Min krossade bil, dagen efter (1/365) stormen Alfrida…

Vi bor ganska öppet med stora ängar nedanför vårt hus, och den här gången kom vinden från norr och fick full fart över ängarna upp mot vårt hus. Det dundrade runt huset i natt och det var helt omöjligt att sova.

Men inte bara det, till och med sängarna vibrerade av stormen. Den läskigaste storm jag varit med om. Jackie hörde ett rejält brak utanför sitt fönster, men i mörkret var det omöjligt att se vad som hänt.

Det som hände var bland annat det här. En av våra stora lönnar kunde inte hålla emot vinden och bröts sönder i rotsystemet och föll…

… över min bil…

Jag reagerade som jag brukar i chock – rationellt. Jag funderade över om försäkringsbolaget skulle åberopa force majeure och inte ersätta oss och om vi nu skulle behöva åka en mindre säker bil eftersom vi inte skulle ha råd med någon lika bra. Och så fotade jag eländet, och tyckte att vissa bilder blev ganska dramatiska.

Det ser nästan ut som om jag kört in bilen i ett väldigt stort fågelbo.

Jag upptäckte att småfåglarna vällde in under det omkullfallna trädet, och titta – en domherre! Ingenting dåligt som inte har något bra med sig, tänkte jag, och bestämde att jag skulle fota dem med teleobjektivet i morgon.

Patrik stannade hemma från jobbet och ringde försäkringsbolaget, bärgningsbilen och hyrbilsföretaget, och sågade loss min bil. Och vad gjorde jag? Jag fick för mig att plocka undan alla julsaker…

Bärgningsbilen tog sig förbi nedfallna elledningar och omkullfallna träd på vägen till oss. På eftermiddagen hade vi fått klartecken från försäkringsbolaget, fått bilen bärgad och en tid bokad till i morgon för att hämta ut en lånebil.

Och så kom strömmen tillbaka. Då hade vi + 12 grader inomhus. Nu är det riktigt kvalmigt med hela + 19 grader ;)

Nu när jag vet att det kommer att ordna sig skall jag tillåta mig att sörja vårt stora, fina träd, som var Zingos favoritplats och som innehöll ett stort skatbo.

Och så tänker jag tillåta mig att känna mig litet ledsen över att tjejbilen (som vi kallar den, eftersom det nästan bara är jag, Jackie och Bella som åker i den) kanske är ett minne blott. Men jag håller tummarna för att den går att reparera.

Har ni också känt av och kanske drabbats av stormen?

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året, samt alla deltagare. Det här temat är: Dagen efter.

59 reaktioner till “Min krossade bil, dagen efter (1/365) stormen Alfrida…

 1. Men sån otur! Tur att det bara är materiella skador och att det finns försäkringsbolag :) Här blåste det rejält men just precis där jag bor klarade vi oss ändå bra (men bara någon kilometer bort ligger skogen som plockepinn).

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var väldigt skönt att försäkringsbolaget står för kostnaderna när det är vindstyrka på över 21 m/s, här var det ju 28 m/s, så det var aldrig några tveksamheter från deras sida. Skogen ligger verkligen som plockepinn och många har fått sina byggnader förstörda av fallande träd, så vi hade ändå tur.

   Gillad av 1 person

   1. Jaha, det finns en gräns för vindstyrkan om försäkringen täcker eller inte? Det hade jag ingen aning om vilket väl säger en del om hur ofta jag drabbats av vädrets makter ;) Jag trodde nog de hävdade force majeure vid sådana här tillfällen men se där hade jag fel då :)

    Gillad av 1 person

   2. Det var det jag också trodde, så det var inte så kul att se bilen under det stora trädet. Men vi behövde inte dokumentera skadorna alls, de fixade bärgning och verkstad och lovade ersättning. De visste väl hur läget var här i Roslagen. Senare hörde jag på radio att det fanns en gräns för vindstyrka.

    Gillad av 1 person

 2. Men fy, vad otäckt! Tur i all otur att det bara blev materiella skador för er och att försäkringsbolaget verkar kunna hjälpa till. Jag håller tummarna för er och hoppas vi slipper fler så här mäktiga naturkrafter på ett tag. <3

  Gilla

 3. Usch vad otäckt! Naturens krafter är riktigt läskiga och det där är ju maximal otur! Jag älskar domherrar och din bild är jättefin på domherren! Ser framemot flera av dina domherrebilder! :O )

  Gilla

 4. Riktigt illa! Jag är i Spanien och har haft det tämligen blåsfritt. Men har via tv och tidningar följt vad som kommit i stormens väg. Såg att Roslagen drabbats hårt och skärgården.Så trist med din bil. Och detta att en storm ska fara fram så här är man ju inte alls beredd på. Inte att träd ska rasa heller. Skönt att ni inte skadades.
  Fint i alla fall att försäkringbolaget är positiva och vill stötta. För där vet en ju aldrig…Och kanske går bilen att laga.
  Tankar till er.

  Gilla

 5. Ja fy tusan vilket dygn!! Håller på att skriva till försäkringsbolaget och håller verkligen tummarna…. Det kommer bli tomt nu på framsidan – något underlättande kanske är att ni inte behöver kratta dess löv <3

  Gillad av 1 person

  1. Hoppas att ni får ut på försäkringen, det borde ni få tycker jag. Det lät inte som några problem för oss, men vi får väl se hur det slutar. Med försäkringsbolag vet man aldrig. Ja, det blir färre löv att kratta, men så trist att bli av med den stora, pampiga lönnen. Och vår tall rasade också, den stod bakom gästhuset. Håller tummarna för oss! Kram

   Gilla

 6. Usch så trist med din bil! Läskigt vad vädrets makter kan ställa till! Här i Solna var det inte så tufft, men många på jobbet som bor i Roslagen har drabbats!
  Domherren ser ljuvlig ut i alla fall!
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, man känner sig väldigt liten när det drar igång som under stormen. Många här i Roslagen är fortfarande utan ström och det kommer att ta flera dagar innan elstolpar och ledningar är reparerade så att de kan få ström igen.
   Men visst är Domherren fin! Jag blev så glad när jag såg en hel flock på tomten efter att trädet fallit. I morgon skall jag försöka hinna fota dem med ett bättre objektiv :)
   Kram!

   Gilla

 7. Nej vilken otur! Här klarade vi oss fint, men delar av stan var visst strömlösa.
  Hösten 2017 skulle mitt jobb flytta till ett nytt hus. Min sista dag på gamla jobbet blåste det så in i bängen och en stor trädgren bröts av och landade – på mitt biltak. Det blev en osnygg buckla. Jag åtgärdade aldrig den och jag vet inte hur försäkringsbolaget hade reagerat. Hur blir det för dig? Ställer försäkringsbolaget upp eller hävdar force majeure? Skriv gärna och berätta!

  Gillad av 1 person

  1. Min första tanke var att försäkringsbolaget kommer att åberopa force majeure, eftersom det är en form av naturkatastrof, men de var så otroligt hjälpsamma och det var inga tveksamheter om att vi skulle bli ersatta. Jag tar inte ut något i förskott, så vi får väl se hur det slutar. Jag lovar att återkomma om hur det går!

   Gilla

 8. Nej var trist och jobbigt! Men skönt att allt verkar lösa sig. Sambons garagetält for upp i en björk men hans renoverade DKW Junior klarade sig utan en skråma trots alla metallpinnar. Helt otroligt! Men vi blev av med en vacker björk under en tidigare storm (Dagmar 2011) som la sig över vägen och på en grannes uppfart. Lyckligtvis hade han flyttat bilen dagen innan…

  Gillad av 1 person

 9. Otroliga krafter. Man kan inte låta bli att fundera över klimatförändringarna. Extrema väderhändelser verkar bli allt vanligare. Tur i oturen ändå att det stannade vid materiella skador.

  Gillad av 1 person

  1. Här åkte hästtransporter iväg på egen hand och jag såg stora studsmattor ligga i syrenhäckar, garageportar bortbrutna… usch, vilket dygn. Och fortfarande är det många som inte har ström. Det har tack och lov vi, och jag är så tacksam för det.

   Gillad av 1 person

  1. Skönt att ni klarade er! Stormarna drabbar ju litet olika, och nu var den tydligen som hårdast här i Stockholmsområdet och framförallt på landsbygden där vinden får full fart på de öppna ytorna över åkrar och ängar och river ned elledningar och ställer till det på andra sätt.

   Gilla

 10. Du milde, vilken dramatik! Och vilket elände! Vi har också en stor lönn precis vid huset på landet, mitt barndomshem … trädet är över 100 år gammalt och varje gång det är tal om storm bävar jag. Hoppas ni får ordentligt med ersättning på försäkringen.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, dramatiskt var det verkligen. Usch, vilket dygn med en sådan storm. Ljudet av stormen var så enormt högt, så bara Jackie som har sovrummet åt det håll trädet föll hörde när det hände. Hoppas att du får behålla din lönn, det är något speciellt med gamla träd, jag har en respekt för deras ålder och för allt vad de utstått.

   Gilla

  1. Tack! Ja, det materiella är ju trots allt bara materiellt. Tänk de som var ute och körde bil i stormen, det måste ha varit en mardröm. I dag hämtade jag en hyrbil, och såg många träd som låg över ledningar och delvis på vägarna. Sant, Alfrida kommer vi inte att glömma!

   Gilla

 11. Vi hade storm på nyårsnatten men våra träd klarade sig. Efter Gudrun hade vi strömavbrott i tre dagar och är glada att vi har kamin som värmde upp huset. Tur ert hus klarade sig. Lycka att ni har Domherre hos er, det har jag aldrig sett. Hoppas du får många fina bilder av den :)

  Gillad av 1 person

  1. Oj, tre dagar utan ström, det är lång tid. Tur att ni har kamin. Bara någon mil bort är de fortfarande utan ström och kommer att vara det tills tidigast i kväll. Man blir väldigt utsatt när naturen visar sina krafter. Visst är det roligt att få se Domherrar! Jag blev så glad när jag upptäckte en hel flock med honor och hanar. Jag hoppas kunna fota dem i dag :)

   Gilla

 12. Oj … så tråkigt med bilen och det gamla trädet! Verkligen dramatiskt! Bra jobbat att du hämtade kameran och fotade eländet – hoppas det går att reparera bilen!
  Vi hade blåsigt, men ingen storm … men jag minns eländet som stormen Gudrun ställde till med 2005.

  Gillad av 1 person

  1. Man blir litet radiostyrd tror jag, när man tänker att man måste fota allt, men dels är det ju faktiskt något man kanske vill gå tillbaka till längre fram, dels kan det vara bra att visa om försäkringsbolaget kräver det. Nu verkar det som om försäkringen täcker väldigt bra, och det blir inte så dyr självrisk heller eftersom jag varit skadefri under så många år, jag tror inte att jag drabbats någon gång tidigare faktiskt. Gudrun var kanske ännu värre, men den drabbades inte vi av lika hårt som nu, men jag minns hur skogar låg som plockepinn när vi bilade ned genom Sverige ett halvår senare.

   Gillad av 1 person

 13. Vilka dramatiska bilder! Tur att ingen kom till skada varken människor eller djur. Förstår att det måste ha varit otäckt när det blåste så hårt. Här tog det i ordentligt och strömmen var borta några korta stunder under kvällen men inte alls så mycket som hos dig!

  Gillad av 1 person

  1. Väldigt stor tur att inga levande varelser skadades. Min häst är inackorderad på annan plats nu, och där har de inte möjlighet att ta in alla hästarna så de var ute i hagarna på natten. Otroligt läskigt och jag kunde inte sova, bland annat av oro för min häst. Men alla klarade sig, trots att alla hagarna är trasiga på olika ställen av omkullfallna träd. Vi brukar inte drabbas så här hårt av stormar, men någon gång skall väl vara den första. Skönt att ni klarade er i alla fall.

   Gilla

 14. Men stackare! Vilket elände. Tur ändå att ingen befann sig inne i bilen när det hände. Nog för att vi satt hemma och gnällde en del över gårdagens kraftiga blåsande, men nu inser jag att vi borde ha hållit klaffen. Hoppas allt ordnar sig med försäkringsbolaget.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för omtanken! Jag undrar om jag någonsin upplevt en riktig storm på det här sättet tidigare, jag tror inte det. När till och med sängarna skakar, då blåser det ganska rejält.

   Gilla

 15. Men jösses :(
  Det stormade en hel del här med, jag var rädd att både skorsten och tak skulle flyga sin kos…vi är så små och ynkliga när jordens krafter tar i.
  Jag hoppas det går bra med er bil, men huvudsaken är att ni har klarat er bra, en sak går ju alltid att laga, även om det känns för jäkligt <3

  Gillad av 1 person

 16. Men oj vilken dramatik! När stormen Gudrun kom 2005 välte den ett träd av liknande mått rakt över vår gårdsplan. Som tur var träffade den varken bilar eller hus, men det tog en stund innan vi kom ut… Det hände också under natten. Det är så otäckt när det dånar och brakar i mörkret och man har ingen aning om vad som händer utanför. Jag håller tummarna för att din bil går att rädda. Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tack, Johanna ♥ Ja, stormen Gudrun var verkligen också hemsk, men drabbade inte oss här lika mycket. Däremot bilade vi ned genom Sverige något halvår efteråt, och det var skrämmande att se vilka effekter den haft, det var rena kalhyggena på vissa platser där träden fallit som plockepinn. Väldigt obehagligt att sitta inomhus och bara höra ljuden, men inte se vad som egentligen händer. Jackie hörde när trädet föll, men det gick inte att se något genom fönstren och dörren vågade vi inte öppna med risk för att den skulle slitas ur händerna på oss. Bara att invänta morgonen för att se vilka skador det blivit. Kram!

   Gilla

  1. Först tänkte jag att jag skulle använda bilderna en och en i fotoutmaningen, men jag tror att det är roligare för mig själv i efterhand att ha dem samlade i ett och samma inlägg.

   Gilla

 17. Jobbigt med bilen! Hoppas allt går bra nu och att de kan fixa den. Vi hade strömlöst i x antal timmar men maken är förberedd på allt så tempen inomhus gick inte ner under +20 en enda gång och visserligen kunde vi inte titta på tv men vi kunde sitta och läsa nästan som vanligt. Vi har ganska öppet på baksidan och det lät som ett godståg på väg rakt mot en när det blåste som värst och huset skakade men annars var det ingen större fara.

  Gillad av 1 person

 18. Oj, vilken början på året! Vilken tur att det löser sig med försäkringsbolag och lånebil i alla fall. Dramatiska bilder som säkert kommer passa i en årssammanfattning när det här året är slut. Jag hade svårt att sova i natt på grund av stormen men eftersom vi bor i lägenhet på tionde våningen var jag i alla fall inte orolig att något skulle krossa fönstren. På landet, vårt lantställe som även är barnens farmors hem, har det däremot vält många träd och strömmen hade gått också.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är många som har drabbats. Kändes det ingenting i er lägenhet, att den rörde sig i vinden? För första gången kände jag hur huset skakade och sängarna vibrerade. Riktigt läskigt faktiskt. Konstigt hur snabbt naturen kan slå till, i dag är det helt lugnt och strålande sol.

   Gillad av 1 person

   1. Nej, lägenheten rörde sig inte men fönstren skakade. Ja, läskigt, man märker hur sårbart ens vanliga liv är idag. Många har ju fortfarande inte fått tillbaka elen.

    Gilla

 19. OMG! Det ser ju hemskt ut. Dramatiskt är ju bara förnamnet. Du väljer att reagera rationellt, helt rätt och fotar som dokumentation. Hade nog gjort samma sak. Det positiva – förutom domherren då – är väl att det ”bara” var bilen som drabbades och inte något av husen. Bilen går säkert att reparera. Vindrutan ser ut att ha fått ta största smällen, och grenarna ser ut att vara ganska ”svaga”. Bra att försäkringsbolaget står för kostnaden.
  Där vi bor drabbades vi inte alls, men andra delar av Täby kom inte lika lindrigt undan.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, vilken chock att se bilen under alla grenar, och att se det enorma trädet liggande på tomten. Jag hoppas och tror att du har rätt i att det går att reparera bilen. Som tur var nådde inte trädet fram med de kraftiga grenarna till bilen, utan det var mer toppgrenarna som lade sig över den. Vi klarade oss ändå ganska bra, det finns de här vid oss som råkat värre ut, och vissa har fortfarande strömavbrott och kommer ha det så fram tills tidigast i kväll.

   Gilla

  1. Vi brukar känna av hårda vindar här där vi bor, eftersom vi bor så öppet, men det här var något helt annat när till och med sängarna vibrerade av att huset skakade. Skönt att ni slapp det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.