Böcker som utspelar sig på eller vid havet – fem favoriter

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Havet.

Jag har valt fem böcker/bokserier som jag har läst någon gång under de senaste två åren och som utspelar sig på eller vid havet. Det är böcker som jag kan rekommendera alla att läsa. Jag berättar litet om varje bok, och vill ni läsa mer om vad jag tyckte om dem klickar ni bara på titlarna så länkas ni vidare till mina recensioner.

1. Den gamle och havet, förstås. Det finns vissa böcker som verkligen gör ett avtryck hos den som läser, som gör att man inte glömmer dem och då och då under årens lopp funderar på vad bokens budskap var, egentligen. Den gamle och havet är en sådan bok för mig. Jag uppfattar den inte alls som en bok om en machoman, och varför förklarar jag i min recension.

2. Pingvinlektionerna. Det här är en fullkomligt underbar och häpnadsväckande berättelse som dessutom är sann. Under en promenad längs stranden får Tom syn på de första svarta, orörliga skepnaderna. När han kommer närmare inser han att hela stranden är full av hundratals döda pingviner, täckta av tjock, kvävande olja och tjära. Varje våg sköljer upp nya fåglar och Tom inser att inte bara hundratals utan tusentals pingviner har gått en fruktansvärd död till mötes. Plötsligt ser han att en av dem rör på sig. En tapper liten pingvin är vid liv. Tom kan inte lämna den åt sitt öde, och inte heller avsluta pingvinens lidande. Han får en idé om att ta hem den, tvätta den ren och släppa ut den i havet igen. När han efteråt sätter ned pingvinen i den våta sanden och börjar gå därifrån, vägrar pingvinen att lämna Toms sida. Det är känslosamt, rörande, humoristiskt och hjärtevärmande. En berättelse som man inte glömmer.

3. Tårar i havet. Historiens största fartygskatastrof är nästan helt okänd, trots att den krävde över 9000 liv och inträffade bara 15 mil från den svenska kusten. I boken får vi följa Joana, Emilia och Florian, senare även Alfred. De har tvingats lämna allt de älskade bakom sig, och alla har de på olika sätt upplevt krigets värsta fasor. Nu flyr de gömda av skogen och mörkret. Den tyska staten kollapsar runt omkring dem och ryssarna närmar sig. Landet är redan förlorat, men ännu inte vunnet. De måste hålla sig undan för alla, de kan inte lita på någon. Inte ens på varandra. Alla bär de på hemligheter. Steg för steg anar vi, och får efterhand veta vad de varit med om och vad de har för planer. Fasan över vad de redan varit med om, och skräcken för vad som kan komma att hända, är ständigt närvarande. Jag glömmer bort att andas när jag läser om deras strapatsrika vandring mot kusten, där de desperat hoppas kunna komma bort från det ockuperade område som en gång var deras hem, bort från ryssarna som snabbt kommer närmare.

4. Djupgraven, Sjörök och Mareld. En rysartrilogi om Havsfolket. Böckerna riktar sig till slukaråldern, men kan absolut läsas och uppskattas även av vuxna. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter skärgårdsskrock och det är både väldigt skrämmande, spännande och vackert beskrivet. Kärleken till havet och skärgården lyser igenom berättelsen. Det är rent magiskt.

5. Ormen i Essex. Ibland ramlar man över en alldeles unik roman, som är så mycket och ger så mycket, och därför egentligen inte går att beskriva på ett kortfattat och rättvisande sätt. Det här är en sådan roman. Handlingen utspelar sig 1893 och något år framåt, alldeles i slutet av den viktorianska perioden. Flera ouppklarade dödsfall sker i Essex, och byborna är säkra på att både dödsfallen och de olyckor som inträffar beror på att sjöodjuret dykt upp igen, Leviatan, som det berättas om i Gamla Testamentet.

Klicka gärna in hos Johannas Deckarhörna och tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.

17 reaktioner till “Böcker som utspelar sig på eller vid havet – fem favoriter

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.