Bokomslag – trender för 2019

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon bland annat om vi har några förslag på snygga b0komslag. Svaret på Mias fråga kommer längre ned i inlägget, men först en liten trendspaning!

För att sticka ut i den enorma bokfloden gäller det att marknadsföra sin bok väldigt smart.  Ett led i  marknadsföringen är såklart bokomslaget. Det skall motsvara innehållet, men också dra blickarna till sig och göra läsare nyfikna på boken. Och precis som med mycket annat gäller det att bokomslagen passar in i de allmänna trenderna. Läsarna skall känna igen sig i design, färger och typsnitt.

Jag blev nyfiken på vad som gäller just nu, och har tittat på vårens och sommarens bokutgivning. Jag tycker mig se vissa stilar som återkommer och tänkte dela med mig av mina funderingar.

Fortfarande verkar en minimalistisk design gälla, med ett rent och fett typsnitt och gärna versaler, där titel och författarens namn får fullt fokus. Det har förmodligen delvis att göra med att omslagen måste formges så att de syns på onlinemarknaden, där bilderna ofta är små som frimärken.

Sedan finns det ju motsatsen också, röriga omslag där det myllrar av detaljer. Särskilt inom feelgoodgenren. En grafisk formgivare som gillar den stilen är Sofia Scheutz.

Starka färger verkar väldigt hett i år, särskilt orange och gul färg.

Växter, så som man kan se dem på botaniska planscher, återkommer på många omslag. Gärna i retrostil.

Omslag som liknar en bullet journal, det vill säga omslag med handskriven text eller överstrukna ord, ungefär som ett manus under arbete, har jag sett flera. Bland annat de här.

Personligen gillar jag när bokomslaget delas in i fält, som på de här böckerna.
Väldigt många omslag innehåller silhuetter. Antingen som här, där silhuetterna framträder väldigt starkt, eller där silhuetterna är en mindre del av illustrationen på omslaget.Historiska romaner innehåller ofta tidstypiska foton på omslaget, vilket förstärker upplevelsen av att det handlar om ett historiskt skeende.

Vissa omslag påminner om bilder från 1970-talet. Det här till exempel. Det är inte alls i min smak, jag tycker faktiskt att det är hemskt. Boken handlar om folkmordet i Rwanda år 1994, men ingenting av omslaget låter mig förstå det. Jag är överraskad att det är den grafiske formgivaren Miroslav Sokcic som designat det, jag brukar tycka om hans bokomslag.

Jag tycker om alla omslagen jag visat i det här inlägget, utom just omslaget till När folkmordet kom till Sverige. Här är ännu ett omslag som jag tycker om, och förutom att författarens debutroman var makalöst välskriven och fängslande och därför får mig att vilja läsa den här uppföljaren, lockar omslaget mig också.

Berätta gärna i kommentarerna om ni håller med mig om min trendspaning för 2019 och/eller har sett några andra trender. Det vore spännande att läsa vad ni tycker :)

8 reaktioner till “Bokomslag – trender för 2019

  1. Jag gillar varken de minimalistiska eller de röriga, är väl för svenskt lagom? Kate Mortons omslag är det klart snyggaste av de du visar, men jag gillar också de med silhuetter och den allra sista. De i orange får mig bara att tänka på deckare, trots att jag anar att alla inte är det. Bodströms omslag lockar mig inte det minsta.
    Ofta tycker jag att brittiska böcker är otroligt vackra, men de får alltför ofta ett helt annat omslag i översatt upplaga. Britter är överhuvudtaget bra på paketering, även om de ibland gör paketen lite väl pastelligt gulliga.

    Gilla

  2. Jag tycker du har gjort intressanta observationer om omslag. Det måste vara ursvårt att få till ett omslag idag så att det sticker ut och drar blickarna till sig. Omslag är viktiga, de är ju första intrycket – ffa om en inte känner till författaren. Jag gillar omslag som har med bokens handling att göra (ett måste!). De får inte vara för röriga och plottriga, men inte heller för avskalade. Nåt jag INTE gillar är när Shutterstockbilder används. Jag använder dem själv i tjänsten (dock inte på böcker. Bokomslag ska vara unika, tycker jag.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.