Women’s Prize for Fiction 2018 – de här sex klarade kvalgränsen

Flera litterära priser delas ut i slutet av året, såsom Nobelpriset i litteratur, Augustpriset, Årets bok, Man Booker Prize.

Det här priset, Storbritanniens finaste pris till årets bästa engelskspråkiga roman skriven av en kvinna, delas ut den 6 juni. Förutom äran får vinnaren motsvarande ungefär 350.000 kronor.

Den 8 mars presenterades den långa listan med sexton nominerade romaner och i dag är det dags för den korta listan. En av dessa kommer att koras som vinnare den 6 juni:

Elif Batuman, The Idiot
Imogen Hermes Gowar, The Mermaid and Mrs Hancock
Jessie Greengrass, Sight
Meena Kandasamy, When I Hit You: Or, A Portrait of the Writer as a Young Wife
Kamila Shamsie, Home Fire
Jesmyn Ward, Sing, Unburied, Sing

Jag har inte läst en enda en av de här. Den kanske mest välkända, Arundhati Roys roman, Den yttersta lyckans ministerium, klarade inte kvalgränsen. Den var ju nominerad även på den långa listan för Man Booker Prize förra året, men gick inte vidare där heller till den korta listan.

Vad tycker ni om de sex böckerna som går vidare till final? Har ni hunnit läsa någon av dem?

 

Ps. Romanerna som nomineras måste vara publicerade för första gången i tryckform i Storbritannien mellan den 1 april året innan priset tilldelas och den 31 mars året då priset delas ut. Intressant också att juryn består av enbart kvinnor. Mer om reglerna kan man läsa här.

 

2 reaktioner till “Women’s Prize for Fiction 2018 – de här sex klarade kvalgränsen

  1. Hade hört något namn innan i förbigående men inte mer. Har inte läst någon av böckerna men vem vet. NU lärde jag mig i alla fall något nytt. För mig nya författare och att det också finns ett sådan pris.Tackar för det.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.