Vår mysiga julafton

Här sitter vi och tar det alldeles lugnt. Så kändes det i alla fall dagarna före julafton. Allt var under kontroll. Men så var det förstås inte…

Dagen innan julafton hade två paket fastat i tullen och skulle inte hinna fram till julafton. Jag hade inte gjort några etiketter till julklapparna, julbocken var fortfarande bara en stålstomme och allt granris låg under en driva med nyfallen snö. Enriset som jag skulle dekorera bordet med låg också under snö och måste tinas upp. Bordet skulle dukas och mat skulle lagas. Och som grädde på moset var vi alla väldigt trötta och en av oss har dragits med en förkylning i flera veckor.

Men, om man inte hinner det man planerat får man helt enkelt ändra på kraven. Alltså blev det bara några stycken hemgjorda etiketter på paketen. Jag skall visa i ett separat inlägg senare.

Jag hann faktiskt både dekorera och duka bordet dagen innan. Bilder på det kommer också.

På eftermiddagen dagen före julafton, bara ett par timmar innan det blev mörkt, klädde jag motvilligt på mig vinteroverall och handskar för att gå ut och klä julbocken. Och jag hann. Händerna blev sönderstuckna av granbarr, men på julafton stod julbocken framför huset med släden bakom. Men julbock är kanske synd att säga, jag kallar den för julmonstret.

Här sitter Bella och Shelly på julbocken, med äppeltornet som jag också hann göra, julkärven och julklappar som ligger där bara för syns skull, för att det skall se välkomnande ut.

Och titta här – äppeltornet lockade till sig bland andra den här Koltrasten. Och i den stora granen som vi hämtade i skogen samlas småfåglar.

Kvällen före julafton klär vi alltid granen. Vissa förbereder frisyren inför julafton med så kallade Hair Curlers.

Sent på kvällen lägger jag och Patrik julklapparna under granen, så när Bella och Jackie kommer nedför trappan på morgonen möts de av den här synen.

Under julafton är det en lång väntan fram till klockan två, då brukar vi träffas hos oss och dricka glögg i väntan på Kalle Anka. I år var vi 17 personer, så det blev många julklappar under granen.

Vi delade upp oss så att de yngre såg på Kalle i Jackies rum och de äldre i vardagsrummet.

Efter Kalle är det dags för julmiddag. Alla bidrar till julbordet, som blev väldigt färgsprakande och väldigt gott. Bilder och recept kommer.

När julafton var över och det blev juldag var tre av fyra i familjen sjuka med feber och hosta. Men då kan man ägna dagen åt sina julklappar, se på film och bara ta det lugnt i pyjamas. Jackie och Bella tycker att min nya pyjamas är i samma klass som de så kallade ”Ugly Christmas Sweaters” :)

Hoppas att ni också hade en fin jul. Det kändes ju nästan helt osannolikt att det faktiskt började snöa dagarna innan jul, och att snön låg kvar på julafton. Det var riktigt mysigt.

 

 

 

 

 

4 reaktioner till “Vår mysiga julafton

 1. Otroligt vackra bilder från din som alltid ”all-in”-jul! Att du orkar är en gåta, men du lyckas ju alltid till hundra procent. Eloge! Undrar om du hade hunnit med allt om du hade haft ett heltidsjobb vid sidan om heltidsjobbet som du redan har nu. Är aningen tveksam där…

  Härliga bilder på dig och tjejerna. Underbara arrangerade foton också, som alltid hos dig:-)

  Önskar dig en God Fortsättning på julen!

  PS. Å vem tog hand om städningen efter allt julfirande;-) DS.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag tror att det för min del handlar om rutin faktiskt. Och att jag tycker att det är roligt. Jag har alltid gått all-in, även när jag arbetade närapå dygnet runt och dessutom hade två små barn att ta hand om. Det tar ju inte så mycket tid om man sprider ut det över tid, och när det gäller dukningen till exempel har jag kommit fram till en variant som jag gillar, och den kör jag på varje år med bara små förändringar. Då går det snabbt :) Städningen fixade jag, Patrik var sjuk och gick och lade sig.

   Önskar dig också en God Fortsättning på julen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.