Spännande bokpost – om biohacking och vägen till en antiinflammatorisk livsstil

Tre intressanta böcker har landat i brevlådan under veckan. Det är böcker som handlar om att ta ett helhetsgrepp på sin hälsa. De här böckerna går både bredare och djupare in på hur man kan göra för att skapa de bästa förutsättningarna för just den egna kroppen och hälsan.

Biohacking har blivit något det pratas och skrivs om de senaste åren. Det handlar om hur du förbättrar din inre biologi med olika så kallade ”hacks”, det vill säga knep. Och att försöka undvika att vara inflammerad i kroppen kan låta självklart, eftersom en viss typ av inflammationer kan leda till sjukdomar och ohälsa, men att tänka antiinflammatoriskt är också ganska nytt inom kost och hälsa.

Några saker jag lärt mig av de här böckerna är att man kan beställa olika tester för att direkt få svar på hur just den egna kroppen fungerar. Om man har en bra balans mellan goda och dåliga bakterier i tarmfloran, om man behöver ändra sin kosthållning, om man är intolerant mot vissa livsmedel utan att för den sakens skull vara allergisk, vilken den egna risken är för hjärt- och kärlsjukdom, vilken typ av träning som just den egna kroppen är bäst anpassad för. Jag har också lärt mig vilka livsmedel som skyddar kroppen mot exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och vilka som håller nere inflammationer i kroppen.

Jag har läst med överstrykningspenna i handen och utvärderat böckerna. Recensioner med omdöme kommer inom kort.

Någon som redan läst och testat recept och/eller har tankar om innehållet?

9 reaktioner till “Spännande bokpost – om biohacking och vägen till en antiinflammatorisk livsstil

  1. Jag tycker sådana här böcker är intressanta. Jag läser också mycket om stress och återhämtning. Jag tycker att det lät väldigt spännande med testerna man kan ta, det skulle jag vilja testa.

    Gillad av 2 personer

  2. Har läst Hälsorevolutionen, Food pharmacy, Happy Food och How Not to Die .. samma tema på olika vis. Hälsorevolutionen blev ingen favorit. Inte heller Happy Food. Food pharmacy’s första bok och How Not to Die återkommer jag till mellan varven. Antiinflammatorisk – en väg till ett friskare liv :)
    Ser fram emot dina recensioner!

    Gillad av 1 person

    1. Det diskuteras för och emot antiinflammatorisk kost, om det fungerar eller inte, men jag tror att Maria Borelius var något på spåret när hon i sitt sommarprat i P1 för ett par år sedan menade att det sker så litet forskning om antiinflammatorisk kost eftersom inget företag tjänar på det, så som företag gör på läkemedel. Om vi skulle lyckas hålla oss friska med hjälp av en antiinflammatorisk livsstil skulle det inte krävas lika många mediciner, och många företag skulle få ekonomiska problem. Food pharmacy har jag också läst och återkommer till då och då, jag skall faktiskt plocka fram dem igen, de två böcker jag har, som jämförelse när jag skall skriva recensionerna.

      Gilla

    1. Jag tror att de här böckerna skulle vara intressanta för dig också. Du har ju tagit till dig kostråd om vad man bör undvika om man har till exempel diabetes, och här får du veta mer om det. Inte bara vad man bör undvika, utan vad som förbättrar den inre biologin, och varför. Utvecklingen går framåt och de här böckerna är inte bara receptsamlingar, utan baserar sig på den senaste forskningen på området. Vi får se vad du tycker när recensionerna kommer, du kanske blir mer nyfiken då :)

      Gilla

    1. Jag hade inte heller läst något av Maria Borelius, men Fredrik Paulúns böcker om kost och näringslära har jag inspirerats mycket av och tycker är väldigt bra, särskilt Paulúns fastfood, som innehåller recept med förklaringar i faktarutor intill recepten till varför just de ingredienserna är bra för kropp och hälsa. Den här boken, Biohacking, går längre än så och är snarare en lättillgänglig bok om näringslära än en receptbok.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.