Bokbloggare – viktiga influencers i bokförlagens marknadsföring

Då och då ligger det ett paket i brevlådan som jag inte väntat mig. Det kan vara en så här fint förpackad ny bok som förlaget eller författaren själv vill att jag skall läsa.

Det är väldigt trevligt att få böcker med personliga hälsningar från författarna, och extra roligt när de kommer som här, i guldomslag med ett förseglat brev i gammaldags stil.

Efter att jag hade eget företag tänker jag mycket mer på hur företag och personer marknadsför sig, och det här sättet att vända sig till bokbloggare ligger ju helt rätt i tiden. Den senaste tiden pratas det mycket om så kallade influencers, där till exempel bloggare och youtubers berättar om förlagens böcker och på så sätt hjälper till med marknadsföringen. Jag läser själv gärna både recensioner av professionella litteraturkritiker i dagstidningarna och vad bloggare skriver om böcker.

Fördelarna med bokbloggare/influencers är att recensionerna många gånger blir mer lättillgängliga eftersom ambitionen oftast är att ge ett personligt omdöme, inte att göra djupanalyser av böckerna eller att sätta in dem i ett större teoretiskt sammanhang. Dessutom får man ju betydligt fler tips om böcker i bokbloggar än på kultursidorna, där utrymmet är begränsat. Personligen tycker jag dessutom att läsglädjen flödar över i mycket större utsträckning hos bokbloggare än på kultursidorna, och den glädjen smittar.

Till skillnad från professionella litteraturkritikers recensioner blir det kanske oftare väldigt goda omdömen om böcker hos bokbloggare. Anledningen är väl rätt så självklar, som bokbloggare väljer man själv vad man vill läsa och har man gjort rätt bedömning i valet av böcker blir det följaktligen också positiva omdömen.

Hos bokbloggare med många följare i sociala medier riskerar dåliga omdömen av böcker att få stor spridning bland bokläsare, det är en risk förlagen också måste kalkylera med. Som bokbloggare känner jag ett ansvar mot både mina läsare och förlagen att vara helt ärlig i det jag skriver om de böcker jag läst. Skulle jag ösa på med superlativer om varenda bok jag läst skulle jag snabbt tappa trovärdighet och framstå som en bluff, och det vill jag verkligen inte. Det ÄR jobbigt att inse att jag faktiskt inte gillar en viss bok, till och med när jag anser att en bok är bra, men inte något extra, är det jobbigare att skriva om den. Extra jobbigt är det när det är en svensk författare till boken, som faktiskt kanske kommer att läsa det jag skrivit. Därför lägger jag ned extra mycket tid på att vara väldigt noga med att motivera varför en viss bok inte föll mig i smaken och varför omdömet blev medelbra eller lågt.

Jag blir lika glad varje gång bokförlagen ger mig förtroendet att läsa och recensera någon av deras böcker. Influencer marketing har exploderat inom andra områden, och kanske är den här tydliga omsorgen om bokbloggare, att skicka fint inslagna bokexemplar, ett tecken på att bokbloggares betydelse ökar i Sverige. Vad tror ni?

 

33 reaktioner till “Bokbloggare – viktiga influencers i bokförlagens marknadsföring

 1. Snyggt paket och intressant inlägg! Även om jag inte undanhåller det negativa kan jag nog ha svårt att spara på de positiva superlativen ibland (gäller både recex-recensioner och enkla omdömen för låneböcker!)… tycker ju ofta så väldigt mycket om det jag läser, då kan det vara svårt att hålla tillbaka. Får nog kanske tänka mer på det när jag skriver, att bromsa lite på den där översvallande entusiasmen kanske… ;)
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Jag tycker absolut inte att man skall hålla tillbaka på superlativen om man faktiskt tycker att de böcker man läst är så bra. Ofta tycker man ju om de böcker man valt att läsa, man vet vad man gillar och väljer böcker utifrån det. Det är ju läsglädjen som bokbloggare sprider som är en av de stora behållningarna med att läsa de bloggarna :) Det jag menade var att jag försöker vara ärlig, även när jag inte gillar vissa böcker. Det är ju så mycket svårare, och jobbigare, att skriva sådana recensioner. Usch, jag våndas verkligen över det eftersom böcker är så personliga för de författare som skrivit dem. För att behålla trovärdigheten som bokbloggare tycker jag dock att man måste vara så ärlig att man skriver det man verkligen tycker.

   Gilla

 2. Läsglädje var ett himla bra ord för att beskriva bokbloggarna!
  Som författare läser jag recensioner av mina böcker (och andras förstås) och jag liksom de flesta andra författare är medvetna om att vi inte kan ”frälsa alla”. Många gånger kan påpekande från de som recenserar leda till att jag tänker till och funderar över kritiken.

  Gillad av 1 person

  1. Det låter som rätt inställning, det är så personligt vad man tycker om, det gäller både litteratur och musik och mycket, mycket annat. Alla böcker kan som sagt inte falla alla i smaken. Som författare kan det kanske vara klokt att vara så ödmjuk som du, att fundera över vad litteraturkritiker och bokbloggare skriver om böckerna. Jag vet själv när jag skriver andra texter, att det kan vara svårt att redigera eller kanske helt ta bort avsnitt som man är väldigt nöjd med. Det kan vara jobbigt med negativ kritik när man lagt ned så mycket arbete och känslor i det man skrivit. Samtidigt kanske man skall fråga sig för vem man skriver och vilka man skall lyssna mest på, eftersom man inte kan ta till sig vad alla tycker.

   Gilla

 3. Ett mycket intressant och klokt inlägg! Jag har själv bloggat sedan 2010 men enbart aktivt sedan 2013, Jag har sett hur just detta har förändrats och vuxit genom åren både sett utifrån förlagen/författarens perspektiv men också utifrån mitt eget. Idag får jag en hel del rec-ex, till en början och på sista tiden så blev det lite för mycket av det goda och jag fick lära mig att sålla och tacka nej. Men det var och är till viss del fortfarande svårt att säga nej tack, är väl mest rädd att jag ska sållas bort och aldrig mer få rec-ex igen… Jag gillar att mixa min privata nöjesläsning med den lite mer allvarligare läsningen som kommer av rec-exen. När jag ska skriva omdömen om rec-böcker så får jag tänka till lite extra, putsa lite mer och analysera lite mer än vad jag kanske gör om jag nöjes läser privata böcker. Jag försöker alltid vara ärlig men aldrig elak, utan försöker konstruktivt förklara varför jag inte gillar boken. Vid ett tillfälle har det hänt att en författare hört av sig angående det jag skrivit men det blev ett riktigt fint litet mail-samtal där författaren rent av tackade för mitt negativa omdöme. Han ansåg att han fick en bra lektion som han skulle ta med sig till nästa bok! Då blir jag lite stolt över att jag, en liten bokbloggare, kunde ge så bra feedback =)

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv, för en intressant kommentar! Som jag skrev hos dig, det vore så spännande att läsa om hur utvecklingen gått, eftersom jag förstått att det händer mycket i bokbranschen och vi som bokbloggar påverkas ju av det. Jag vill också blanda vad jag läser, men rec.exen tar överhand och så finns det inte tid över till mina hyllvärmare och andra som jag tänkt läsa. Samtidigt tycker jag att det är så roligt att läsa just i syfte att sedan skriva om böckerna. Jag blir mycket mer vaken på detaljer och stämningar, på hur boken är skriven, än om jag bara läser för mitt eget nöjes skull. Det känns litet extra kul att ens eget lilla inlägg om en bok kan vara till glädje för någon annan som kanske blir lockad att läsa en bok man tyckt varit så otroligt bra. Jag har inte fått någon kommentar än från författare som haft åsikter om det jag skrivit, men jag går litet grand och väntar på att den dagen måste komma snart. Vilken klok författare du hade kontakt med! Tänk att kunna vara så ödmjuk, det var beundransvärt. Tänk om du får författarens nästa bok med en dedikation med tack för kloka råd på vägen :) Jag har faktiskt sagt nej till flera som hört av sig under våren, trots att nyfikenheten på nya böcker är så stor. Jag har precis som väl de flesta bokbloggare en trave med böcker som väntar på att bli läst i tid till recensionsdatum. Men då har jag frågat om jag får återkomma litet längre fram, och samtliga har svarat att det går bra.

   Gilla

 4. Vissa risker att boken blir sågad får ju förlagen ta men så är det ju oavsett vem som recenserar en bok. Däremot känns det viktigt att skriva varför man tycker som man gör, lite extra viktigt om man misstänker att författaren kommer läsa ens recension. För man vill inte bara få veta att boken inte föll en i smaken utan lite mer detaljer på varför. Visst är det roligt när böcker fått lite extra kärlek Ärren vi bär :)

  Gillad av 1 person

  1. Jag försöker vara extra noga när jag skriver recensioner om böcker som inte fallit mig i smaken, just av den anledningen som du nämner.
   Ja, det är som julafton varje gång det kommer en oväntad (och även väntad) bok i brevlådan :))

   Gilla

  1. Ja, så ser nog förlagen det också. Det hoppas jag. Jag skrev i går om en bok som inte föll mig alls i smaken, och jag våndades verkligen över den recensionen. I dag fick jag ett glatt mail med tack från förlaget, så jag hoppas att författaren inte tog illa vid sig och/eller att förlaget blev avskräckt.

   Gilla

 5. Jag tänker dock en del på att det är gratisarbete. Bloggare jobbar mkt med sina bloggar. Läser. Tackar och tar emot. Nyfiken på om det finns någon som tjänar pengar?

  Gillad av 1 person

  1. Det tar mycket tid att läsa en bok och skriva en välgenomtänkt recension, det är sant. Men jag ser det som ett utbyte mellan förlag/författare och bokbloggare. Båda får ut något av det. Som bokbloggare är man ju helt fri att göra sin egen bedömning, och det är en risk som förlagen får räkna med, att en bok kan bli sågad. Alla böcker kan omöjligt vara anses bra. Så, jag är övertygad om att hela idén med bokbloggare som recenserar böcker skulle falla om det blev något som avlönades som en tjänst. Då skulle man som bokbloggare förlora sin trovärdighet hos läsarna.

   Gillad av 1 person

   1. Vi har båda rätt. Det är roande och utvecklande. Friare än jobb-bloggande. Det finns inga löften eller avtal. Men mkt tid investeras utan pengar in. En del har ju recenserande som jobb!

    Gillad av 1 person

 6. Jag håller med om allt :) Tycke och smak kan ju egentligen aldrig vara objektivt, hur mycket man än påstår det. Alla litteraturvetare gillar inte alla klassiker och så vidare.

  Professionella tyckare (det finns naturligtvis undantag) ger jag inte jättemycket för, mest för att jag ofta tycker det är en klubb för inbördes beundra och lite kejsarens nya kläder. Det är väldigt ofta som det blir en översvallande recension av en bok som ingen förstår något av. Bara för att det är fint.

  Jag har nog aldrig blivit riktigt påhoppad, men en författare kunde inte riktigt ta att jag inte tyckte att genren var riktig och att jag inte gillar den typ av bok som det i stället var. Till slut ignorerade jag bara kommentarerna. Det fanns liksom inget mer att tillägga.

  Gillad av 2 personer

  1. Nej, det vore ju konstigt om man kunde förhålla sig helt objektiv, det är ju klart att litteratur precis som musik handlar om smak och är väldigt personligt. Jag håller med dig om professionella litteraturkritiker som ofta hela gänget höjer en bok till skyarna som jag själv tyckte var medelmåttig och knappt det. Jag tror inte att det bara handlar om att de ser något som jag missar.

   Inför Augustprisnomineringarna sade dessutom Gunnar Wetterberg, författare och historiker, att många böcker som lyfts fram på litteratursidorna är skrivna av journalister, och han antydde att det skulle vara en fördel att själv vara journalist när man skall bli bedömd av en journalist/skribent på litteratursidorna. Även där brister det tydligen i objektivitet, enligt honom i alla fall.

   Gilla

 7. Världen förändras och vi med den. Jag har tänkt mycket på hur man får balans mellan allt från generositet och goodwill till korruption och objektiva recensioner och forskningsresultat. Det finns fler som håller på med lobbyverksamhet än ren politik i Washington DC har jag hört och det verkar omöjligt att hitta ett medicinprojekt som går att lita på till hundra procent. Alla som får ”gratis” vet att den outtalade önskan är att få positiva omdömen, så det lägger en stor börda på alla som blir sponsrade. Detta är något som jag tar hänsyn till då jag läser allt från recensioner på restauranger till bokrecensioner. Det brukar gå snabbt att genomskåda oärlighet. Med allt detta sagt vill jag säga att jag uppskattar dina genomgående och mångsidiga recensioner. Heja! Och tack för inlägget.

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv, för dina alltid så kloka tankar. Kritiskt tänkande borde genomsyra allt, eftersom just de faktorer som du tar upp styr så mycket av det som påverkar oss i dag. Vid något tillfälle när jag undervisade på juristlinjen sade jag till deltagarna vid ett seminarium att de inte skulle tro på allt jag sade, att de skulle vara lika kritiska till det jag sade som till allt annat de läser och hör. Och att de skulle läsa även kurslitteraturen med kritiska ögon. Det uppstod en väldigt tyst stund i seminarierummet innan diskussionen kom igång om just kritiskt tänkande.

   Gilla

 8. Jag håller med, väldigt bra skrivet! Jag är ganska ny på bokbloggandet och blir självklart väldigt glad då jag får recensionsex på posten. Det har lett till att jag funderat en hel del på det du skriver om, att man ju oftast recenserar böcker man valt och det då vanligtvis blir positiva recensioner. Och det är ju skönt! Det är jobbigt att skriva något negativt, men jag försöker då poängtera att det är min personliga åsikt. Någon annan tycker antagligen att samma bok är fantastisk. Det är ju oftast skojigast på bokcirklar till exempel då alla inte är överens, då det blir en diskusssion. Vi kan inte alla gilla samma saker. Det viktigaste är att vara ärlig men skriva sin kritik på ett snällt sätt tycker jag.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack :) Jag kan tänka mig att professionella litteraturkritiker genom sin utbildning får lära sig hur man bör skriva en bra recension. Som bokbloggare måste man oftast själv komma fram till vilken nivå man vill hålla och hur man vill skriva sina recensioner. För mig har det inneburit en hel del funderande, och jag tycker fortfarande att det är ett ganska svårt område att ge sig in på. Till exempel kan jag fastna i funderingar på om jag skall bedöma boken utifrån några allmänna kriterier, jämfört med andra böcker i samma genre, eller om jag skall bedöma boken utifrån mina personliga åsikter. Till sist kommer jag alltid fram till samma sak; att jag bedömer utifrån hur jag anser att boken håller i förhållande till andra böcker i samma genre, men utifrån min personliga åsikt. Som bokbloggare har man fördelen att kunna skriva om sin egen upplevelse, och det är väl den personliga uppfattningen som de som läser inläggen vill ha, gissar jag. Den mer objektiva (om nu någon alls är helt objektiv) bedömningen av en boks kvalitet får gärna de professionella litteraturkritikerna ägna sig åt.

   Jag håller med dig om att det är extra roligt när man inte är överens om en viss bok. Jag började till exempel fundera på om jag missat något när alla höjde upp boken ”Finna sig” till skyarna, och jag bara gav den en trea, mycket på grund av att jag tyckte att ämnet var uttjatat och att boken inte tillförde något nytt. Men, som du skriver, det viktigaste är att vara ärlig och att formulera sig på ett respektfullt sätt.

   Gillad av 1 person

 9. Mycket bra skrivet! Jag tycker också mig se att blurbar från bokbloggare ökar på böckernas omslag och hemsidorna.
  Precis som du är det värsta att skriva om en svensk bok man inte gillat. Då gäller det att tydligt tala om varför den inte passade just mig. Mest lyckat tycker jag det är när någon läser recensionen och blir lockad att läsa ändå, eftersom det jag inte gillat är något den personen gillar.
  En gång har jag blivit kontaktad av ett förlag som vidarebefodrade från författaren som ville att jag skulle ändra det jag skrivit (innehållet, inte betyget). Det gav en sur smak och den författaren kommer jag aldrig mer att läsa något av eller marknadsföra något av. Annars får jag ofta positiva kommentarer från författare. En författare mejlade mig om saker jag hade kritiserat i boken, men det resulterade i en bra dialog.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Ja, då känner jag mig också väldigt nöjd, när någon lockas att läsa en viss bok som jag själv inte fallit för. Då har man antagligen varit ganska nyanserad i sin bedömning.

   Jag har inte fått något påhopp än för någon recension jag skrivit, men jag har våndats väldigt mycket över ett par recensioner jag skrivit och nästan räknat med att det skulle bli konsekvenser för mig. Jag inser också att jag kommer att tycka att det blir väldigt jobbigt att recensera vissa författares kommande böcker om de inte når upp till sin vanliga nivå… Men något annat än ärlighet är uteslutet. Och efter tre eller flera recensioner på raken av böcker från samma förlag, där böckerna inte varit i min smak, har jag kallt räknat med att förlaget inte skulle skicka fler recensionsexemplar till mig, men det har de gjort.

   Det är väldigt roligt att få feedback från författare som läst recensionerna, särskilt när det är konstruktiv feedback om innehållet i recensionen, inte bara omdömet/siffran. Precis som författarna vill få feedback på sina texter; böckerna, för att utvecklas som författare, vill nog ofta vi som bokbloggar också få feedback på våra texter; recensionerna, så att vi också kan utvecklas.

   Det du skriver om att blurbar från bokbloggare ökar kanske är ytterligare ett tecken på att bokbloggares röster har genomslagskraft, och att förlagen har insett det.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.