Norska författare – några av mina favoriter

Nu på torsdag den 17 maj är det Norges nationaldag och därför tillägnas veckans topplista grannlandet i väst. Fem författare eller böcker från Norge är ämnet för veckans lista hos Johannas Deckarhörna.

Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdotter har varit med i otaliga topplistor i min blogg. Den är en av de allra bästa böcker jag läst. Tänk vilken författare hon var, Sigrid Undset. Som ett exempel kan jag berätta om när vi åkte på MC-semester i Norge och jag plötsligt kände otroligt starkt att landskapet kändes precis som  Gudbrandsdalen ur boken om Kristin Lavransdotter. Jag lutade mig fram och sade det till Patrik, alldeles hänförd. Efter ett par hundra meter kommer det en skylt. ”Gudbrandsdalen”. Då har man lyckats som författare.

Nina Lykkes bok har jag inte läst än, men jag skall göra det i dag så att jag kan berätta om den på torsdag. Den skall vara en satir om medelålders medelklass och meningen med livet. Det kan bli väldigt bra, men också motsatsen. Som sagt, jag berättar mer på torsdag.

Helga Flatlands bok En modern familj läste jag nyligen. Det är en bok som väcker en hel del tankar.

Linn Ullman skriver fantastiskt stämningsfullt tycker jag. Hon brukar också vara med i  mina topplistor. I dag har jag valt en av hennes äldre böcker, jag tror faktiskt att det är hennes debutroman.

Jag har länge tänkt läsa något av Åsne Seierstad, men ännu inte kommit till skott. Nu har jag ju plockat ut Bokhandlaren i Kabul, så kanske blir den läst nu.

Klicka gärna in hos Johannas Deckarhörna och tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.

29 reaktioner till “Norska författare – några av mina favoriter

  1. Är ju halvnorska, min mamma var norska och jag gick mitt öfrsta år i skolan i Norge och bodde där halvårsvis tills jag var sju år. Läser och patar än idag ok, norska men har tappat all stavning.
    Kristin Lavransdatter läste jag i ungdomen och har läst om som vuxen. Men stor behållning. Och just i Gudbrandsdalen har jag tillbringat mycket tid. Extra roligt med ditt minne därifrån. Linn Ullman och Åsne Seierstad har jag läst det de skrivit och med mycket god behållning. Senaste boken av Åsne Seierstad ”Två systrar”, var i mitt tycke väldigt bra den också. Bokhandlaren i Kabul tyckte jag mycket om. En fin och varm människoskildring. Nina Lykke och Helga Flatland har jag inte läst och känner inte vidare till dem. Men det kan ändras.
    Sen måste jag ju slå ett slag för Alf Pröjsen….På många sätt.

    Gillad av 1 person

    1. Vad roligt att höra! Det var så vackert i Gudbrandsdalen, ja överallt där vi var i Norge faktiskt. Jag hoppas att kunna resa runt i Norge snart och uppleva allt igen. ”Två systrar” vill jag verkligen läsa jag också, den har legat länge i min sparade varukorg hos internetbokhandeln, det kanske är dags att beställa den och läsa. Alf Pröysen blev jag tvungen att googla på, så nu har jag lärt mig något nytt i dag, tack för det! Nu vet jag vem han var och har lyssnat på en visa av och med honom på youtube.

      Gilla

  2. Kristin Lavransdotter är en favorit som hängt med alltsedan ungdomen. Lykken köar jag för. Flatland var jag inte så imponerad av, men visst fanns där saker att diskutera. Linn Ullmann har jag nyligen läst och gillat. Seierstad står på min TBR – lista sedan länge

    Gillad av 1 person

    1. Ja, det är samma sak för mig. Jag läste trilogin på högstadiet, och sedan dess sitter den som fastgjuten i minnet. Jag läste din text om Flatlands bok och håller med dig, men blev kanske litet mer imponerad än du.

      Gilla

    1. Jag förstår att den boken måste ha varit hemsk, men säkert väldigt tänkvärd. Vilken vidrig händelse och vilken omänsklig person. Det gick knappt att greppa och förstå när det hände, och jag förstår det fortfarande inte. Jag läste också Kristin Lavransdotter i tonåren, på högstadiet. Litet senare såg jag filmen, som tyvärr inte var lika bra.

      Gilla

    1. Ja, det blir lätt så med vissa böcker som man ser precis överallt. Det verkar som man antingen tycker mycket om den eller inte alls. Jag hann inte läsa så mycket i går, men blir nog klar med den tills recensionsdagen i morgon.

      Gilla

    1. Ja, gör det, den är fantastisk. Jag tror faktiskt att man känner varenda känsla som man överhuvudtaget kan känna när man läser den boken. Jag blev så frustrerad över Kristins val, så arg, så glad, så vemodig så ledsen. Person- och miljöbeskrivningarna är fantastiska och det känns som man är en del av det samhälle som var då. Otroligt välskrivet. Tack för tipset om ”Jenny”, den måste jag läsa.

      Gilla

      1. Nu minns jag och har t o m sett den:) Den gav tydligen inte något bestående intryck. Som du säger- boken är bäst.

        Gilla

  3. Bokhandlaren i Kabul har jag läst och nu vill jag läsa Två systrar. Jag har även läst Flatland och Lykke. Om du tyckte om Flatland är jag nästan säker på att du tycker mycket om Nej och åter nej.
    Jag känner till Lavransdotter men tror inte att jag har läst den, så den lägger jag till i min TBR-lista. Låter som fantastiska naturbeskrivningar.

    Gillad av 1 person

    1. Två systrar vill jag också läsa, kanske innan jag läser Bokhandlaren i Kabul faktiskt. Kristin Lavransdotter kanske avskräcker med sin tegelstenstjocklek, men det är i själva verket tre böcker, och jag kan lova att du kommer att bli helt och hållet fängslad av berättelsen, det går inte att värja sig.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.