Odla i pallkrage – en månad efter sådd

En månad har gått sedan jag sådde och planterade i pallkragarna. I den vänstra av pallkragarna på bilden skall det väl snart slå ut blommor. Jag beställde sorter som härstammar från medeltiden, det skall bli spännande att se hur de kommer att se ut!

Till höger har jag planterat den kål och nyzeeländska spenat som jag fick som små plantor av Ewa.

Så här såg de ut när jag fick dem, och titta vilken växtkraft!

Jag skall börja skörda litet mer ordentligt nu, och använda grönkålen i smoothies och den nyzeeländska spenaten i sallader.

Shelly är med när jag vattnar och tittar till växterna.

Dagens pallkrageprojekt är att gallra hos rödbetorna.

Här är min andra rad med pallkragar. Sockerärtor i mitten och rödbetor med ringblommor i den högra och litet av varje i den vänstra.

Ringblommor i kanten på pallkragen, morötter och rödbetor. Här måste jag också gallra. Jag trodde inte att alla fröerna skulle gro, men jag tror faktiskt att de gjort det. Efter den här säsongen kan jag verkligen uppriktigt rekommendera Impectas fröer.

Här är några av mina paprika- och chiliplantor, som jag aldrig trodde skulle ta sig eftersom jag planterade ut dem så sent. Längst till höger står en kruka med tre melonplantor. Dem måste jag plantera om så att de får mer plats.

Här stod paprika-, chili- och tomatplantorna i sina krukor länge och väl innan jag hann plantera ut dem. Jag tyckte att de hade den ljusaste platsen i huset, men nu ser man ju hur mörkt det blir inomhus. Inte så konstigt om alla plantorna blev höga och gängliga när de försökte söka sig till ljuset. Man lär sig hela tiden.

De flesta plantorna blommar fortfarande, men en del chili är på väg.

Massor med dill och persilja.

Pappa byggde ett växthus av spillbitar från ett gammalt växthus som blåst sönder. Det är litet mörkt här inne eftersom vi placerat det i skydd av syrenhäcken och ett träd, så att det inte blåser sönder i höst och vinter. Jag funderar på att ha pallkragar längs ena sidan, och så grönsaker som man skörda under vintern. Kul projekt att se om det fungerar!

Min zucchini med gula frukter.

De första lila tomaterna är snart mogna och färdiga att provsmakas.

Det är mängder med blommor på tomatplantorna, så det kommer att bli många tomater. Men jag tror att jag planterade för många plantor i samma pallkrage. Jag måste nog plocka bort en hel del blad från plantorna om solen skall kunna nå fram till tomaterna.

Helt orutinerad som jag är, hade jag jag aldrig kunnat föreställa mig att de här små plantorna skulle växa och bli till den här…

… djungeln..!

Jag som hade bestämt mig för att fokusera på arbete och ridning i år, och inte så ett enda frö. Så vällde coronapandemin in över världen och ingenting blev sig likt. Nu är mina odlingar ett av ljusen i mörkret.

Det är så häftigt att se hur det växer, det är faktiskt det bästa med att odla. Näst bäst är att få äta det jag odlat. På tredje plats hoppas jag kunna säga att det är fint, men då måste blommorna sätta fart nu, och slå ut.

7 reaktioner till “Odla i pallkrage – en månad efter sådd

 1. Häftigt! Hos oss växer det också, men just nu är fokus på att måla fönster.

  Alla rädisor är skördade, så jag sådda nya för ett tag sen. Det börjar bli grönt igen i pallkragen. :-)

  Gillad av 1 person

 2. Snacka om grönsaksdjungel! Helt otroligt vad dina plantor har vuxit! Du verkar ha gröna fingrar ändå;-) Å du kunde ju inte valt ett bättre år för dina odlingar, precis som du säger. Ni verkar inte resa bort och hemestrar istället. Så det lär ju inte direkt bli tråkigt med allt trädgårdsarbete. Och din skörd lär ju bli enorm. Vad gör du med allt? Ni är ändå bara fyra personer inte ett helt bataljon;-)

  Gillad av 1 person

  1. Allt jag sådde och planterade har tagit sig, det trodde jag aldrig. Det är som du skriver, i år är det perfekta året att odla för mig. Jag har ingenting annat (häst och semester) som tar tid och som får mig att glömma att vattna, som förra året… Det är inte mycket arbete heller. Eftersom pallkragarna är så fulla med grönsaker och blommor finns inget utrymme för ogräs :) Vi får se hur mycket det blir att skörda. När tomaterna mognar äter vi dem antagligen direkt som de är. Skulle det bli många tomater kan man ju göra tomatsås och frysa in. Samma med de andra grönsakerna, persiljan och dillen – om det blir något över fryser jag in det. Många tycker att det roligaste är att skörda, men för mig blir skörden en bonus, det är så roligt att se att jag inte har förstört alltsammans, jag är nästan nöjd med det :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.