Den kalvsylta som finns i alla butiker, svagt rosafärgad med malet kött i en plastförpackning, smakar inte alls som den jag minns från min barndom. Alltså bestämde jag mig för att göra en själv.
.
Så här blev slutresultatet. Hemgjord kalvsylta, som smakade som jag mindes den, och svensk skinka som ugnsbakades länge på låg värme i ugnen. Recept på skinkan finns här.
Det här behövs till kalvsyltan
- 2 kg kalvkött med ben
- 2 liter vatten + 2 msk salt
- 2 gula lökar
- 1 morot
- 16 vitpepparkorn
- 10 kryddpepparkorn
- 8 hela nejlikor
- 4 lagerblad
- 3 blad gelatin
- 2 msk ättikssprit 12% (jag hade 24 %, då måste man späda ättikan med lika mycket vatten för att halvera styrkan)
- 1 tsk vitpeppar
- Smaka av buljongen och tillsätt mer salt vid behov
.
Gör så här
1. Spola av köttet med kallt vatten och lägg i en kastrull.
2. Mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet.
3. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.
4. Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 2 timmar eller tills köttet är mört.
.
.
6. Tag av brosk, fett och ben och lägg tillbaka alltsammans utom köttet i buljongen. Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt.
.
.
7. Sila av ben, grönsaker och kryddor.
8. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.
9. Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull. Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt. Blanda väl.
10. Låt svalna litet och häll sedan upp syltan i en vattensköljd form.
11. Ställ i kylen när den kallnat och låt stå till nästa dag.
12. Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Stjälp upp syltan på fat.
.
Det går bra att frysa in syltan i formen. Den blir dock inte lika fast i konsistensen efter frysning, därför brukar man smälta om den i en kastrull och hälla upp den i form för att stelna igen.
.
Kalvsylta som man gör själv innehåller i princip inga kolhydrater alls, men är fet och innehåller mängder med näringsämnen. När man kokar benen under lång tid, frigörs näringsämnena från märgen i benen och blandas med buljongen.
♥
Gott nytt år!!!
GillaGillad av 1 person