Så får du en mysig och stressfri tid fram till jul – min checklista

Eftersom jag fått önskemål från vänner och bekanta, både i bloggkommentarerna och irl, kommer här min uppdaterade checklista från förra året, för en stressfri och mysig tid fram till jul!

Först tipsar jag om olika juliga teman, som julmat, julklappar, juldukning, hur man får lugn och ro, hur man kan göra med adventskalendrar och så vidare. Längre ned i inlägget kommer min checklista, månad för månad, och även en länklista till recept, hur man kan göra egna julklappsetiketter, hur man kan klä sin julbock med mera.

Jag har upplevt att tiden fram till julafton varit rena maratonloppet, då jag mest känt stress och ändå inte hunnit det jag velat. Men jag tror att det vände när vi började fira jul hos oss, och alltid är 14-18 personer på julafton. Då krävs det planering  för att hinna – och för att ha roligt under tiden! Planering och rutiner är A och O.

Här kommer min beskrivning av hur man kan hantera julförberedelserna för att det skall bli mysigt och stressfritt!
.

Adventskalendrar

I oktober börjar adventskalendrarna dyka upp, och för att slippa jäkta runt och leta i sista sekunden köper vi dem redan då, i oktober.

Numera finns det ju även adventskalendrar för ungdomar och vuxna. Till exempel den här fina  med ekologiskt te från English Tea Shop. Tidigare har Bella och Jackie velat ha varsin kalender. När de var små fick de leksakskalendrar som vi köpte med LEGO Friends, Schelich eller Monster High, och ett par gånger hemmagjorda kalendrar med små saker som vi köpt och slagit in själva. I år säger Bella att hon bara vill ha en vanlig chokladkalender från ICA, men Jackie vill gärna ha en smink- och hudvårdskalender, som den här.

Julblommor

I början av november köper jag amaryllislökar och hyacinter och planterar i krukor. När de kommit igång och blomknopparna börjat visa sig placerar vi ut krukorna i olika rum.

.

Adventsstjärnor och ljusstakar

Kvällen innan första advent sätter vi upp adventsstjärnorna i fönstren och ljusslingan på balkongräcket så att det bara är att tända dem på morgonen. Ett tips är att köpa adventsstjärnor och annat juligt efter jul, då brukar de kosta ungefär hälften så mycket, och så är man redo och har allt hemma inför nästa jul. Perfekt.

När Jackie var sex år gjorde hon den här fina ljusstaken i skolan. Sedan dess tar vi alltid fram den till första advent och har på vårt köksbord.

Snögloberna som Bella, Jackie och jag gjorde när de var små ställer vi alltid fram till jul. Det är också tradition.

Sängkläder, dukar och gardiner

Inför första advent byter vi sängkläder till de här juligare påslakanseten. Jag byter dukarna till linnedukar i vitt och grått på matborden, stolsdynorna från blå-vitrutiga till röda, handdukarna i badrummet och gardinerna i köket till snövitt.

Julmaten

Första året som vi hade knytis skrev vi ned vad var och en skulle ansvara för till julbordet. Den listan återanvänder vi varje år och lägger till och drar ifrån, men basen är densamma. Det spar massor med tid. Vi brukar träffas över en fika någon gång i början av november och gå igenom vad var och en skall ta med på julafton. Då finns det tid att laga i förväg och frysa in om man vill, för att slippa göra allt i sista sekunden.

Min svägerska gör väldigt goda köttbullar, alltså ansvarar hon för dem varje år. Och min mamma gör den godaste kalvsyltan och revbensspjällen av vildsvin. Julskinkan och de grönare rätterna gör jag, och numera äter de flesta av dem också ;) Cole slaw, julig sallad, melonbåtar med mozzarella och parmaskinka. Förra året lade jag till små grönkålspajer med gorgonzola eftersom jag ville testa det receptet.

Det här är mina hembakade julgrisar, om någon undrar ;)

Egentligen förstår jag inte riktigt stressen över julmaten. Väldigt mycket är ju sådant man kan köpa färdigt, så varför inte göra det om man inte är speciellt road av att laga mat och inte har tid. Om man dekorerar litet fint ser det lika gott och juligt ut som om man lagat själv. Förra året fick jag tips från BP om att köpa bara favoriträtterna från Hötorgshallen, och tantaugusta  tipsade om hemgjord sill från Lisa Elmqvist, som har butik i Östermalmshallen i Stockholm. Men kommer man inte förbi där, kan man beställa i webbutiken.

För ett par år sedan såg jag någon som gjort tomtebakelser och ville testa det. Sedan dess är de tradition på julbordet hos oss. Kladdkakemuffinsen som är botten på bakelserna bakar jag i november och fryser in. Sedan är det bara att dekorera med spritsad grädde och jordgubbar på julafton strax innan de  skall serveras. Juligt, snabbt och enkelt! Mamma gör alltid den godaste ris à la maltan, med apelsinbitar.

Jag brukar göra kolatårtor också, men hoppade över det förra året. Den traditionen fick jag visst inte bryta, så i år blir det kolatårtor igen ;)

Pepparkakor

Varje år gör jag egen pepparkaksdeg. Något år har jag gjort den redan i september, men numera försöker jag baka i november-december, för julstämningens skull. Man kan ju köpa pepparkaksdeg också, men jag gör den för den underbara doften som fyller hela huset när man slår på det heta spadet över alla de juliga kryddorna.

Sedan bakar jag och tjejerna och det brukar gå till på ungefär samma sätt varje gång. Jag bakar de stora pepparkakorna som skall hänga i fönstret med våra namn (tradition hos oss), och sedan ledsnar jag, eftersom jag är absolut sämst på att baka pepparkakor. Jackie brukar få till en stor pepparkaksgubbe, som hon varje år kallar för Bertil, vet ej varför. Sedan kavlar hon mest, det blir inte så många pepparkakor :) Bella bakar tills all deg är slut. I år bakade hon små hjärtan som hon sedan dekorerade och lade på varje tallrik på julbordet. Kreativt och fint.

Julgran, julbock och äppeltorn

När barnen var små brukade vi åka fyrhjuling med mamma och pappa till skogen och hämta en gran och granris i deras skog. Men efter att vi ett år fått en kungsgran på ett kundevent har vi alltid kungsgran. Så skönt att den inte barrar lika mycket som en vanlig rödgran. Särskilt efter de torra somrarna brukar de börja barra redan när man tar in dem. Granen köper jag strax efter Lucia och ställer i stallet i en hink med vatten. De första åren var Patrik tvungen att ta fram yxan för att den skulle passa i en vanlig julgransfot, men förra året köpte jag äntligen en julgransfot för just kungsgranar som har så mycket kraftigare stam. Då behövdes inte yxan och granen stod stadigt och fick tillräckligt med vatten.

Några dagar innan julafton tar vi in granen och sätter i ljusen. Klär den gör vi kvällen innan julafton. Jackie sköter julmusiken som måste vara på i bakgrunden.

För ett antal år sedan svetsade pappa en julbocksstomme till oss. Vissa år har jag inte hunnit klä den, men den skall ändå tas fram, det är tradition. Jag upptäckte också att det stod en gammal kälke på höskullen. Den bär vi fram och klär med granris i slutet av november eller så sent som dagen innan julafton, beroende på tid och lust.

Äppeltornet kom till första gången för två år sedan. Jag såg något liknande i teveprogrammet Jul med Ernst, och nu har det blivit tradition. Det blir dekorativt och fåglarna gillar att äta av äpplena.

Julbocken får stå kvar tills vintern verkligen är över, någon gång i mars.

Tidigare har vi haft en liten gran eller granris i gjutjärnsgrytan framför huset, men förra året blev det en stor gran som ni ser bakom Bella. Den låg i en hög med ris efter att man avverkat i skogen, så vi fick ta den. Det blev väldigt mysigt, särskilt på kvällen när granen lyser upp i mörkret.

Förra året fick jag för mig att slå in tomma julklappar och lägga på kälken, och en julkärve brukar jag passa på att köpa på Granngården samtidigt som jag köper hund- och kattmat.

Julklappar

Julklapparna börjar jag planera i oktober. Jag skriver anteckningar på lappar och i mobiltelefonen när jag får idéer om vem som skulle bli glad för vad. I slutet av november är de oftast inhandlade, och senast vid Lucia är de inslagna. Då börjar det roliga pysslet med att göra egna etiketter.

Förra året bestämde vi att bara barnen skulle få julklappar, jag tror att det blir en ny tradition. Vi var sjutton stycken på julafton, och det hade blivit ohållbart om alla vuxna också skulle få julklappar.

I min släkt skriver vi listor över vad vart och ett av barnen önskar sig, och sedan kommer vi överens mellan familjerna om vad vi skall ge till varandras barn så att det inte blir dubbletter. Planering och mycket hemlighetsmakeri :)

Julklappsetiketter

Om man vill kan man göra egna julklappsetiketter. Det är nog roligast för den som gör dem, men det blir ju litet mer personligt.

Julgodis

Hjälp, vad små de var, Jackie och Bella ♥ ♥

Tidigare år har vi gjort många fler sorters godis, men numera äter ju knappt någon godis, så förra året gjorde jag bara vit ischoklad, Bounty och så testade jag en ny variant med marshmallows doppade i choklad och strössel. Vi brukar få chokladaskar och så köper jag skumtomtar, polkagrisar och de där gröna marmeladerna. Det räcker mer än väl.

De här små apelsiner brukar Bella tycka är tradition att vi gör. Man rullar nougat till små bollar och klär in nougaten med mandelmassa som man färgat med gult och litet, litet rött. För att få till mönstret som liknar apelsinskal rullar man varje på ett rivjärn, sidan med små piggar. Till sist en kryddnejlika på toppen.

.

Städningen

Ärligt talat, hur många tänker på om det är dammfritt och putsade köksluckor på julafton? Inte jag i alla fall. Vi dammsuger ett par dagar innan julafton, tjejerna städar sina rum och vi plockar undan kläder och skor så att gästernas skall få plats. Det är väl ungefär det vi gör. Sedan är det dags att ta fram julsakerna.

Juldukningen

Eftersom jag avskyr att stressa, förbereder jag så mycket jag kan. Dagen innan julafton utgår jag från listan över den mat vi bestämt att vi skall ha, och placerar ut skålar och fat så att allt skall få plats.

När gästerna kommer med sin mat är det bara att lägga upp på sin plats. Inget kaos i köket :) Förra året klädde jag in en kartong med ett vitt örngott för att skapa litet höjd på  mitten av bordet.

Dagen innan julafton lägger vi iläggsskivor i matsalsbordet, lägger på dukar och dekorerar med enris, äpplen och kottar. Så mysigt att gå och lägga sig när allt är förberett och klart för julafton.

De små tomteluvorna bredvid glasen har Bella gjort. Dem dekorerar vi med varje jul.

Porslinet köpte vi för några år sedan på Tradera, både tallrikarna, uppläggningsfaten och glasen. Allt var oöppnat och låg i sina förpackningar. Många nappar nog på butikens erbjudande om att beställa några tallrikar plus glas för nästan ingenting, men sedan måste man beställa till ordinarie pris, och då blir det dyrt. Det är nog de där första beställningarna som sedan kommer ut på Tradera, och som vi kunde köpa väldigt billigt.

Här är en bild från Fyrklövern, där servisen Åsas Tomtejul säljs till ordinarie pris. De där struvorna på bilden gjorde mig plötsligt sugen på att baka sådana till jul… undrar om det är svårt…

Lugn och ro

Jag har varit med om riktigt stressiga jular, och jular som inte blev så mysiga som jag önskat. Ett år tryckte jag, Patrik och vår hund in oss, julklappar och packning för övernattning i en liten, liten bil med däck så små som till en legofigur.

På julaftons morgon begav vi oss från Nacka, där vi bodde då, sex mil nordöst till Rimbo för att träffa min farmor, vidare till en plats norr om Uppsala där vi firade jul fram till sen kväll hos en av mina bröder med släkt och sedan vidare på snöiga och hala vägar på natten till Västerås, till Patriks pappa. Morgonen därpå vidare till Patriks mamma med man. Det var inte mycket till julefrid att jäkta omkring på det viset för att hinna träffa alla.

Numera vill jag att det skall vara som på bilden här, att vi kan ta det helt lugnt som Jackie och Zingo och bara ha det mysigt ♥

Julaftons morgon förra året, och vi hade hunnit öppna paketen i julstrumporna och väntade på att gästerna skulle komma. Mys!
.

Så hur gör man för att slippa stressa inför jul?

För mig är det planering och rutiner som är lösningen. De flesta jag känner vill att jularna skall likna varandra, man vill ha sina traditioner. Alltså är det bara en fördel om man gör likadant varje år, vilket sparar enormt mycket tid.

Så vi klär granen på samma sätt. Det här är bilder från 2013, 2016 och 2018. Förra året kom jag på att jag skulle hänga upp ett par fina skridskor som dekoration, det blev litet gammaldags känsla över rummet, och det passar väl bra till jul.

Vi dukar på ungefär samma sätt. Det här är bilder från 2016 och 2018.

Planera och var ute i god tid så att du redan är klar med det mesta i början av december. Sedan brukar influensavågen och vinterkräksjuka rulla in, och då har man verkligen varken kraft eller lust att ägna sig åt julförberedelser. Och har man barn brukar det vara avslutningar på deras aktiviteter, Luciafirande och annat som tar tid.
.

Checklista månad för månad

Oktober
* Köp adventskalendrar
* Börja fundera på vad var och en önskar sig i julklapp. Skriv ned i mobiltelefonen när du får idéer eller tips, fota saker du ser som skulle kunna passa så att du kommer ihåg till litet längre fram
* Köp amaryllis- och hyacintlökar och sätt i krukor så att de hinner slå ut till jul

November
* Skriv en lista över vilken mat som skall finnas på julbordet, fördela mellan er som skall fira jul ihop, det finns absolut ingen som helst anledning till att en person skall förbereda allting om ni är flera
* Baka och laga det du vill ha till jul och frys in
* Gör julgodis och frys in
* Köp julklapparna i god tid innan alla andra gör det, så mycket lugnare och skönare. Var extra smart och pricka in den 29 november för julklappsinköpen, då är det Black Friday och sänkta priser på mycket
* Hämta hem julgranen, granris och mossa
* Plocka kottar i skogen som du lägger varmt så att de öppnar sig. Det blir fint att dekorera julbordet och blomkrukorna med dem
* Torka äppel- och apelsinskivor på låg värme (först ca 100 grader under två timmar, sedan i 50 grader under två timmar till) i ugnen och dekorera med på julbordet och på julklapparna
* Kontrollera att ljusslingor fungerar, att det finns glödlampor till adventsstjärnor och ljus till adventsljusstakar
* Sätt upp julbelysning innan det blir snö och is, så är det bara att sätta i kontakten vid advent
* Klä julbocken om du är lycklig ägare till en sådan, eller be någon händig att svetsa eller snickra en i god tid innan nästa jul
* Gör ett äppeltorn till fåglarna och som dekoration
* Städa ur kylen och gör plats för julmaten. I princip den enda städning som behövs inför jul anser jag

December
* Sätt upp adventsstjärnor och tag fram ljusstakar
* Byt gardiner, sängkläder, dukar, handdukar
* Slå in julklapparna och gör egna etiketter om du vill och skriv rim
* Ta in julgranen och klä den
* Duka julbordet dagen innan julafton
* Baka pepparkakor och gör pepparkakshus till julmusik
* Gör julskinkan, lägg in sillen och laga det som skall vara färskt och nygjort på julafton, eller köp färdigt
* Julpyssla om du har tid och lust
* Gör som BP (och jag förra året) – åk till ett köpcentrum i julrushen, sätt dig vid ett bord med en cappuccino, njut av julstämningen och av att du är lugnet själv eftersom du var klar med de flesta julförberedelserna redan i november!

Många gnäller över alla så kallade måsten kring jul. Men jag håller med dem som säger att gnäll är som att gunga i en gungstol. Visst, det rör sig, men man kommer ingenstans. Alltså hittar man en lösning som fungerar, så slipper man bli en gnällig surtant/surgubbe och gör istället något bra av det som ändå inte går att undvika :) Att julen är känslomässigt jobbig för många är en helt annan sak. Det är väl knappast någon som inte har jobbiga och tunga minnen och känslor kring jul. Förhoppningsvis kan de jobbiga minnena blandas med de fina.

Och till sist, tror ni att jag skulle lägga ned så här mycket tid på julen om jag av någon anledning skulle vara helt ensam på julafton? Ja, det skulle jag. Jag har flera år varit ensam nästan hela julafton, och ändå släpat hem granris, bakat och  lagat mat. Men på kvällen har det varit annorlunda, då har jag legat i soffan och ätit choklad och tittat på julprogram på teve. Ganska mysigt det också, när det är frivilligt.

Länklista

* Julen 2018, när vi blev sjuka och måste ändra rutinerna
* Mamma och jag hämtar granris till julbocken
* Så här gör du egna snöglober
* Julhysteri eller julens försvarstal
* Favoriter på julbordet
* Matbröd till jul – julgrisar
* Så här fotar du coola bubblor när det är minusgrader
* Hemgjord och otroligt god kalvsylta av kalvlägg
* Så här kan du göra egna julklappsetiketter

13 reaktioner till “Så får du en mysig och stressfri tid fram till jul – min checklista

 1. Och jag som tycker jag börjar tidigt, förbereder mm. Du är mycket värre/bättre än mig :) Har slutat stressa för många år sen. Men sen har det ju hänt saker som gör julen extra jobbig nu för tiden. Men det blir sakta bättre igen. Ses imorgon! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag stressar inte heller längre, traditionerna och rutinerna gör att allt hinns med i lugn och ro. Och hinner jag inte så är det inte hela världen. Jo, förresten. När jag ibland tycker att vi kan ha julbocken oklädd, då blir det protester, så att klä den är väl det som kan ta emot litet ibland, eftersom det är så stickigt och kallt. Men värt det när den är klar :) Kram!

   Gilla

 2. Lysande, tack! Jag ska i år se till att få en helt stressfri jul, för jag tror att kommer att gå under annars. Första julklappen är faktiskt redan beställd och julkorten kan ju faktiskt lika gärna skrivas nu som i december, även om själva postningen förstås får vänta ;)

  Gillad av 1 person

  1. Litet märkligt med julkorten för min del. Efter att jag hade scrapbookingbutik slutade jag skicka julkort, kanske för att jag inte hann scrappa kort och jag fick för mig att alla förväntade sig hemgjorda julkort från mig som hade materialet. Istället blev det inga julkort alls. Men i år är jag faktiskt sugen på att skicka julkort igen, hemgjorda. Får se om jag hinner :)

   Gillad av 1 person

 3. Jag glömde bort att kommentera här och nu kanske det är försent – men OM du ser det här så vill jag bara säga att det är rent skrattretande hur lika vi är på det här med julfirande. Du skulle se min Word-fil med julplanering! Den börjar också i oktober och fortsätter genom november och i december dateras den ner på dagen med ”posta julkort” och ”laga Janssons” och ”ring gamla moster Agda” ungefär. Befriande att det finns fler som funkar likadant och plockar fram finservisen kvällen innan, staplar servetter och linnedukar och bordsdekorationer i prydliga travar inför julaftonsdukningen. Och köper glitter och stearinljus på rean vid trettondagshelgen!

  Gillad av 1 person

 4. Fantastiskt! Kan du inte publicera den här igen i oktober för att påminna mig om allting? Du kan tidsinställa det redan nu 😉. Jag har iofs en stående checklista från år till år men den är utan datumangivelser + din gav lite extra inspiration.

  Gillad av 1 person

 5. Det är stilfullt, vackert och fint. Med din kärlek för den perfekta julen borde du faktiskt ha ett eget tv program à la Ernst, eller förhoppningsvis ännu bättre, då jag har svårt för honom, men inte för dig;-) Satsa på det! Du är ju dessutom otroligt fotogenisk och skulle göra dig hur bra som helst på tv.
  För egen del kan jag bara säga att din lista skulle framkalla maximala ångest- och stresskänslor hos mig. Tur att vi alla är olika.

  Gillad av 1 person

  1. Det tar jag som ett fint beröm, särskilt som jag vet vad du tycker om allt sådant här juligt :) Jo, jag förstår att det kan framkalla stress om man tänker att man skall göra allt detta inför jul om man inte tycker att det är roligt. Det är en förutsättning, att det är roligt. Annars är det ingen mening att ge sin in i det tycker jag. Nu har jag ett år på mig att ladda om, eller ännu hellre kan jag kanske lämna över stafettpinnen till någon av de yngre familjerna i släkten som förhoppningsvis vill hålla i julfirandet nästa gång.

   Gilla

 6. Jag är tyvärr inte längre någon julig person och oftast har vi inte varit hemma undre julen. Men jag gläds så med dig som tycker om att ordna med en så fin och minnesvärd jul för alla. Så vackert du dukat och gjort i ordning hemma. Och visst är planering A&O. Du har verkligen listat och gett så bra förslag och råd. Är säker på att många har glädje av den fina och utförliga planering. Bilderna är fantastiskt vackra och ger mycket inspiration. Stort tack! Önskar er fortsatt fina dagar.

  Gillad av 1 person

 7. Så vackert allt ser ut!
  Men jag tror jag skulle bli stressad bara av alla olika sakerna. Det är ju som du säger, att man kan göra mycket i förväg, men år efter år misslyckas jag med det, så vi har skurit ner i måstena. Nu när barnen är större är det ju lättare, när jag var sjukskriven för stress för två år sedan tog dottern över allt ansvar för bakningen. Vi hade ju kunnat köpa färdigbakat men hon ville gärna ha traditionen kvar. Dagen innan jul har vi ett ”schema” vi kör efter där alla är inblandade, men det rör nästan bara maten. Paketinslagning, dukning osv lägger vi ingen större tid på. Det som kändes bra i år var att alla var så lugna. Två lediga dagar innan julafton gjorde väldigt mycket till för att ta ner stressnivån.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag gör mycket på ren rutin, och så tycker jag om allt kring julen. Jag gillar ju att pyssla, laga mat, duka och dekorera och bjuda hem folk, så julen passar mig. Jag tycker att det låter som ni fick en väldigt fin jul med lugn och ro och bokläsning på juldagen, som jag förstod det. Jag tror att man måste hitta sin egen nivå, och inte bry sig så mycket om alla andras förväntningar. Julen skall ju vara en mysig och trivsam period.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.