Läsplanering 2017

Vårens katalog från Svensk Bokhandel har kommit, och jag har valt ut mina favoriter. Jag skall försöka hinna läsa en del svenska klassiker också, och kvinnliga nobelpristagare i litteratur, som är en spännande bokutmaning hos Koko. Och ett gäng böcker som jag helt enkelt inte hunnit läsa under hösten. Nu har jag dessutom bestämt mig för att vara med i Helenas utmaning 3 x 3 2017.

att-lasa-januari-februariOlgas mat kommer redan i slutet av december, den ser jag fram emot. Jag gillar recepten som finns på hennes webbsida för PT Online/Mamma Fitness, och att ha dem samlade i en och samma bok vore praktiskt.

I januari – februari kommer resten av böckerna på bilden här ovanför ut i bokhandlarna. Flera deckare, några romaner och en fackbok. Författaren till Vad gör en bank är flerfaldigt prisbelönad ekonomijournalist och han visar i sin nya bok varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag och vad som är förklaringen till att västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor, skenande klyftor och framväxande populism. Och hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige. Jag gillar inte att bara flyta med och hålla tummarna, jag vill veta mer om det som händer, så den här boken måste jag absolut läsa.
.

att-lasa-marsI mars kommer de här böckerna. Jag följde vad som skrevs i tidningarna och jag följde rättegången i Tingsrätten, då två bröder till sist hade anhållits och stod inför rätta, misstänkta för trippelmordet i Uddevalla, som var en ren avrättning av tre av deras närmaste vänner. Nu kommer andra boken i serien Svenska Brott, och den måste jag självklart läsa. Mars ser för övrigt ut att bli en riktigt bra månad med en bra blandning av många intressanta böcker.
.

att-lasa-april

I april blir det en boom av väldigt många böcker som jag vill läsa. Deckare, romaner och facklitteratur. Vad hände med barnen: hur de minsta blev en handelsvara måste jag läsa. Samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundlades, pågick en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. ”Oäkta” barn såldes till lägstbjudande på auktion fram till 1918, utnyttjades som arbetskraft eller vanvårdades till döds. Det här är en berättelse om synen på barns värde. Om förändringen från ett rent ekonomiskt värde, då fosterföräldrar krävde betalt för att ta emot ett barn, till ett emotionellt värde då adoptivföräldrar är villiga att betala för ett barn.

Förutom den här tyngre, men säkert väldigt intressanta, boken vill jag läsa en del romaner och deckare också, en barn- och ungdomsbok i en serie som både Bella och jag läst första delen av; Hinsides-trilogin, och ytterligare ett par fackböcker.
.

att-lasa-majNästa katalog från Svensk Bokhandel kommer i slutet av mars, så en hel del av böckerna från april och framåt finns inte med i vårens katalog. Det här är de böcker jag redan nu känner till och vill läsa i maj. Jag har inte läst Anna Karenina, det känns som det är på tiden.

.

hyllvarmare-2017

Och så här ser den inledande boktraven ut med tio av de böcker som blivit bortglömda i bokhyllan, och som nu ingår i årets mål för min läsning!

nobelpristagare

Här är de kvinnliga nobelpristagarna i litteratur, i tur och ordning:

 • Selma Lagerlöf (1858-1940), Sverige. Tilldelades Nobelpriset 1909.
 • Grazia Deledda (1871-1936), Italien. Tilldelades Nobelpriset 1926.
 • Sigrid Undset (1882-1949), Norge. Tilldelades Nobelpriset 1928.
 • Pearl Buck (1892-1973), USA. Tilldelades Nobelpriset 1938.
 • Gabriela Mistral (1889-1957), Chile. Tilldelades Nobelpriset 1945.
 • Nelly Sachs (1891-1970), Sverige och Tyskland. Tilldelades Nobelpriset 1966.
 • Nadine Gordimer (1923-2014), Sydafrika. Tilldelades Nobelpriset 1991.
 • Toni Morrison (1931-), USA. Tilldelades Nobelpriset 1993.
 • Wislawa Szymborska (1923-2012), Polen. Tilldelades Nobelpriset 1996.
 • Elfride Jelinek (1946-), Österrike. Tilldelades Nobelpriset 2004.
 • Doris Lessing (1919-2013), Storbritannien. Tilldelades Nobelpriset 2007.
 • Hertha Müller (1953-), Rumänien och Tyskland. Tilldelades Nobelpriset 2009.
 • Alice Munro (1931-), Kanada. Tilldelades Nobelpriset 2013.
 • Svetlana Aleksijevitj (1948-), Vitryssland. Tilldelades Nobelpriset 2015.

 

Detta är boktraven jag skall läsa till Helenas utmaning 3 x 3 2017. Tror jag. Det kan också bli böcker som ges ut under året, och som därför inte kunde vara med på bild. Mina val av teman är i alla fall: 3 x Samhälle, 3 x Franskt och 3 x Svenska pärlor alternativt 3 x Svenska deckare.

Så, vad har jag missat? Vad ser ni fram emot att läsa under våren?