Tips på bra TV-serier

Mia i bokhörnan håller i Helgfrågan. Den här veckan är temat bra TV-serier. Här kommer mina tips:
.

HBO Nordic

Game of Thrones
Mycket på grund av att handlingen är så oförutsägbar. Det är inte alls säkert att hjälten överlever och skurken dör. Det är en nyanserad handling med trovärdiga karaktärer som skulle kunna vara hämtade rakt ur vår historia. Bortsett från fantasyaspekterna skulle mycket av de politiska intrigerna och slagen kunna vara hämtade från olika tiders verklighet. Dessutom torr humor och fantastisk dialog, suveräna skådespelare och komplexa moraliska frågor. Och så är det extremt snyggt gjort. Och spännande.


Escape at Dannemora

Berättelsen är baserad på en verklig rymning från ett fängelse med grovt kriminella i norra New York 2015 och den efterföljande jakten på de två fångarna som pågick över hela delstaten. En gift, kvinnlig anställd vid fängelset hade haft relationer med båda männen och hjälpte dem att fly. Stora delar av serien är inspelade på plats i byn Dannemora och inne i det riktiga fängelset. Jag blev nyfiken och läste på om vad som verkligen hände, och serien ligger väldigt, väldigt nära sanningen.

Patricia Arquette, Benicio Del Toro och Paul Dano är alla helt lysande i sina roller. Patricia Arquette gick upp 20 kilo för rollen och ÄR verkligen den kärlekstörstande, naiva och litet tröga fängelseanställda kvinna hon skall föreställa. Benicio Del Toro är precis lika bra som han alltid är. Duperande, charmig men totalt iskall och beräknande.
.

SVT Play

Systrar 1968
Året är 1968 och den unga arbetarklasstjejen Karin har just gått ut journalisthögskolan. Hon får inte sitt drömjobb i Stockholm utan får nöja sig med ett sommarvikariat på en lokaltidning i Ystad. Med sig på resan har hon sin konstnärsvän Lottie och snart blir dom även vänner med tidningsägarfamiljens jämngamla dotter. Ingen kan då ana hur dessa tre personers närvaro ska komma att förändra livet för dem som dittills vare sig brytt sig om studentrevolter eller Vietnamkriget. Systrar 1968 är en svensk miniserie som utspelar sig i en omvälvande tidsepok, när två världar krockar spirar både kärleken och vänskapen i det lilla samhället och det blir en sommar att minnas för alltid.

En favoritscen är när Karin, en politiskt och feministiskt medveten tjej från arbetarklassen som precis har gått ut journalisthögskolan, skall intervjua Fröken Ystad och frågar henne vad hon tycker om nedskärningarna inom tekoindustrin. Och vad hon tycker om västvärldens överkonsumtion.

Scott & Bailey
Glappet
Vår tid är nu

 

Mia undrar också om vi har avslutat någon bokserie för att den blivit superdålig. Jag har faktiskt inte följt så många serier i bokform i vuxen ålder. Det verkar vara framförallt kriminalhistorier som kan pågår i en lång rad av böcker, och eftersom jag inte började läsa den typen av böcker förrän för bara några år sedan har jag inte hunnit läsa så många serier. Och av de serier jag läst har ingen varit så dålig att jag gett upp om den.

Fler som ger tips om bra TV-serier och avråder från dåliga bokserier får du hos Mias Bokhörna.

 

 

22 reaktioner till “Tips på bra TV-serier

    1. Ja, jag har sett fram emot den sista säsongen ända sedan sista avsnittet av förra säsongen :) Det skall bli spännande att se hur de reder ut alla lösa trådar och jag gissar att det kommer att bli väldigt mycket tempo och spänning.

      Gilla

  1. Sett första avsnittet av Systrar, tror jag ska försöka se klart men andra serier lockar lite mer just nu. Game of thrones har jag kommit av mig med. Scott och Bailey gillar jag, trist om det inte blir fler säsonger men kanske bra att inte hålla på i evigheter.

    Gillad av 1 person

    1. Jag har också kommit av mig mellan varven med Game of Thrones, men när jag väl börjar se en ny säsong är jag fast igen. Jag har funderat på att se alla avsnitt från början igen, men det känns nästan övermäktigt. Scott & Bailey har jag precis upptäckt, så jag har åtminstone tre säsonger kvar.

      Gillad av 1 person

    1. Jag har bara läst Drakarnas dans, som är den senaste boken i serien tror jag. Jag tycker att teveserien är bättre faktiskt. Skådespelarna är makalöst bra och det är så snyggt filmat. Författaren George R.R. Martin är litet för omständlig tycker jag när han skriver, i teveserien skalar de bort en del som inte leder någon vart.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.