Fem en fredag – om självinsikt

Elisa utmanar varje fredag med fem ganska kluriga frågor. Den här veckan är temat självinsikt.

Elisa undrar:

 • Vilken egenskap hos dig tror du folk irriterar sig på?
 • Vad skulle du säga att du gillar mest med dig själv?
 • Vad är något hos dig själv som du skulle behöva förbättra?
 • Vilken är en egenskap du fått höra om dig som du själv tyckt annorlunda gällande?
 • Känner du att du vet vem du är?

Vilken egenskap hos dig tror du folk irriterar sig på?
Jag har inte varit så bra på att bara lyssna och hålla med. Om jag ser lösningar på hur det går att komma vidare, så tror jag spontant att den som berättar om sina problem vill att jag skall hjälpa dem och ge råd. För vem vill må dåligt? Men så är det inte alltid. Ibland behöver man bara prata för att lätta litet på sitt bagage. Jag har förstått nu att alla faktiskt inte vill ha förslag på lösningar, utan bara vill att jag skall lyssna. Jag hoppas att jag är bättre på att känna av sådant nu.

Vad skulle du säga att du gillar mest med dig själv?
Det jag personligen har mest glädje av i min vardag, är att jag har har en förmåga att se något positivt i allt. Till och med att jag fick mitt ben krossat när jag var femton år, och opererades så många gånger, såg jag som något positivt. Om jag inte hade blivit påkörd hade jag kanske valt en annan gymnasielinje och då hade jag kanske inte pluggat till jurist, och då hade jag inte… och så vidare. Jag fick en annan livsinsikt och tacksamhet för livet genom allt jag såg och upplevde på sjukhus. Jag insåg att det fanns så många som hade det så mycket värre än jag. Den insikten kom redan första natten efter olyckan, när jag låg och väntade på beslut om mitt ben skulle opereras eller om det måste amputeras under knät. Då låg det en ungefär jämngammal kille mitt emot på intensiven. Han skrek och grät och var helt förtvivlad. Han hade varit med om en MC-olycka samma dag som jag, och båda benen amputerades.

Vad är något hos dig själv som du skulle behöva förbättra?
Att säga nej ibland. Och inse när jag blivit tagen för given eller behandlad illa alldeles för länge. Jag har en förmåga att skämta bort elakheter och tänka att andra nog mår dåligt, det är därför de beter sig så elakt eller respektlöst. Jag slätar över och går vidare. Men ibland måste jag nog bara inse att vissa personer har fått tillräckligt av min tid och min energi, att de bara är energitjuvar. Men det är väldigt svårt. Jag glömmer, och blir lika överraskad varje gång det händer igen.

Jag är också litet för bra på att leva i nuet. Jag borde nog bli bättre på att planera långsiktigt. Jag gör mitt bästa och ibland leder det vidare till olika saker, men jag saknar ofta en plan. Det dyker upp möjligheter och jag gör misstag och utifrån det fattar jag beslut ganska mycket i stunden. Som när jag fick min förra bok utgiven av regeringen som en SOU. Jag hade aldrig en sådan plan. Jag var nyfiken på ämnet, utredde och skrev om det. Sedan hade jag turen att min text upptäcktes och gavs ut. Men just nu känner jag att jag vill ha en ordentlig plan, jag behöver veta vart jag är på väg.

Vilken är en egenskap du fått höra om dig som du själv tyckt annorlunda gällande?
När jag var närmare trettio fick jag kommentaren att jag var en av de mest sociala och utåtriktade människor hon kände. Jag blev helt ställd. Jag, utåtriktad? Jag som alltid känt mig så introvert och trivs så bra ensam. Men jag har förstått att de egenskaperna inte behöver motsäga varandra.

Känner du att du vet vem du är?
Ja, jag vet nog ganska bra vem jag är numera. Däremot vet jag fortfarande inte vad jag vill med mitt liv. Vet man någonsin, när livet innehåller så oändligt många möjligheter?

Fler som reflekterar kring självinsikt kan du läsa om hos Elisa, och du kan själv vara med i utmaningen.

Ha en fortsatt fin kväll!

10 reaktioner till “Fem en fredag – om självinsikt

 1. Läser med stort intresse svaren hos dig och de är verkligen utförliga och det märks att du har funderat en hel del. (Har läst en del andras svar, även de intressanta) Jag tror man förändras på olika sätt genom livet och det man upplever och slipas av i kanterna. Vet att jag förr var ganska kategorisk och den biten har slipats bort till största delen. Min envishet har jag kvar och det är både min bästa och sämsta egenskap.

  Gilla

 2. Läser svaren hos fler och även kommentarerna och konstaterar att det är en del av ”jaså, är du sån” och jag tänker (åt oss alla) att ja, våra svar ger en blick av vilka vi är – men bara en ytterst liten delbild ändå :) Det gör ju inte svaren sämre, utan ger en god känsla av nyfikenhet.
  Dina svar är utförliga och insiktsfulla och en glädje att läsa :)
  Allt gott!

  Gilla

 3. Vilka fina och otroligt ärliga svar!
  Alltså att till och med tänka positivt på sjukhuset efter din hemska olycka är helt enastående. Men som du säger, det var kanske ödet som ville att du skulle bli jurist. Å tack och lov klarade du ju benet, vilket ju är helt fantastiskt.

  Att leva i nuet efter den gamla klyschan ”Carpe diem” och dessutom få en bok utgiven tycker jag bara är WOW. Att planera är inget att sträva efter enligt mig. För om planer går i kras blir man bara besviken. Så nej, planer är ingenting för mig.

  Visst livet innehåller många möjligheter! Det är bara att ”greppa” dom, gärna här och nu;-)

  Gilla

 4. Det är inne just nu med utmaningar om att berätta vem man är. Du gjorde det väldigt fint.
  Det är så skönt att vi alla är olika och ändå värdefulla. Jag går inte med i någon sådan utmaning, för jag har svårt att sätta ord på mig själv. Jag är såpass gammal så jag duger som den jag är utan att grunna, jag är oföränderlig, inte lönt, hihi.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.