Recension: Halva Malmö består av killar som dumpat mig, av Amanda Romare

Den här debutromanen gavs ut i oktober 2021, och boken och författaren har kunnat ses i både sociala medier och i gammelmedia, till exempel hos Malou efter tio.

Jag har ingen erfarenhet av ett så ångestladdat dejtingliv som Amanda Romare beskriver det, och jag känner inte igen mig alls i hennes huvudperson, Amandas alter ego, men just därför reagerar jag sannolikt så mycket på det mesta hon skriver, på ett både bra och dåligt sätt. Jag blev ganska överraskad av frispråkigheten (ännu mer när jag såg intervjun hos Malou), men också det hysteriska letandet efter någon att älska och bli älskad av, det lätt maniska uttryck letandet tar sig.

Amanda är 32 år och har levt singel i princip hela sitt liv, bortsett från kortare förhållanden. Hon bestämmer sig för att satsa, och börjar jaga en partner, framförallt på uteställen och på dejtingappen Tinder. I dagboksform dokumenterar hon allt, och då menar jag verkligen allt. Hennes stora dilemma är att hon inte kommer till en andra dejt, åtminstone inte till en tredje eller fjärde, och om hon gör det är det inte för att det finns äkta känslor med i bilden, utan i brist på bättre alternativ. Ja, så hemskt är det, och så förnedrad känner hon sig att hon är beredd att ge upp dejtandet med jämna mellanrum. Men bekräftelsen hon får, särskilt genom dejtingappen, gör att hon torkar tårarna och trycker tillbaka besvikelsen och börjar om. Gång på gång.

Jag gillar inte för grovt språk, och den här boken innehåller mycket av sådant. Bokens första mening: ”Här sitter jag och skiter”. Jag har försökt förstå vad den meningen tillför det som sedan beskrivs, och det enda syftet jag kommer fram till är att få läsaren litet överrumplad, och nyfiken. Jag blir inte nyfiken. Men jag läser vidare, och det är faktiskt väldigt roligt bitvis. Roligt, som i galghumor. Nästan alltid på huvudpersonens bekostnad. Hennes desperation:

”Funderade en sekund på om vi skulle bryta upp, men jag var så attraherad av honom! Kanske gör det inget att min blivande pojkväns bästa kompis langar droger? Kanske gör det inget att min blivande pojkvän även erkände att han tidigare arbetat med att langa droger? Samt blivit hjärntvättad?”

Amanda står ut med mycket. För mycket. Hon är 32, men i mina ögon agerar hon som en tonåring med dålig självkänsla, jag vill bara ta bilen ned till Malmö och prata med henne om att hon är på fel spår. Att hon inte skall försöka vara så som hon tror att andra vill ha henne, inte tänka så mycket på vad männen hon träffar vill ha, utan på vad hon vill ha. Att hon inte skall acceptera att en man säger till henne att hon kan gå utan att väcka honom om han somnar. Att killar gång på gång säger till henne att hon antagligen är mer intresserad av dem än de av henne.

Författaren har en enormt stor självdistans och bjuder verkligen på sig själv, och i egenskap av sitt alter ego, delar hon frikostigt med sig av sitt dejtingliv, och som det verkar berättar hon allt in i minsta detalj. Det blir faktiskt väldigt tragikomiskt och dråpligt. Språket och dagboksformen passar ämnet perfekt. Det blir dock litet väl långrandigt, och när allt upprepar sig gång på gång tappar jag intresset när det är ungefär femtio sidor kvar. Författaren har nu, som jag förstått det, ett förhållande som varat längre än tre dejter, och jag ser fram emot en uppföljare om vilka dilemman som hon upplever i en stabil relation, det kan bli minst lika roligt, antagligen roligare.

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 310
Utgivningsdatum: 2021-10-15
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Omslagsformgivning: Sara R. Acedo

6 reaktioner till “Recension: Halva Malmö består av killar som dumpat mig, av Amanda Romare

 1. Plöjde mig igenom boken, inte min genre men väl en blick in i Tinderlivet. Jösses så glad jag är att slippa detta! Bokens upplägg i dagboksform räddar nog den, jag hade garanterat gett upp om inte kapitlen/dagboksnoteringarna var korta och kärnfulla. Bokens huvudkaraktär är en person med otroligt låg självkänsla och som saknar spärrar om vad som är ok. Jösses vad hon accepterar för att hitta kärleken. Hon beter sig som en vilsen tonåring som gång på gång letar efter den perfekta mannen men när nån närmar sig blir hon nojig och gör knasiga och desperata tokigheter för att vara till lags. Roligt skriven men lite för grovt språk och för mycket osmaklig sex för min del. Ska tydligen filmas, jösses!

  Gilla

 2. Jag har ju sett den här boken typ överallt den senaste tiden och jag blev lite nyfiken på den. Du har faktiskt åtgärdat det och det tackar jag för 🙂 Så uppenbart inte en bok för mig. Hon verkar vara så långt ifrån mig som man nästan kan komma. Jag hade blivit skogstokig på henne och jag är inte heller mycket för grovt språk.

  Gilla

 3. Tack för din recension. En bok jag inte hört talas om tidigare men som jag helt klart skulle kunna tänka mig att ta mig an. Sätter upp den på väntelistan.

  Gilla

 4. 310 sidor – hur orkade du? Har aldrig hört talas om författaren, men det är skoj att åtminstone författare ”vinner på” pandemin och säljer böcker. Det är ju betydligt sämre ställt med sångare och skådespelare.
  Hursomhelst – 310 sidor av den genren – nja, skulle inte tro det för min del;-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.