Om att göra sin demokratiska plikt

Kommer ni ihåg att jag berättade här i bloggen om hur Jackie blev sjuk i början av förra året, och att jag berättade hur vi hänvisades till Kry-appen när jag ringde till sjukvårdsupplysningen? För några veckor sedan blev jag uppringd av en journalist från DN som hade läst mitt blogginlägg och ville intervjua mig och Jackie.

Jag var väldigt skeptisk. Ni vet hur det är, man är litet rädd att sticka ut hakan eftersom man aldrig vet vilka konsekvenser det kan få. Men efter noggrant övervägande kom vi fram till att vi borde berätta, för att inte fler skall råka ut för samma sak. Ta vårt ansvar helt enkelt.

Det blev stora konsekvenser. Inte för oss, men för hela Kry-affären, där det sista jag hörde var att det ryktades om jävsituation och att Stockholms stad gått förbi övriga digitala läkare och förhandlat enbart med Kry.

En fotograf skickades ut för att ta bilder, och sedan hamnade Jackie och jag på första sidan av DN och som en av DNs artiklar på Facebook. Många som läste artikeln blev upprörda över hanteringen av Jackie. Jag har inte hängt med i utvecklingen den senaste veckan, så jag vet inte hur det gick med Krys planerade uppköp av 1177. Vi gjorde i alla fall vår demokratiska plikt och berättade hur Jackies ärende hanterats. Hela artikeln finns här.

15 reaktioner till “Om att göra sin demokratiska plikt

 1. Debaklet om Kry har nått även oss i Dalarna. Man kan inte göra hur som helst, det finns regler att följa och demokratisk ordning. Jag vill att 1177 fortsättningsvis ska vara knuten till den allmänna sjukvården. Det finns ju så många utövare att ringa om man vill göra det istället.

  Gillad av 1 person

 2. Otroligt intressant och lite märkligt, minst sagt. Vi befinner oss i en märklig tid, på många sätt. Min mormor brukade säga att allt inte var dåligt bara för att det är nytt, min man säger tvärtom. Vissa nyheter tar längre tid att vänja sig vid och somligt slår rot fast det faktiskt är ett ogräs.

  När det gäller er upplevelse runt det här förstår jag att det förvånade. Min väninna blev utskälld av sin vårdcentral för att hon hade ringt till Kry på helgen då hon kände sig dålig. Hon fick förklarat att det kostar jättemycket för vårdcentralen, pengar som dras från dem och då går till det digitala (privata) vårdföretaget. Hon blev helt enkelt skammad. Hon var inte döende precis, men väldigt tacksam över att hon slapp åka in till akuten. Det blir ju ofta lite konstigt när nya system inte har tagit sin slutliga form än.

  Nu är det naturligtvis en annan fråga än den att just 1177, som man förväntar sig ska vara neutrala, ger tips om ett företag som planerar att köpa upp tjänsten.

  Gillad av 1 person

  1. Läser din kommentar och vill berätta att här i Dalarna kan man få digitala läkarbesök på vårdcentralen också. Dessvärre vet jag inte om dessa går att få även på helger. Det är illa att vår allmänna sjukvård blir belastad när vi väljer att använda privata aktörer, samtidigt måste vi ha valfrihet och framför allt blir vi inte alltid sjuka på kontorstid.

   Gilla

 3. Har varken abonnemang på DN eller papperstidningen. Så jag kunde bara läsa intron på din länk. Men självklart minns jag ditt inlägg som var nog så gripande.
  Har bara sett på tv igår att kry inte fått ta över 1177. Inte än i alla fall. Hoppas innerligt att affären inte blir av.
  Tycker faktiskt att det räcker helt och hållet med pågående C-19. Vill inte ha mera krångel med oseriösa företag…

  Gillad av 1 person

 4. Heja! Så bedrövligt detta med Kry. Och jag minns när Jackie blev sjuk och hela händelsen. Jättebra att ni berättade och DN brukar ju vara seriösa. Har läst lite annat om detta och hoppas nu att detta inte bara utreds i långbänk utan att det tar ett stopp. Vad jag förstått är det inte klart med KRY:s uppköp av 117.

  Gillad av 2 personer

  1. Hoppas verkligen att det tar stopp. Hur kommer det att bli om 1177 hänvisar till sitt eget bolag, om det nu blir Kry som tar över 1177? Varje hälsocentral får ersättning för alla som är listade hos dem. Om de digitala läkarna tar över kommer ersättningarna gå till dem och försvinna från hälsocentralerna. Skrämmande utveckling. Och hur blir det med konkurrensen mellan Kry och de övriga digitala läkarna?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.