Gör egna torkade blommor av ananas

Så här blev de, mina ananasblommor!

1. Börja med att skära av toppen och botten, och skala bort det gröna och bruna skalet på ananasen.

2. Skär sedan bort de mörka fröhålen på ananasen.

3. Sätt ugnen på 100 grader. Använder du varmluft kan du sätta in flera galler/plåtar med ananasskivor samtidigt.

4. Skär ananasen i tunna skivor, gärna på skärmaskin. Jag var rädd att skivorna skulle gå sönder, men hade kunnat skära mycket tunnare. Ju tunnare, desto snabbare torkar skivorna och ju snabbare kan du forma dem till blommor.

5. Jag lade ananasskivorna på bakplåtspapper på ugnsplåtar, men nästa gång skall jag först torka av skivorna litet och sedan lägga dem på ugnsgallret istället, då torkar de snabbare i ugnen.

6. För mina ananasskivor tog det ungefär 2 timmar ugnen innan det var dags att vända på dem och sedan ytterligare 1 timme. Tiden beror på hur tunna skivorna är, det du behöver hålla koll på är att de inte blir brända.

7. När skivorna var klara i ugnen lät jag dem fortsätta att torka i muffinsplåtar och i äggkoppar för att de skulle få en böjd och litet mer naturlig blomform.

Och så här blev resultatet när de fick bli dekorationer på brownies med spritsad grädde. Visst blir man glad av att se de solgula ananasblommorna?

Carita håller i utmaningen Glad måndag, och henne hittar ni här.

8 reaktioner till “Gör egna torkade blommor av ananas

 1. Vilka vackra konstverk! Nu har jag inte din ambition, ditt tålamod, din utrustning och en diskmaskin har vi inte heller. Vid närmare eftertanke har vi inte ens muffinsformer. Så jag nöjer mig med att beundra dina verk framför datorn.

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Så mycket tålamod behövs inte, det går väldigt snabbt att skära till de här ananasskivorna, resten av tiden sköter de sig själva på tork. Mer än en kniv och en ugn behövs inte heller, men det som framförallt behövs är väl någon liten lust att pyssla med sådant här. Det var kul att göra en gång, får se om jag gör det igen eller om nyfikenheten nu är stillad.

   Gilla

 2. Så fina dina ananasblommor blev! Och så fina på dina brownies. Förstår att detta blev väldigt uppskattat. Stort tack för beskrivningen. Om jag behöver träna tålamodet ska jag testa men har till båda döttrarna skickat en länk. De är verkliga bakentusiaster.

  Gillad av 1 person

  1. Vad kul att de kanske provar! Mitt tålamod är faktiskt inte så stort när det gäller att baka och pyssla. Man kanske kan tro det, eftersom jag ger mig på sådant hela tiden, men det är nyfikenheten som driver mig, när jag väl är igång vill jag att det skall gå ganska snabbt ;) Om dina döttrar testar kan du kanske tipsa dem om att skära tunt, tunt. Jag hade som sagt litet bråttom och skar litet för tjocka skivor så att det tog tid för dem att torka och kunna forma.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.