Arbetarlitteratur – veckans fem i topp

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat: Arbetarlitteratur

Den första jag tänkte på var min favoritförfattare, Per Anders Fogelström, så en av hans Stad-böcker är med i topplistan. Och så Ivar Lo-Johansson, förstås. Som de fick slita, statarna, och det skildrar Ivar Lo så otroligt bra. En arbetarroman i modernare tid är Åsa Linderborgs Mig äger ingen. En väldigt stark uppväxtskildring. Och så två utländska författare som skildrat arbetarklassens hårda arbete för att få mat på bordet, John Steinbeck och Betty Smith.

Fyra av dem har jag läst och kan verkligen rekommendera. Vredens druvor har jag ännu inte läst, men skall så snart som möjligt.

1930-tal och depression i USA. När Tom Joad återvänder efter fyra år i fängelset finner han att hans familj vräkts från gården. De svåra tiderna tvingar familjen att packa allt de äger i sin skraltiga bil och ge sig av till Kalifornien. Dit har de lockats av löften om jobb på bomullsfällt och persikoplantager, men drömmen om ett bättre liv finns bara i reklambladen. Västkusten är översvämmad av fattiga familjer som söker arbete, och giriga arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar deras utsatta situation. Fattigdomens mödor tär hårt på familjen, men till slut är det ändå solidaritet och lojalitet som är det viktiga.

Klicka gärna in hos Johannas Deckarhörna och tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.

13 reaktioner till “Arbetarlitteratur – veckans fem i topp

  1. Mig äger ingen har jag läst, Fogelström har jag pågående omläsning av (läst om den första), Det växte ett träd i Brooklyn tror jag inte att jag har läst, iaf inte vad jag kan minnas, får ta och göra det vid tillfälle….

    Gilla

  2. konstigt. har ännu inte läst Det växte ett träd i Brooklyn fastän jag tänkte det redan när den kom ut första gången. de andra har jag läst. Bara en mor skildrar statarlivet på ett utmärkt sätt. i min femma finns en direktrapport från en statare.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.