Lästa böcker i oktober och månadens bästa

I veckans Helgfråga undrar Mia om vi läst någon bra bok den senaste tiden, och om vi firar fars dag.

Under oktober läste jag tre böcker och alla var riktigt välskrivna, ganska tunga relationsromaner om hur livet blev som det blev och om man kan göra något för att påverka sin framtid. Jag gav Snöstorm betyget 4 och både Hem till mig och Testamente fick betyget 5. Ni vet säkert redan att Testamente är nominerad till Augustpriset i den skönlitterära klassen.

Oktober var en makalöst bra läsmånad. Inte sett till antal böcker, men till vilken kvalitet de höll. Typiska bokcirkelböcker alla tre, det finns mycket att diskutera kring dem. Huvudpersonen i Hem till mig startade upp hela känsloregistret hos mig, mest frustration och nyfikenhet, jag måste bara få veta hur en sådan här självisk person fungerar. Ingen sympatisk person, men ändå kunde man inte helt och hållet tycka illa om honom. Skickligt av författaren att lyckas skildra en så komplex person. Hem till mig var månadens bästa.

Vilken bok blev din favorit den här månaden?

Är det någon särskild bok som du ser extra mycket fram emot att läsa under november?

Själv läser jag just nu en väldigt omskriven och hyllad debutroman av Emilie Pine; Allt jag inte kan säga. En självbiografisk roman om att växa upp med en alkoholiserad pappa, om att vara ofrivilligt barnlös därför att hon väntade för länge med att bestämma sig för om hon ville ha barn och om väldigt mycket mer ur ett kvinnoperspektiv. Det är träffsäkert, men jag är inte överväldigad än så länge. Parallellt läser jag Åsa Hellbergs roman Välkommen till Flannagans. Inte överväldigad över den heller, men jag har inte hunnit läsa särskilt många kapitel än, allt kan hända.

Här är en trave med böcker som jag ser väldigt mycket fram emot att läsa. Och så har jag fått hem Viveca Stens senaste kriminalroman, den är jag också väldigt nyfiken på. Under helgen kommer en recension av boken om Södermalm.

Och så det här med fars dag. Jag brukar ge min pappa en blommande växt av något slag eftersom han är intresserad av växter. Men i år skall jag ge något helt annat, jag skall baka en slags gammaldags bullar som han brukade önska sig när jag bodde hemma, som man säger. Och så kanske jag scrappar ett kort, vi får se.

Ha en fortsatt fin helg!

14 reaktioner till “Lästa böcker i oktober och månadens bästa

  1. Tack för senast! Lika mysigt som alltid. Hoppas din pappa blev glad för bullarna. Nybakade bullar är bland det godaste som finns! Min pappa fick en amaryllis och en julgranskula med lakrits från Bulow. Nu sitter jag och kollar fotboll och hejar på Sverige. Ha det så bra så ses vi strax efter jul igen 💕 Kram

    Gillad av 1 person

  2. Ser att du har Normala människor i din boktrave. Den är ju så hyllad, och nominerad hit och dit, jag läste den på engelska för några månader sen och var ganska kallsinnig. Den berörde mig inte särskilt. Kanske är det för länge sen jag var ung, eller så passade den bara inte just mig. Trevlig läsning!

    Gilla

  3. Härliga arrangerade bilder:-) Ser att du passade på innan regnvädret började…
    Ingen av dina böcker är min genre, men Viveca Stens senaste deckare läser jag såklart när den kommer ut som pocket.
    Fars dag är ingenting vi uppmärksammar.

    Gilla

    1. Tack! Testamente är riktigt bra. Jag tror inte att jag läst någonting liknande tidigare. Jag hörde Hans Willius röst i bakhuvudet med jämna mellanrum när författaren bröt in i texten som berättare. Så modigt grepp och så lyckat.

      Gilla

  4. Inte läst någon av dina böcker, tack för tips! Som vanligt väldigt fin bokbild… sådär extra svag för shelties som jag nu är. :)

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.