Lantlig juldukning med naturliga material

I år hämtade jag både enris och granris i min brors skog. Jag tycker att det blir en mjukare dukning med enris i en sträng mitt på bordet. Jag vill att dukningen skall kännas välkomnande och lättsam, och absolut inte stel.

Gärna en julig bukett som skapar höjd på bordet.

Jag brukar plocka kottar som får ligga varmt så att de öppnar sig, och dekorera med dem och nötter på bordet. De senaste åren har jag använt grovt jutesnöre och knutit fast kanelstänger runt röda äpplen också som dekoration på bordet. Runt vattenflaskorna kan man knyta fina band.

Snögloberna gjorde vi när barnen var sju och åtta år. Perfekt pyssel för barn i den åldern, och roligt att ta fram varje jul.

Tallrikarna, glasen och uppläggningsfaten köpte jag för några år sedan på Tradera. Jag tycker att de grå tomtarna är så fina. Servisen heter Åsas Tomtejul. Jag gissar att många nappar på erbjudandet hos försäljaren och köper fyra tallrikar med glas till ett otroligt bra pris, och sedan tycker att det blir för dyrt att köpa fler till originalpris. Men då kan man göra som jag, buda hem de ofta oöppnade förpackningarna med porslin på Tradera.

Så här fina är glasen som hör till serien.

Till barnen dukade vi med glas som ser ut som julgranskulor, med sugrör som ser ut som polkagrisstänger. De fanns hos Lagerhaus, sök på Mugg julkula.

Tomteluvorna har Bella gjort. Beskrivning på hur man gör kommer inom kort. Man kan göra som vi, dekorera bordet med dem och gömma något under, och man kan dekorera flaskor med dem. Till exempel.

Duken kommer från Himla, löparna från Nyblom & Kollén.

Vissa år dukar jag med linneservetter och servettringar av koppar. Våra kommer från Melissa Frances och säljs inte längre, men andra fina finns här. Och det har blivit tradition att dekorera bordet med Jackies sparbössa i keramik i form av en pingvin. Håll med om att den matchar det juliga bra. Man kan beställa den på olika auktioner och på Tradera ibland.

Hoppas att ni inte ledsnat totalt på mina inlägg med jultema? Något till bara, sedan blir det annat :)

Ha en fin dag!

8 reaktioner till “Lantlig juldukning med naturliga material

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.