Fredag ➵ söndag första veckan i februari

Härliga dagar med mycket snö och mycket sol!

I fredags var det äntligen dags för träff med en god vän igen, och god lunch, på Johannesbergs slott. Jag som trots allt älskar mat hade ingen aning om vad skomakarlåda var, googlade och lärde mig att det är ungefär biff med potatismos, vinsås och strösslat bacon. Jag valde dagens vegetariska alternativ; spenat- och kikärtsbiffar med quinoa och tsatsiki.

Vad det har snöat! Och så mysigt det är! Jag som brukar vara en vår- och höstperson (och värme på sommaren om jag inte behöver tänka utan bara ligga i solen och lyssna på ljudböcker) älskar plötsligt vintern också.

Ser ni Shelly vid stallet, ivrig att komma iväg på promenad i snöyran?

Det har snöat så ymnigt att man knappt kunnat urskilja skogen bortom åkrarna.

Det måste vara första gången som vår julbock står så här snötäckt. Förra året väntade jag på snön och höll ut till mars innan jag plockade av allt granris och ställde undan stommen i ett av uthusen. Vid det laget hade granriset torkat och var alldeles brunt.

Jag har låtit de vissnade växterna stå kvar i odlingslådorna. Det som hinner multna blir gödning för sommarens växter. Det ser så rofyllt ut, tycker ni inte? Sedan kommer våren och sommaren med sin energi och växtkraft och bryter viloperioden.

En frostig dillkrona. I år blir det ingen dill. Jag vet inte varför jag sådde en hel pallkrage med dill förra året, ingen av oss tycker särskilt mycket om dill. I år skall jag bara välja sådana grönsaker som vi faktiskt äter.

Doris ♥

När man ser honom (ja, ni minns kanske att vi trodde att han var en hon, så han fick namnet Doris, men han kanske definierar sig som en hon, vem vet) med den här blicken kan jag förstå att vissa har kattskräck. Han är så mysig, men han är också en väldigt bra jägare. Det vore naivt att tro att han inte i grund och botten är ett rovdjur. Djur är inte förmänskligade Disney-figurer. Det är ganska märkligt och respektlöst att vi försöker lägga på djuren våra tankar och känslor och tror att de är som vi. Om vi verkligen skall visa djur vår respekt och försöka förstå dem borde vi lära oss mer om deras eget beteende.

Utsikt från vårt köksfönster när solen gick ned. I år har vi bott här i 18 år och kunnat njuta av den här utsikten. Det nya modeordet har blivit förundran, eller bliss, och det är precis vad jag känner när jag ser det här.

Patrik och jag är lika i det avseendet att vi hellre väljer att ägna oss åt familjen, vänner och intressen än att renovera det som fungerar, som den här hemska, men väldigt praktiska, blå bänkskivan som inte passar in i husets lantliga stil. Man får höja blicken och uppskatta den vackra solnedgången istället för att lägga energi på att störa sig på en bänkskiva. Vi är ganska bra på det. Det tog dessutom tio år innan våra ungdomar lyckades övertala oss att köpa en ny mikrovågsugn efter att vi gjorde oss av med den förra, så nu står den där och tar plats på bänken, men används mycket av tjejerna, så det var ju ett bra köp.

Det här är en av de saker jag mycket hellre ägnar mig åt än att renovera sådant som fungerar. Jag frågade för några veckor sedan vilken bok ni tyckte att jag skulle läsa därnäst, och Bikupan var den bok flest föreslog. Nu är den utläst, och vilken omtumlande upplevelse den var! Tack för rekommendationerna! Jag har diskuterat den med Patrik på längden och tvären, den väcker så många tankar. Recension kommer.

Nu vaknar snart övriga i familjen och arbetsdagen börjar. Och för övrigt är det – 21 grader här i dag. Vi bor i ett så kallat köldhål, där det är kallare än på platserna runt omkring. Det beror, tror jag, på att vi bor på en plats som tidigare var hav, vattnet gick ända fram till oss. Ängarna nedanför vårt hus är gammal havsbotten. Därför skapas det också ofta dimma här. Ni som tittat in här under årens lopp vet att det dyker upp sådana bilder i bloggen med jämna mellanrum. Som den här höstdimman som vällde in över ängarna.

Önskar er en fin vecka!

7 reaktioner till “Fredag ➵ söndag första veckan i februari

  1. Jisses så mycket snö! Vi i Uppsala har också fått en del – jag lyckades vara ute och köra igår kväll i snöstorm. (Det gick bra, dock.) Man ser nästan inte fina vovven på bilden!!! Inga problem att gå ut med Shelly? Två av våra katter har alltid bara varit innekatter. Ibland sitter de i fönstren och tittar på snön och ser ut som om de undrar: Vad 17 är det där? :-)

    Gilla

  2. Visst är det vackert med all snö och det fina vädret vi haft. Här hos oss på Södermalm har vi ca 20 cm snö och förstår att ni har betydligt mer. Fint att se hur ni har det och höra hur du har det. Vad gäller djur så har de ju sina egenskaper och är ju inte människor. Tack för boktipset. Har inte läst den.
    Tack för vackra bilder!

    Gilla

  3. Vad gäller vädret så håller jag nog inte med dig, även om jag tycker att dina bilder är fantastiskt fina att titta på inifrån en varm lägenhet. Jag menar ni bor ju på landet och borde vara rätt så insnöade vid det här laget. Eller så har ni tur att kommunen/grannen röjer på vägen till civilisationen;-)

    Sedan var det otippat att du inte kände till Skomakarlåda, en gammal hederlig svensk klassiker. Den hade jag valt direkt.

    Att ha ”överseende” med skavanker är vi också bra på. Det finns så mycket roligare saker att göra än att renovera nåt som fyller sin funktion perfekt.

    Doris ser absolut ut som en kille. Hon har ju skägg och ser ut som en jultomte i kattriket;-)

    Gilla

  4. Ja du har rätt att vi inte ska göra om djuren till mänskliga varelser men… Vi får inte glömma att djur har känslor och känner många känslor som kan vara lätt att tillskriva människor. Men djur känner både glädje och sorg och de tycker om ömhet och närkontakt.

    Gilla

  5. Kändes fint att läsa ditt inlägg och se dina bilder idag, lite som att hälsa på hemma hos er. Här har vi också fantastiskt vackert med all snön och isen, jag älskar det! Kallt som tusan på mornarna för även vår del av Sollentuna var sjöbotten en gång i tiden (Mälaren bredde ju ut sig helt annorlunda då och vikingarna for med sina skepp över det som nu är kommunens marker). Men så där maffig dimma har vi inte inne bland husen – då måste jag ta mig ner till golfbanorna i närheten för att få se det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.