför Alla hjärtans dag.

Jag tycker inte att jag är en romantisk person. Jag skulle till exempel inte uppskatta att komma hem och upptäcka rosenblad strödda över golvet. När jag var tonåring och var på väg att få två rum istället för ett, föreslog min väninna att jag kunde lägga in rosa trasmattor och göra det ljuvt och fint. Jag minns fortfarande hur skeptisk jag var till det. Jag hade redan planerat att ett av rummen skulle bli sovrum och det andra arbetsrum med skrivbord, där jag i lugn och ro kunde skriva mina texter… ;)

Men konstigt nog hittar jag flera böcker i romantikens tecken i bokhyllan:

Jane Green, Mannen i mitt liv
Kate Eberlen, Som om du inte fanns
D H Lawrence, Lady Chatterleys älskare
Coleen McCullough, Törnfåglarna
Jill Santopolo, Världen utan dig

Romanen Som om du inte fanns var en riktigt positiv överraskning! Jag väntade mig en lättsam feelgood, men upplevde en insiktsfull och finkänsligt skriven berättelse med mycket djup som fick mig att fundera över stort och smått. Jag tyckte så mycket om den, en njutning för själen.

… jag är ingen romantiker, men…

Och titta på travarna med romantiska och kärleksfulla filmer. Jag har kanske blivit litet romantisk med åren trots allt ;) De flesta av filmerna handlar om romantik och kärlek mellan människor, men någon handlar om kärlek till mat (Julie & Julia) och några mellan människor och djur/vampyrer (Hachikō, Skönheten & Odjuret, Twilight-serien, Dracula, En vampyrs bekännelse).

Allra, allra bäst av filmerna är Brokeback mountain, som skildrar en komplicerad kärleksrelation mellan två män i västra USA mellan 1963 och 1983. Så fin kärlekshistoria och så fruktansvärt sorglig. Jag var tvungen att se alla filmer jag kunde komma över med skådespelaren Jake Gyllenhaal efteråt, där det slutade lyckligt för honom.

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också! Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

♥ ♥ ♥

18 reaktioner till “Bok- och filmtips inför Alla hjärtans dag ♥

 1. Inser att jag sett mer på romantiska filmer än jag läser romantik. Läste mer romantik när jag var yngre. Har sett och läst Törnfåglarna minns att jag älskade den då. Hachiko tyckte jag mycket om. Brokeback mountain är en jättebra film!

  Gilla

 2. För egen del så funkar romantik på film betydligt bättre än i bokform. Kanske för att det blir för puttenuttigt när det ska beskrivas med ord. Du verkar lida av samma sak :)

  Gilla

 3. Fnissar lite åt Jake Gyllenhaal. Dottern hade en sann crush på honom en gång i tiden, så det är väl inte helt konstigt att hennes pojkvän har vissa likheter ;-)

  Gilla

 4. Åh! Jag minns Törnfåglarna när det gick som TV-serie 1983 (nej, så bra minne har jag inte – tack google ;-) ). Älskade den! Tror faktiskt att jag läste boken då också av bara farten, liksom :-)

  Gilla

 5. Åh Hachikō. Jag såg filmen för flera år sedan men såg aldrig klart de sista minuterna för då rann tårarna så mycket att jag inte såg skärmen längre och min gamla vovve Aramis hade kommit och hoppat upp i famnen på mig med sina 45 kg för att trösta <3

  Gilla

 6. Jag är verkligen inte romantisk och eftersom min man är ännu mindre romantisk än vad jag är så finns det inte mycket som är gulligulligt och puttenuttigt hemma hos oss. Men ”Brokeback mountain” har vi och det är en av de vackraste och sorgligaste kärleksfilmer jag vet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.