Vinnaren av Women’s Prize for Fiction 2018 – Kamila Shamsie

Det här priset, Storbritanniens finaste pris till årets bästa engelskspråkiga roman skriven av en kvinna, delades ut i går den 6 juni. Förutom äran fick vinnaren motsvarande ungefär 350.000 kronor.

Den 8 mars presenterades den långa listan med sexton nominerade romaner och den 23 april var det dags för den korta listan. Dessa var nominerade och det blev alltså Kamila Shamsie med Home Fire som tog hem priset.

Elif Batuman, The Idiot
Imogen Hermes Gowar, The Mermaid and Mrs Hancock
Jessie Greengrass, Sight
Meena Kandasamy, When I Hit You: Or, A Portrait of the Writer as a Young Wife
Kamila Shamsie, Home Fire
Jesmyn Ward, Sing, Unburied, Sing

Enligt juryn är de här sex böckerna någonting alldeles extra, särskilt vad gäller prosan. Till slut valde de den bok som de tyckte allra mest talade till vår tid. Home Fire handlar om identitet, motstridiga lojaliteter, kärlek och politik.

Kamila Shamsie är en pakistansk-brittisk författare som debuterade år 1998 med In the City by the Sea. Hon har publicerat flera romaner, bland annat Burnt Shadows (Brända skuggor) år 2009, som hittills är den enda som är översatt till svenska. Kamila Shamsie arbetar även som krönikör och kritiker i The Guardian.


Jag har inte läst varken vinnaren eller övriga nominerade, har ni?

2 reaktioner till “Vinnaren av Women’s Prize for Fiction 2018 – Kamila Shamsie

  1. Nope. Inte läst en enda av dom där.
    En tanke slår mig dock… Om det hade varit prisutdelning för författande MÄN, då hade det nog tutats till både här och där. Och ärligt förstår jag inte riktigt vad könet har med författandet att göra? Skriver man (eller kvinna) bra, så gör man (eller kvinna) det :-D

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.