Veckans ord – Ute

Sanna håller i fotoutmaningen Gems weekly photochallenge. Den här veckan är temat: Ute.

När jag var ute på förmiddagen för att hämta in rabarber och ta bilder inför ett kommande inlägg, dök traktorn upp i bakgrunden. Jag tycker att det blev ett ganska mysigt foto, från jordbrukslandskapet där lantbrukarna har bråda tider ända fram till i höst.

Vad de får slita. Jag undrar om folk tänker på hur maten hamnar i butikerna. Det är bland annat tack vare bonden i bakgrunden av min bild, som går upp vid fem för att först ta hand om djuren och sedan själv äta frukost. Djurens bästa kommer alltid först. Vid sex hör jag att han är igång ute på åkern och traktorn hörs ända till sen kväll när jag har gått och lagt mig.

Men att arbeta ute på åkrarna och se till att vi alla får mat, det är verkligen ute numera. För 30 år sedan fanns det drygt 40 000 heltidsjordbruk. Numera är heltidsjordbrukarna ungefär 16 000. Sverige importerar allt mer mat och den svenska självförsörjningen hör till de lägsta i Europa. En tråkig och skrämmande utveckling tycker jag, som vill äta svenskproducerad mat och se betande djur som håller landskapen öppna.

Det är Sanna som håller i utmaningen Gems weekly Photo Challenge, som är öppen för alla. Klicka in och var med du också och inspireras av andras kluriga tolkningar. Nytt tema varje söndag.

25 reaktioner till “Veckans ord – Ute

 1. Underbara bilder till temat men jag håller helt med dig, det är sorgligt och lite skrämmande att vi inte kan producera mer av vår egen mat. Vi har så bra förutsättningar att framställa det mesta av vår mat men jag förstår att det är pengarna som styr.

  Gilla

 2. Heisann, skriver mer enn gjerne under på ditt utrop…. mer kortreist mat! Ha fine sommerdager ;:OD)

  Gilla

 3. Vilket bra och viktigt inlägg! Det är skrämmande utveckling. Förstår inte hur folk kan köpa kött mm från länder långt bort när vi har så bra mat här. Men tycker ändå det har gått tillbaka lite till att köpa lokalt och närodlat. Åtminstone när man bor i en liten by som jag. Bilden blev väldigt bra. Äkta svensk sommar på landet.
  Ursäkta att jag inte har svarat på ditt sista mail. Det har varit full fart. Tagit hand om Charles en hel del bl.a. Nu har lillebror kommit, allt gick bra.
  Är i Grekland med sonen just nu. Så har inte ditt här men vi kommer självklart få till en dag. Jag har ett par jobb jag ska iväg på och ett par dagar jag lovat att ha Charles. Annars är det väldigt tomt i kalendern fram till 6 augusti. Vi hörs när jag kommer hem. Kram

  Gilla

 4. Vilken härlig tolkning med härliga bilder också! Visst är det trist att jordbrukarna blir färre. Speciellt det småskaliga verkar inte ha nån framtid överhuvudtaget. Otroligt synd! Älskar att se djur som betar i hagarna.

  Gilla

 5. Perfekt tolkning och fantastiska bilder! Visst är det både ledsamt och skrämmande att vi inte längre kan vara självförsörjande vad gäller maten! Något måste vara väldigt fel, för visst borde vi väl klara det! Vad som är galet vet jag inte, men något bör ske som förändrar förutsättningarna för våra svenska bönder!
  Tack för ett intressant inlägg på temat!

  Gilla

 6. Vilka fantastiska bilder till temat! Att vara bonde är ett jobb jag inte ens skulle vilja ha om jag fick betalt, säg en miljon per år för det. Vilket slit. Under sommaren är det kanske lättare, men tänk på vintern. Å vinsten/inkomsten är inte ens i närheten av att vara en godkänd ”kompensation” för all möda. Personligen förstår jag inte hur bönderna orkar. Fler och fler verkar ge upp, och jag förstår dom helt och hållet. Sverige är inte gjort för jordbruk beroende på landets geografiska läge helt enkelt.

  Klart vi importerar matprodukter från andra länder, för de är ju billigare än egenproducerade. Det är ju inte alla som har råd att betala ”ockerpriser” för svenska produkter. En ganska logisk och samtidigt trist utveckling. Där håller jag med dig om.

  Vad gäller kött däremot köper jag ytterst sällan svenskt kött (det finns ju faktiskt hur mycket som helst i diskarna). För det smakar helt enkelt inte lika gott som till exempel importerat kött från USA, Argentina, Nya Zealand. Lamm från Gotland smakar kofta, lamm från Nya Zealand smakar lamm – till exempel.

  Svar: Har läst klart Ingar Johnsruds ”Det hemliga brödraskapet från Wien” (okej, men inte mer) och håller nu på med Ninni Schulmanns ”Välkommen hem”.

  Gilla

 7. Herlig bildet… dessverre blir vår kost mindre og mindre hälsosam, trots att butikerna er fulla av mat… det finns alltid allt
  og det er unaturlig. Jeg er veldig glad at jeg kan kjøpe fra bonden veldig ofte.
  Rabarba hva lager du? Jeg har også og jeg bake kake og lage syltetøy med rorsukker og agar agar… kjenner du?
  God helg for deg.

  Gilla

 8. Fina stämningsfulla ute-bilder! Och idag läste jag att man förbjuder ekologisk odling av örter på kruka, sen får Sverige importera ännu mera! Tror du missade en katt på mitt sista foto, en är röd en är svart, hihi

  Gillad av 1 person

 9. Ja, det är en sorglig utveckling….jag vill som du äta närproducerat och se kor ute på grönbete! Idag när jag cyklade såg jag några små kalvar ute i en hage med sina mammor och de diade så härligt – ögonblick som gör en lycklig. Vad rabarber du har =) Ha en fin helg och en superfin tolkning av ute

  Gillad av 1 person

 10. Intressant inlägg med fina lantliga bilder, speciellt att du fick till traktorn i bakgrunden på cykelbilden, snygg komposition. Det finns tyvärr en samhällssyn, där det som inte går ut i medierna inte är viktigt typ det här. Journalisterna rör sig inte ute på åkrarna och då begriper inte folk hur beroende vi är av varandra. Men det finns även andra saker som drabbas på samma sätt.
  Men det värsta exemplet var Professorn på Handelshögskolan som ansåg att allt utanför storstäderna kommer att bli skräpytor. Troligtvis hängde det ihop med att det fanns så bra mat på lunchrestaurangerna i Vasastan att man inte behövde jordbruk :)

  Gillad av 1 person

  1. Tack, roligt att du gillar bilden :) Först trodde jag att jag skulle bli missnöjd, men nu tycker jag att traktorn i bakgrunden gör bilden. Ja, det är läskigt på många sätt hur vinklad synen som kommer fram i media ofta är. Det du berättar om professorn låter helt samhällsfrånvänt, men jag förstår att det är sant. Anna Kinberg Batra tyckte ju att Stockholmare var smartare än ”lantisar”, och hon kunde ändå bli partiledare med den inställningen, så det cirkulerar många konstiga värderingar i vårt samhälle, som många tycker är så jämlikt. Jag blir mörkrädd och frustrerad.

   Gilla

 11. Vilken fin tolkning aav ”ute” ! Den första bilden har flera djup och illustrerar så fint din text. Visst är det sorgligt att så mycket föda importeras.
  Jag är ju uppvuxen på landet och vet ju hur hårt jobbet på ett lantbruk var.
  Sista bilden ger ett vackert lugn trots bråda tider dör de som jobbar på åkrarna.
  Kram och trevlig helg.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.