Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, av Fredrik Backman

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre… En underbar titel på en fantastisk bok. Eller om det faktiskt är en novell, eller kanske en kortroman. Fantastisk är den hursomhelst.

Noah och hans farfar sitter på en bänk vid ett litet torg och pratar matematik och livet. Allt är som vanligt, men samtidigt är ingenting det, för torget blir mindre och mindre och farfars minnen blir svårare och svårare för den gamle mannens hjärna att nå. Genom små historier lär vi känna den gamle mannen, hans son och sonson, och även hans fru som inte längre är i livet. Det här är en berättelse om när någon fortfarande finns här, men mer och mer börjar försvinna iväg. Det är en berättelse om när någon drabbas av en sjukdom som gör att minnena sviker, och vad det innebär för honom själv och hans närmaste.

Fredrik Backman har en förmåga att sätta ord på allmänmänskliga händelser och upplevelser så att man bara nickar tyst inom sig och håller med om att precis så som han beskriver det, så är det. Det är vackert och poetiskt, men inte alls sentimentalt. Tonen är lågmäld och saklig på ett sätt som gör mig säker på att den här boken kan vara ett stöd för den som står inför existentiella rädslor. Efter att ha skrivit den här kortromanen skrev Fredrik Backman Björnstad, och kanske kan man se Och varje morgon blir vägen hem längre och längre som en början på djupare, personligare berättelser med tyngd. Det här är en väldigt sorglig berättelse, men på Backmanskt vis inger den framförallt lugn och mod.

 

Läs gärna min intervju med Fredrik Backman efter att han skrivit första delen om Björnstad.
.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 86
Utgivningsdatum: 2017-05-15
Förlag: Forum
Omslag. Nils Olsson
Illustrationer: Ella Laytham
ISBN: 9789137150895
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris, CDON med flera

4 reaktioner till “Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, av Fredrik Backman

  1. Jag gillar Fredrik Backman men har inte läst denna och inte heller Björnstad ännu. Kanske blir det ett par böcker som läggs på sommarläsningshögen. Jag har sju böcker där just nu, ser fram mot det! :)

    Gilla

  2. Den är riktigt fin. Jag tycker särskilt mycket om hur han lyckas få med sig både farfaderns perspektiv och rädsla och de anhörigas känslor på ett så fåtal sidor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.