Det här är mina favoriter bland de böcker som kommer ut i bokhandeln under 2021.
Nya böcker i januari – februari









Cara Hunters fjärde del om kriminalkommissarie Adam Fawley, All denna vrede, kommer ut i januari. Jag har läst de tidigare böckerna i serien och gav den senaste 5/5 i betyg. Hunters romaner är inte bara spännande, hon porträtterar skickligt de olika karaktärerna med både sympatiska och otrevliga drag, vilket gör dem mänskliga, trovärdiga och intressanta att följa.
Prewalskis häst är skriven av samma författare som skrev Binas historia och Blå, båda två skildrar genom skönlitterära berättelser bandet mellan djur, natur och människa. I Prewalskis häst följer vi genom tre berättelser zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman.







Fruarna kom egentligen ut den 30 december 2020, men den får vara med på listan ändå. En historia om tre kvinnor som alla är fru till en och samma man. En man som inte går att lita på. Bästsäljande relationsthriller som vänder ut och in på genren.








Vänligheten är skriven av författaren till Låt den rätte komma in. En genomskärning av samtiden där vänlighet ställs mot fasa. Och allt utspelar sig i Norrtälje, min närmaste stad.
Nya böcker i mars – april











I mars och april kommer det mängder av böcker som jag verkligen vill hinna läsa. Till exempel kommer David Ärlemalms uppföljare till den fantastiska och gripande Litet död runt ögonen, Som natten. Det tycks inte vara en fortsättning, utan en helt ny historia, dock med samma tema; livet på samhällets skuggsida med droger och kriminalitet, värme och kärlek.











I slutet av april kommer den svenska översättningen av Kate Quinns senaste roman, på svenska Roskoden. Det svenska omslaget var inte klart när jag skrev detta, men förhoppningsvis blir det likt originalet.








För fyra år sedan läste jag första delen av den blivande trilogin om de Mörkermärkta. En väldigt annorlunda spänningsroman med brott som begås och sedvanlig brottsutredning, men här utgör också ockultism, det vill säga övernaturliga krafter, en central del av handlingen. Jag som vanligtvis inte gillar sådant, älskar det i den här serien. Den första delen i trilogin lägger grunden för vad som komma skall, i den andra delen krattades manegen för den storslagna upplösning som vi till hundra procent kan förvänta oss i den här tredje och sista delen, I dag dör alla gudar. En efterlängtad roman! Ofta skrivs delarna i en serie så att de kan läsas och förstås utan att ha läst föregående delar, men i det här fallet skulle jag rekommendera att läsa dem i ordning, annars blir det nog svårt att förstå sambanden.
Sammetsdiktaturen är jag väldigt nyfiken på. Författaren tar upp sådana frågor som jag själv funderar på. Ni vet ju själva hur det kan gå för oppositionella i Ryssland. Nyligen utsattes den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj för ett mordförsök genom förgiftning. Trots risken de oppositionella utsätter sig för, fortsätter de att protestera och göra motstånd mot regimen. Många ryssar tiger förstås också, och accepterar de brott som sker mot demokratin, så länge som de och deras familjer lämnas i fred. Hur kan detta komma sig? Det hoppas jag få svar på.
Nya böcker i maj – juni










Maj och juni blir riktigt intressanta månader för bokläsning!
Nya böcker i juli – augusti



