28 filmer som får dig att vilja resa till Frankrike

Inför vår resa till Frankrike har jag laddat upp med fransk filmfest – 28 filmer som jag kan rekommendera varenda en!

Franska filmer, och även böcker, berättas ofta på ett litet typiskt franskt vis. Det är känslosamt, litet lätt melankoliskt och väldigt charmigt. Ofta tycker jag att franska filmer är relativt realistiska, men i den här filmtraven finns förstås en hel del filmer som är klassiska feelgood-filmer också. Litet som amerikanska filmer, där huvudpersonen går igenom en kris och kommer ut på andra sidan som en bättre människa. Inte sällan är de filmerna producerade av ett amerikanskt team. I fransk film kan man dock aldrig vara säker på att allt kommer att gå vägen och sluta lyckligt.
.

Mina favoritfilmer ur den här filmtraven

French Kiss – Meg Ryan och Kevin Kline briljerar i den här varma och humoristiska filmen
Marie Antoinette  – Kirsten Dunst är lysande i rollen som den blivande franska drottningen, som skickades från Wien till Versailles när hon var 14 år som en bricka i sin mamma kejsarinnans politiska spel
Jean de Florette, del 1 och 2 – En både hjärtskärande och underbart vacker berättelse om den lilla människan mot den stora, om gott mot ont, om liv mot död
Amelie från Montmartre – en fullkomligt magisk film som börjar med att Amelie hittar ett plåtskrin med barndomsminnen och försöker spåra ägaren
Before sunrise – ödet för samman två personer som tillbringar arton timmar tillsammans innan de måste skiljas åt. Fantastisk dialog!
Chocolate – Vianne kommer med sin dotter till en ganska inskränkt fransk småstad där hon öppnar en chokladbutik, och vad det får för konsekvenser för alla i staden

Jag har försökt få tag på två fantastiska filmer; Nyckeln till Provence, del 1 och 2. Lyckas ni komma över dem – köp! Filmerna är prisbelönta, varma och fulländat charmiga filmatiseringar av den folkkäre författaren Marcel Pagnols storsäljande böcker om sin uppväxt i södra Frankrike. Som jag njöt av att se dem när de kom på VHS. Jag måste se till att få tag i dem på DVD.

Om du har några tips på sevärda franska filmer, tipsa gärna i en kommentar här nedan :-)

Ha en fin kväll!

 

 

 

 

 

 

 

9 reaktioner till “28 filmer som får dig att vilja resa till Frankrike

 1. Många godbitar där i din filmhög! Jean de Florette-filmerna är fantastiska! Depardieu magnifik. Before Sunrise/Sunset/Midnight blir jag alldeles varm i kroppen av att tänka på – helt fantastiska (fast ärligt talat har jag inte sett den tredje än, hittar inte min dvd som jag spelat n den på). French kiss,ja du, Kevin Kline är oslagbar som fransman :-) Chocolate kan jag titta på om och om igen, har du inte läst böckerna så ska du göra det – fast jag gillade de två uppföljarna mer än första boken. Du har två Nathalie, har du sett det ;-) Och så gillar jag att du hittat Dagarnas skum :-D

  En film som jag gärna tipsar om är En lanthandel i Provence.

  Nästa sommar hoppas jag att det blir Frankrike igen för mig, om vi inte passar på att vandra längs Hadrianus mur i England innan Brexit.

  Njut nu på din resa! Ja, det vet jag att du gör!

  Gilla

 2. Filmer är inte min grej… heller;-)
  Men jag har varit i Frankrike många gånger. Mitt första besök var Paris när jag var 13 där jag besökte min ”pen pal”. Efter flera besök i denna fantastiska stad bar det av söderut till orter som inte är direkt kända för turister. Det var helt fantastiskt! Jag menar Loire dalen är WOW, men vem har hört talas om Vic-sur-Cère, Gorges du Tarnes, Sète och Hyères samt massvis med fler ”pärlor”. Å japp, jag var lyckligt lottad att jag även lyckades ”landa” några tjänsteresor till olika delar av Frankrike, band annat till Cassis och Marseile.

  Gillad av 1 person

  1. Modigt att resa som trettonåring till Paris. Jag förstår att det måste ha varit en stor upplevelse, särskilt som jag gissar att du inte hade träffat din brevvän i verkligheten innan dess? Pen pals… jag blir ju nästan nostalgisk när jag tänker på den perioden, med alla brevvänner runt om i världen, så kul det var :)

   Jag har inte varit på alla platser du nämner, men på flera. Bland annat då Patrik och jag hyrde antagligen världens minsta bil och körde från Paris och runt hela Frankrike. I bergsmassiven orkade bilen knappt upp för backarna, då gick det väääldigt sakta ;) Den här gången stuvade vi om i våra resplaner litet grand, dels anpassade vi oss efter flygen, dels efter den familj som vi skall resa med, dels har jag aldrig varit i Normandie. Loiredalen har vi rest igenom tidigare, men inte sett och bott på de slott vi nu skall besöka, så det blir spännande. För min del kan vi nog resa nästan vart som helst i Frankrike, bara jag får insupa den franska atmosfären, äta den goda maten och höra det vackra språket :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.