Julhysteri, eller julens försvarstal

Det här inlägget skrev jag förra året, men det kan väl passa bra nu också :)

Jag behöver inte vistas i städer eller köpcentrum mer än sporadiskt, så den julhysteri som kanske pågår där blir jag inte påtvingad, och när det händer tycker jag att det bara är mysigt.

Hellre julmysig belysning och ombonad pyntning, än det gråmulna och ruggiga som november ofta står för med regn, ruskväder, leriga hagar som hästarna sjunker ned i till kotorna och blöta hästtäcken som aldrig hinner torka. Julförberedelserna gör det enklare att ta sig igenom mörka november, när man knappt hinner se solljuset innan det är becksvart igen redan på eftermiddagen.

Veckorna innan jul brukar jag däremot undvika städer och köpcentrum så mycket det går. Då är det hysteriskt i mina ögon. Folk kör som galningar, jäktade och stressade, det är proppfullt med folk i varenda butik och långa köer. Usch, jag blir svettig bara av att tänka på det. Dessutom brukar vinterkräksjukan och influensavirus cirkulera som en extra bonus.

Jag har varit med om riktigt stressiga jular, och jular som inte blev så mysiga som jag önskat. Ett år tryckte jag, Patrik och vår hund in oss, julklappar och packning för övernattning i en liten, liten bil med däck så små som till en legofigur. På julaftons morgon begav vi oss från Nacka, där vi bodde då, sex mil nordöst till Rimbo för att träffa min farmor, vidare till en plats norr om Uppsala där vi firade jul fram till sen kväll hos en av mina bröder med släkt och sedan vidare på snöiga och hala vägar på natten till Västerås, till Patriks pappa. Morgonen därpå vidare till Patriks mamma med sambo. Det var inte mycket till julefrid att jäkta omkring på det viset för att hinna träffa alla.

När vi fick barn fick det vara slut med att stressa omkring på vägarna i jultrafiken. Vi ville dessutom skapa egna traditioner med våra barn. Vi brukar vara mellan 14-17 personer på julafton. Det har utvecklats till en tradition att vi antingen är hos en av mina bröder med familj, som bor bara 500 meter från oss, eller hos oss.

Jag har sedan jag var tonåring gjort egen pepparkaksdeg inför jul, doften som sprider sig är fantastisk. Med barnen bakar vi av tradition stora pepparkaksfigurer som vi spritsar våra namn på och hänger i fönstret. Små pepparkakor bakar vi om vi har lust, annars går det lika bra att köpa.

Juldukning med enris, kottar, äpplen, nötter och torkade apelsinskivor.

 

Vi julpyntar väldigt sparsamt. Nästan bara pynt av naturliga material, som julblommor av olika slag, frukt, granris, enris, kottar. Den här lilla bubblan är ett undantag, den köpte jag förra året av ren nostalgi. Min farmor och farfar brukade komma åkande i sin lilla bubbla på julen, och ha mängder med julstämning med sig. Paketen innehöll i regel saker som farmor sytt eller stickat, som barbiekläder och vantar, och paketen var så konstnärligt inslagna. Nu får den här bilen påminna om dem ♥

Pappa har svetsat en stomme till en julbock som jag brukar klä nästan varje år med granris. (Ibland har jag ingen lust att släpa hem granris och klä den, då får den vara oklädd.) Pappa tycker för övrigt att Patrik skall ligga på matsalsbordet på julafton… Han är ju löpare… 

För ett par år sedan upptäckte jag en släde på höskullen som stått där sedan förra ägarna, och säkert längre än så. Den brukar vi dra fram och pynta med granris, en julkärve och äpplen och nötter i en korg.

Eftersom jag avskyr att stressa genom årets mysigaste högtid, börjar vi planera och köpa julklapparna redan i slutet av oktober. När december kommer och julhandeln är fullkomligt hysterisk, då brukar vi vara klara med inköpen.

Ibland har jag tid och lust att göra paketinslagningen litet extra pysslig, ibland inte. Det här är ett paket för ett par år sedan till en av barnens kusiner. Man kan tro att barn bara vill slita upp paketen och se vad som är i, men jag har sett hur försiktigt de öppnar paketen om man slagit in dem med omsorg, och ibland sparar de etiketterna.

Litet klokare efter år av influensavirus som drar in i december, brukar vi oftast ha bakat både lussekatter och gjort julgodis redan i november. Då kan man vara sjuk i lugn och ro när influensavågen slår till innan jul.

Julbröd i form av grisar är roliga att baka, men i år blir det i så fall med någon annan mjölblandning. Får se om jag har lust. Det går bra att köpa bröd också, och förresten är det knappt någon som orkar äta bröd.

Julskinkan brukar vi ugnsbaka på låg värme under lång tid så att den blir saftig. Förra året dekorerade vi med några taggiga frukter som var både dekorativa och väldigt goda. Mycket av julmaten tycker jag att man kan köpa färdig, men själva tillagningen, doften av griljeringen och första smakbiten av den fortfarande varma skinkan vill jag inte vara utan.

Säsongens första skinksmörgås – så gott! I bakgrunden står två hemmagjorda snöglober som barnen och jag gjorde för flera år sedan. I år får vi se om vi hittar på något nytt pyssel.

Jag brukar försöka införa nyheter på julbordet, dels nyttigare rätter, dels är det roligt att testa nya recept. Förra året var nyheterna skagentårta, melonbåtar, hemgjord rödbetssallad, oxtunga, coleslaw och hemgjord kalvsylta på julbordet. I år tror jag att det blir fler grönsaksrätter och färre kötträtter. Jackie vill ha fransk potatissallad, så en sådan gör jag nog.

Tomtebakelser måste vi ha i år igen. Superenkla att göra. Bara att göra kladdkakemuffins, spritsa grädde, på med en jordgubbe och så litet grädde på toppen.

Kolatårta på mandelbotten är också enkel att göra och kan förberedas. En sådan brukar vi ha. Och apelsinris, som vi kallar det, som mamma gör. Det bästa är att vi brukar dela upp alla rätterna mellan oss, så att inte en ensam behöver göra allt själv. Sedan tar var och en med sig det som blivit över av det man tagit med sig. Då slipper man äta julmat flera dagar i sträck. En eller ett par dagar brukar räcka.

Tidigare år har vi åkt fyrhjuling till skogen med min pappa och valt ut en gran som vi sedan hämtat någon vecka innan jul. En mysig tradition, men numera brukar vi få en kungsgran genom Patriks jobb, och eftersom den inte börjar barra direkt får det bli en sådan. Trots att den egentligen ser helt overklig ut med sin kraftiga stam och tjocka barr.

Något år dukade vi med små jutesäckar till barnen, med små överraskningar under tiden vi åt, så att väntan på julklappsutdelningen inte skulle kännas så lång.

Förra året hade Bella gjort små tomteluvor av garn som hon ställde som en dekoration vid varje tallrik, med en Lindt chokladpralin gömd i varje luva.

Hönsen får en egen liten julgran, i form av en grankvist, och i stallet hänger vi upp brödkakor i röda band på klassiskt vis.

Vad jag inte gör inför jul är att städa och feja i onödan. Vi brukar inte heller göra pepparkakshus (vi provade ett år och jag mosade hela huset när jag skulle fästa ihop väggarna…) och inte egen glögg (har vi också provat, men köpt går lika bra). Sill har jag provat att lägga in, men min mamma gör det så mycket bättre, så jag köper någon burk att komplettera med, som skärgårdssill eller senapssill. Innan jag hade scrapbookingbutik skickade jag alltid hemgjorda julkort, men ungefär då slutade jag med det. Jag tror att förväntningarna på att jag skulle skicka hemgjorda julkort gjorde att jag tappade sugen. Jag gör ingen Janssons frestelse, det brukar min brors svärmor göra så bra, och det räcker att äta det på julafton.

Det är ganska många juliga saker jag inte gör, men de jag väljer att göra är för att det är mysigt och roligt. Och det blir det bara om jag börjar i tid, eftersom jag avskyr att stressa.

Jag hör och läser ofta om människor som bävar för julen, ogillar den. Jag kan förstå till viss del vad det beror på, men är ändå nyfiken och vill veta. Berätta gärna i kommentarerna här nedanför varför du gillar eller ogillar julen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36 reaktioner till “Julhysteri, eller julens försvarstal

 1. Underbara bilder! Riktigt så häftigt kanske vi inte firar jul, men jag gillar traditioner. Att få plocka fram massor med tomtar och julkrubban från Betlehem. Plastgranen kommer fram och den ska kläs. Vi är inte helt överens i familjen om hur den ska kläs dock. Jag vill ha med flaggspelen med svenska flaggor, men har fått kapitulera de senaste åren. Hm, det borde vara min tur att bestämma i år.

  Sen har vi ju maten på julafton. Skinka, köttbullar, Janssons frestelse, grisfötter, korvar m.m. Och en julsnaps till far 🤗

  Gilla

 2. Härlig läsning och så vackra och stämningsfulla bilder. Tyvärr så är julen sedan 2002 för mig inte något jag vill ha. Helst vill jag vara bortrest och inte ens tänka jul. Men är vi något år hemma så blir det alternativ julmat i stor utsträckning. Gärna med hummer och skaldjur. Skinka brukar vi dock ha. Vad gäller just julmat så är det ju inte något som man inte äter året runt. Ja, bortsett från lutfisken och den kan jag undvara. Är vi hemma så är det mycket ljus adventsljusstakarna finns med och en del annat också. Men alla år när barnen var små och växte upp och livet såg ut på ett annat sätt så var jularna det också.

  Gillad av 1 person

  1. Det låter som något tungt och jobbigt hände det året, jag beklagar verkligen… ♥ ♥ ♥
   Jag förstår att det måste vara extra jobbigt med juletid eftersom den är så svår att undkomma. Redan nu har butiker börjat ta fram kläder de tycker passar för julafton, och på caféer säljer de juliga bakverk. Snart börjar väl julmusik spelas i alla butiker och på radio också. Kram!

   Gilla

 3. Bra att du även kopierade kommentarerna. Såg att min kommentar för precis ett år sedan var precis den jag tänkte skriva nu. Fick mig ett riktigt gott skratt här. Tack:-)

  Gillad av 1 person

 4. Väldigt fint inlägg med härliga julmysiga bilder. Jag tycker om julen men själva julpyntet, som vi inte har så mycket av, ska fram först strax före julafafton. Stjärnor och elljusstakar och adventsstake till advent förstås. Och en lugn jul vill jag ha.

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Jag håller med dig, jag gillar också det måttfulla och inte för långt innan julafton. Vi juldekorerar egentligen bara i vårt vardagsrum och köket, där vi är på julafton. I övriga huset har vi bara adventsstjärnor, och rödrutiga sängkläder.

   Vi har provat flera olika sätt att fira jul, och förra året när det var bara vi och Patriks pappa med sambo kändes det tomt på något sätt. Jag gillar att vara många på julafton, men sedan vill jag ta det väldigt lugnt på juldagen och annandagen. Det absolut sämsta sättet att fira jul är att flänga runt alla juldagarna och bara känna sig stressad. Allra skönast är att vara hemma och slippa åka bil de dagarna.

   Gilla

  1. Jag brukar göra ischoklad på vit choklad och ekologiskt kokosfett som inte smakar så fett som kokosfettet i silverförpackning smakar. Dessutom gör jag små citrusbollar som ser ut som små apelsiner, och så hemgjord Bounty. Jag skall nog lägga upp ett inlägg med julgodis :)

   Gilla

 5. Så kul att du hakade på den här veckans rubrik! Du är enastående som orkar och hinner fixa och dona på detta vis! Fantastiska bilder! Du inspirerar mig i alla fall till att prova tomtebakelser! :)
  När barnen var små då gjorde jag mycket, men efter att ha jobbat på ett grossistlager i flera år och plockat och packat inför restaurangernas julbord så tappade jag helt enkelt lusten. Numer firar vi julafton hemma hos äldste sonen och barnbarnen – och jag fixar bara Jansson och svampomelett till det gemensamma julbordet.
  Tur att man kan välja hur man vill göra :)
  Ha det gott!

  Gillad av 1 person

  1. Spännande att höra om olika sätt att hantera julen :) Det är inte så jobbigt att ordna jul tycker jag, jag sprider ut allt jag vill göra under en längre period, så blir det inte stressigt alls, bara roligt. Bilderna är dessutom från flera år. Det är inte varje år jag har lust att klä julbocken till exempel, och vartannat år var vi tidigare hos min bror, vartannat hos oss. Då höjde jag ribban de år det var vår tur, och tog det mer lugnt när vi inte skulle vara hemma på julafton. Dessutom hjälps ju alla åt med maten. Och nu har jag rutiner för hur jag skall förbereda allt, så det tar inte lika mycket tid som tidigare.

   I år blir det litet speciellt julfirande för oss. Flera skall på skidsemester när barnen har jullov, så planen var från början att träffas över en fika och byta julklappar helgen innan jul. Sedan eskalerade det… ;) Alla verkar gilla julen, så nu är det bestämt att alla träffas helgen innan jul och firar jul så som vi brukar, förutom att vi som faktiskt ses på julafton ger varandra julklappar då. Så det som skulle bli en ”lillejul” blev vår stora jul, och på julafton blir det bara vår familj och fyra av barnens far- och morföräldrar. Det känns riktigt bra faktiskt, att få en lugn julhelg som bonus.

   Den här julen kan dessutom bli en av de sista som vi firar jul hos oss. Två av mina bröders barn kommer att flytta och bo i närheten, och båda familjerna vill att vi allihop firar jul hos dem sedan, vilket känns både fint och bra tycker jag, att barnen växer upp och tar över stafettpinnen. Så kul förresten att ni också äter svampomelett till jul! Det är en av de rätter som är ett måste på vår släkts julbord :) Ha det fint!

   Gillad av 1 person

 6. Vad fint ni verkar ha det på jul! :) Jag älskar ju julen, som du såg på Instagram med klänningen jag beställde! Och har lärt mig att för att slippa den där stressen som alla pratar om, så köper jag julklappar tidigt. Då slipper jag den delen och slipper trängas i butik. Sedan har jag alltid en kväll då jag dricker glögg och slår in julklapparna, jättemysigt tycker jag! Julpyntar gör jag efter första december och älskar att pyssla med det också :). Sen kan jag bara njuta av allt som har med julen att göra. Nu i år blir det nog bara jag och syrran här i Luleå igen och då är vi hos henne, gör julmat där, öppnar julklappar och kollar på Kalle Anka :). Väldigt lugnt och skönt där också.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, den klänningen var fantastisk! Roligt att du också gillar julen så mycket :) Vi verkar ha samma taktik för att inte stressa, att vara ute i god tid. Den där kvällen då man dricker glögg och slår in julklappar är ju så mysig! En av de absoluta höjdpunkterna med jul. Jag vill egentligen starta redan nu med att baka och göra julgodis för att lägga i frysen till första advent, men tjejerna är emot och tycker att det inte blir julstämning i december i så fall. Jag tror jag börjar snart i alla fall, jag har nämligen andra planer för december som kommer att ge julstämning då :) Mysigt att fira jul med din syster och förbereda tillsammans. När vi firar stor-jular här brukar jag alltid missa delar av Kalle, men i år ordnar det sig så att jag kan få se min favorit; Tomtarnas verkstad.

   Gilla

 7. Ett helt suveränt inlägg som visar att du går ”all in” som vanligt. Med tanke på inlägget/filmen om er gård och allt arbete den innebär förstår jag inte hur du hinner. Du måste vara världens mest effektiva kvinna. Fantastiskt!
  Vi är varken ”pyntiga” eller ”juliga” så här blir det inte ens en bråkdel av vad du gör. Säger bara Hötorgshallen och ”alternativ” julmat. Det enda vi lagar själva är julskinkan och den gör vi som du. Dessutom insisterar jag på lutfisk, som min man dock inte rör.
  Vad gäller julhysteri så kan jag berätta att vi är så ”elaka” att vi brukar sätta oss på olika fik och tittar på alla stressade människor som är ute i sista minuten. Sedan tittar vi på varandra, skrattar och smuttar på cappuccinon. Ja, jag vet att det är elakt, men…

  Gillad av 1 person

  1. Ja, att gå ”all in” är nog mitt signum på gott och ont ;) Hötorgshallen låter som en gott alternativ till att laga själv, jag kanske skall be Patrik titta in där sista arbetsdagen och köpa några olika delikatesser till julafton. Då blir vi inte så många som helgen innan, och det vore roligt med nya smaker. Att i lugn och ro sitta och dricka sin cappuccino och titta på julstressade människor förstår jag absolut nöjet i – jag ser fram emot dina gatubilder!

   Gilla

 8. Oj så många vackra bilder! Jag riktigt känna julstämningen och så vackert du har fotat allt det underbara ärbara :) Vad roligt för barn att få växa upp i en sån där härlig julstämning med som hör julen till :)

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt att du tycker det! Innan vi fick barn visste jag bara att jag själv gillade traditioner, men nu har jag förstått av både våra och andras barn att traditioner är väldigt viktiga, särskilt vid jul. Jag förstod först för något år sedan att våra barn haft en egen liten tradition under alla år när vi klär julgranen. Jackie hänger upp en röd liten trägunghäst i granen och Bella den vita. Varje år samma procedur :)

   Gillad av 1 person

 9. Vilka härliga bilder och fint inlägg! Jag älskar julen. För mig är julen familj och kärlek. Älskar att baka och pyssla och göra fint. Köper julklappar flera månader innan när jag hittar nåt som passar nån speciell person. På det viset blir det ingen rusning i köpcenta dom sista dagarna

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag känner som du, allt som hör till julen är ett sätt att visa omtanke. Jag tycker om att se till att alla har det bra, får god mat och har det mysigt. Första året vi skulle fira allihop hos oss kände jag litet press, eftersom de flesta har så stora förväntningar på julstämning. Men nu vet jag att allt inte behöver vara så perfekt, när vi träffas allihop blir det mysigt.

   Gilla

  1. Vi pyntar inte heller så mycket. När jag visade bilder på vårt julpyntade hem för en vän i USA, fick jag kommentaren att det var väldigt återhållsamt ;) Men i USA gillar de å andra sidan att ösa på för fullt :) Vi är också igång med julklappsinköpen, stress är något jag försöker undvika så mycket det går, och lösningen är att vara ute i god tid.

   Gillad av 1 person

 10. Jag har också alltid gjort egen pepparkaksdeg, men nu är jag allergisk mot veteprotein och mannen gluten… Så har testat gluten/vetefri pepparkaksdeg utan bra resultat. Ska testa ett annat i år :)
  Julen för mig som barn ser nästan yta som dina bilder <3 men med åren och allt fläng hit o dit samt andra erfarenheter så är julen inte så speciell längre tyvärr. Men med barnbarn nu så blir det ju annorlunda och mysigt, men julen firas sällan hos mig eller på "mitt sätt " ;-)
  Jag tycker heller inte om julruschen i butiker och på vägarna…Usch det stressar mig verkligen!
  Ha en fin tid med advent och julpyssel
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det är knepigt med olika födoämnesallergier. Hoppas det fungerar med årets pepparkaksdeg!
   Jag har haft tur att få fira jul så som jag vill, eftersom min bror med familj har samma traditioner så det fungerar så bra att fira jul tillsammans. Vi har däremot inte samma traditioner som när jag var barn, och inte som när Patrik var barn, utan har skapat egna. Själva julklappsutdelningen har jag till exempel förstått skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika familjer. Vi får väl se hur det blir nästa år, då skall vi antagligen fira jul hos någon av mina bröders nu vuxna barn.
   Ha en riktigt fin vintertid du också! Kram

   Gillad av 1 person

 11. egen pepparkaksdeg här med, mycket kryddor, bakas olika varje år, maken gjorde i början, men nu har vuxna sonen tagit över: beror på årets händelser, kan bli julkrubba, men har varit hockeyrink, Italiens ”sko”, tält, skidbacke, New York, fyr på en ö (Nidingen)… vi har nog gjort trettio olika! :)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.