Odla i pallkrage – 10 veckor efter sådd

Det har varit otroligt roligt att så och pyssla om växterna i pallkragarna. Det är så mycket att lära sig. Trots att jag har föräldrar som varit lantbrukare har jag aldrig tidigare tänkt på alla stadier i odlandet. Som hur det växer och växer, och så plötsligt händer allting!

För bara två veckor sedan såg det ut så här i pallkragarna. Bara någon enstaka sockerärta, nu väller de över. Och inga blommor hade slagit ut i den högra pallkragen, nu slår de ut en efter en. De som har klarat sig, vill säga…

Ser ni vad rådjuren har gjort? De har ryckt upp hela växter, och knipsat av toppen på många av dem.

Nu lägger jag över en väv på nätterna för att skydda blommorna.

Märkligt att rådjuren inte äter av sockerärtorna?

De har tack och lov inte givit sig på ringblommorna, men de har tagit topparna på en av rödbetssorterna, som ni ser på fotot här ovanför.

Till vänster hänger en väst på fågelskrämman som vi trodde skulle kunna hålla rådjuren borta. Den hjälpte inte det minsta.

Massor med chili. Ungefär en livstids konsumtion, om jag jämför med hur ofta jag har köpt färsk chili hittills ;) Men nu  blir det hackad färsk chili istället för köpt, torkat chilipulver eller chiliflakes.

Jag undrar när det är dags att skörda paprikorna, skall de vara gröna, gula eller röda?

Tomatplantorna väller över pallkragarna.

Det tar tid för tomaterna att mogna. De här skall bli helt lila. I morgon skall jag plocka bort mängder med blad från tomatplantorna, så att solljuset får en chans att nå fram till tomaterna.

I morgon kan också vara en bra dag för att plocka av dillen och frysa in den. Och en del av all persilja.

Jag har ätit av den nyzeeländska spenaten i flera veckor, och jag har skördat massor. Den förvällde jag innan jag frös in den. Men ni ser ju hur mycket det är kvar, och det blir bara mer. Är det något jag verkligen kan rekommendera att odla, så är det den här sortens spenat. Tack till Ewa, som drev upp dem och delade med sig av plantorna.

Jag har börjat skörda grönkål och frysa in den. Jag bara hackade den så att den skulle ta mindre plats och vara färdig att använda i smoothies och annat, utan att förvälla den först. Det funkar fint. En del tänker jag låta stå kvar så länge som möjligt, gärna till jul om vi inte hinner äta upp den innan dess. Grönkål klarar kyla, och det skulle vara fint att dekorera med egen grönkål runt julskinkan. Vissa har redan börjat tänka de tankarna, det är ju redan augusti för guds skull, hög tid ;)

Men nu är det dags för kvällens vattning av pallkragarna och krukorna, och lägga på väven på blommorna, och sedan hoppas jag att vi hinner se ett par avsnitt av Netflixserien Breaking Bad. Riktigt välspelad med fantastiska skådespelare. I serien får man följa huvudpersonen Walter Whites resa från kemilärare till metaamfetamintillverkare. Jag har saknat en riktigt välgjord serie att följa, och så chansade vi på den här gamla, som sändes fram till 2013. Ganska bra tajming ändå, eftersom en uppföljare till serien kommer som film i oktober. Tips.

Önskar er en jättefin kväll!

9 reaktioner till “Odla i pallkrage – 10 veckor efter sådd

 1. Oj, vad jag skrattar åt dina överfulla hästgödsel-stereoid-stinna odlingar :-D Nästa år kanske du ska så/plantera lite glesare :-) OCH fixa någon sorts rådjurshinder, för det är inte roligt att se hur mycket de kan förstöra på bara ett besök. Grönkålen kan stå kvar till nästa år om de långbenta råttorna inte äter upp dem för dig, du kan skörda hela vintern och sedan de små skott som kommer nästa vår.
  Kram på dig, du oseriösa odlare – du vet vad jag menar …

  Gilla

  1. Haha, ja jag skrattar också åt mig själv :)) Jag som var så bestämd på att inte odla alls i år, men så går jag all in i alla fall. Jag skyller på pandemin och allt annat som inträffade under våren, det har varit väldigt skönt att fokusera på pallkrageodlingarna. Vi får väl se om jag odlar nästa år, i så fall borde jag sätta upp ett staket runt pallkragarna som håller rådjur och harar borta. Ni hade gjort så fint runt era pallkragar, något sådant vill jag också ha. Oseriös ja… ;) Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 2. Åh vad det peunknar hos dig i dina kragar.

  Jag har även jag premiär med odling i pallkragar i år.
  Mina luktärtor blev heeelt fantastiska 🌸🌱🥰 jag är så nöjd 😊

  Morötterna är dock små små små men står nog för skuggigt.

  Tomaterna nästan rymmer ur mitt pallkrageväxthus 🙈😍

  Tänk att små små Torra frön/ärtor Fixar så vackra blommor och grönsaker.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det växer otroligt nu. Jag var sent i gång, i juni, men nu vet jag att man inte behöver oroa sig varken för att ingenting skall gro eller för att man skall plantera för glest – allt grodde och jag har fått gallra mycket! Nästa år skall jag så glesare. Vad roligt med tomaterna och luktärterna! Mina tomater hinner kanske inte mogna, vi får se. Visst är det en fantastisk känsla att odla sin egen mat och sina egna blommor!

   Gilla

 3. OMG! Du har blivit med djungel!!! Helt otroligt! De senaste veckornas sol och värme har nog bidragit till djungeln. Men vad ska du göra med allt????!!!!! Det ser ut som ”a lifetime supply”.
  Fågelskrämmor är ju till för fåglar inte för rådjur – hahaha:-)

  Gillad av 1 person

  1. Bra fråga! Frysen är för tillfället full, så vi måste äta av det som ligger där för att göra plats för alla grönsaker. Men rödbetorna skall ju också förvaras någonstans, och jag tror att jag måste läsa på om hur man förvarar i jordkällare, vi har ju faktiskt en sådan. Nej, rådjuren blev inte ett dugg avskräckta av att det stod en fejkgubbe med huvud av ett påskägg och med hjälm och väst, men hittills har väven över blommorna hållit dem borta från dem i alla fall.

   Gilla

  1. Och det går snabbt. Under en natt kan de ställa till med så mycket. Men här har jag varit ganska förskonad ändå. Jag har läst hur andra får allt uppätet av sniglar, tvestjärtar, myror, vildsvin. Märkligt ändå, att de måste ge sig på det odlade nu när det finns så mycket att äta i naturen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.