Tjälknöl av vildsvin med potatisgratäng i små ugnsformar

Vi får vildsvinskött av mina föräldrar, och oftast är det redan infruset. Perfekt då att lägga in den helt frusna köttbiten i ugnen, istället för att vänta tills det har tinat upp, så är tillagningen redan igång. Och det blir ju så gott!

Receptet fungerar till både vildsvin och älg i vanlig stekstorlek, jag brukar inte väga köttet. Den här gången valde jag 75° ugnsvärme, och tog ut köttet ur ugnen när det var 70°. Vill man ha mörkare kant på köttskivorna kan man höja temperaturen.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 75°C (70 – 100° blir bra).
2. Lägg den helt genomfrysta köttbiten i en ugnsfast form. Låt köttet stå i den nedre delen av ugnen 6-15 timmar beroende på vald ugnstemperatur och köttets vikt. När jag lagar tjälknöl av vildsvin tar det oftast runt 5-6 timmar.
3. En köttermometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat.
4. Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.

Saltlag
1,5 l vatten
1 dl grovt havssalt
15 svartpepparkorn
1 lagerblad
1 stor lök i skivor
2 msk krossade enbär
2 msk honung

5. När termometern visar 55° är köttet rött inuti, vid 65° är köttet rosa och vid 75° helt genomstekt. Jag föredrar 70°, då blir det saftigt och gott som på bilden.
6. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Lägg gärna köttet i dubbla plastpåsar, tillsätt lagen och förslut påsen. Vänd köttbiten ibland så att lagen kommer åt överallt.
7. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen riskerar det att bli för salt.
8. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng, potatissallad eller risotto.
9. Smaklig måltid!

6 reaktioner till “Tjälknöl av vildsvin med potatisgratäng i små ugnsformar

  1. Först såg jag bara den suktande upplagda tjälknölen, men sedan insåg jag det perfekta i portionsgratänger – det ska jag göra till Lillhunkens födelsedagsmiddag på måndag!

    Gillad av 1 person

    1. Något av det bästa med sociala medier – när man kan inspirera varandra :) Jag brukar aldrig göra potatisgratäng, men det är ju så gott, så det måste vi äta oftare inser jag. Och i portionsformar blir det litet festligare tycker jag.

      Gilla

  2. Dregel, dregel! Den rätten är en fröjd för magen OCH ögonen! Tjälknöl har jag gjort med lamm, men aldrig med vildsvin. Tjälknölen ser otroligt aptitligt ut och är ju dessutom hur lättlagad som helst!!!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.