Recension: Dr Jekyll & Mr Hyde, av Robert Louis Stevenson

Vi känner väl alla till boken om Dr Jekyll & Mr hyde, och att den handlar om kampen mellan ont och gott i varje människa. Jag hade inte läst boken tidigare, men har några vaga minnen från gamla, svartvita filmer då Dr Jekyll förvandlas till Mr Hyde. Där stannade min kunskap.

Nu har jag äntligen läst boken. En kortroman från 1886 på bara 80 sidor, men så innehållsrik på allt som är typiskt för skräckromantiken. Nattliga promenader i mörka, dimmiga gränder med hästdroskor som rullar förbi i skenet av gaslyktor. Inom psykologin hade man under den här perioden börjat uppmärksamma att människan styrs av vissa drifter, och man intresserade sig för människans både ljusa och mörka sidor, för liv och död. Klasskillnaderna var stora och läkare, jurister och vetenskapsmän var högt ansedda under denna period. Man ansåg att personer som hade dessa respekterade yrken också hade en högre moral. Allt detta ryms inom denna tunna boks pärmar.

Advokat Utterson och hans släkting Richard Enfield vandrar omkring i ett dimmigt London och hamnar av en tillfällighet på en bakgata som väcker minnen hos Enfield. Han berättar att han en sen kväll fick se en liten man med ondskefull blick komma springande med ojämna steg från en sidogata och stöta ihop med en flicka i åttaårsåldern. Mannen trampade helt lugnt ned flickan och lämnade henne skrikande på gatan som om ingenting hade hänt. I enlighet med 1800-talets ideal agerade den välkände och aktade Enfield rättrådigt och med civilkurage, sprang ikapp mannen och såg till att han betalade flickan skadeersättning. Det visade sig att den ondskefulle mannen bodde på just denna bakgata, och när Advokat Utterson hör mannens namn, Mr Hyde, inser han att det testamente som deras gode vän, Doktor Jekyll, har lämnat i förvar hos honom är till förmån för just denne Mr Hyde, om Doktor Jekyll av någon anledning skulle avlida eller försvinna.

Så inleds historien, och sedan följer egendomliga och skrämmande händelser som gör att Advokat Utterson inte kan låta bli att nysta i det märkliga som sker. I stil med gammaldags deckare jämförs namnteckningar med varandra, tjänstefolk vittnar om personlighetsförändringar hos Doktor Jekyll, en nära vän insjuknar plötsligt av sinnesförvirring och avlider, nycklar leder till oväntade platser.

Det blir till slut Advokat Utterson som får ta emot Doktor Jekylls redogörelse för hur han, som den förmögne, hederlige och rättfärdige läkare han är, genom ett elixir kunnat njuta fullt ut och slippa ifrån känslan av skam över att leva dubbelliv med tvivelaktiga nöjen, snedsprång och till och med mord, då han bytte skepnad och personlighet till den helt skrupelfrie Mr Hyde. Genom möjligheten att förvandlas mellan den gode och den onde personlighet han hade i sig, kunde han fortsätta som den redbare och aktade läkare han framförallt var, men också leva ut alla sina drifter och ovärdiga förströelser utan att själv må dåligt eller skämmas det minsta. Men i sann 1800-talsanda har historien ett moraliskt budskap. När man släpper fram de mörka sidorna hos sig själv, riskerar de att ta över, och det är vad som händer Dr Jekyll. Han förlorar kontrollen över elixirets verkan.

Enligt vad jag kunnat läsa om författaren, Robert Louis Stevenson, hade han länge velat skriva en bok om människans dubbelnatur, om hur vi alla kämpar med det goda och det onda vi har inom oss. Under en period då författaren var väldigt sjuk i tuberkulos och behandlades med kokain, skall han ha drömt flera av scenerna i boken och skrivit ned det han mindes från dem.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 80
Utgivningsdatum: 1886, men den här nyutgåvan: 2017-11-03
Originalets titel: Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Förlag: Modernista
Översättare: Jakob Gunnarsson
ISBN: 9789177016335
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

9 reaktioner till “Recension: Dr Jekyll & Mr Hyde, av Robert Louis Stevenson

 1. Har aldrig läst boken men sett Dr Jekyll och Mr Hyde i olika filmade versioner. Då böcker så gott som alltid är bättre än filmerna man gör, så var det ingen dum idé alls att läsa denna thriller på bara 80 sidor.

  Gillad av 1 person

  1. Det finns vissa filmer/teveserier som jag tycker är bättre än böckerna, men jag håller med dig, de är inte många. Jag har sett bilder från vissa filmatiseringar av Dr Jekyll och Mr Hyde, och de fick mig inte direkt sugen på att se filmerna, när de fokuserat på Mr Hydes utseende för att göra honom läskig, när det egentligen är hans uppträdande och blick som är skrämmande enligt boken, och när utseendet på film bara blir komiskt.

   Gilla

  1. Jag blev ganska överraskad av att både den här boken och Carmilla, som jag också läste nyligen, fortfarande håller trots att de skrevs på 1800-talet. Ganska fantastiskt.

   Gilla

 2. Väldigt spännande läsning! Just Stevenson har skrivit många bra böcker. Nu blev jag sugen på att läsa om dem. Och visst har jag sett Dr Jekyll och mr Hyde på film, i massor av olika versioner. Även en fransk och efter den hade jag mycket svårt att sova (jag var ung tonåring, tror jag).

  Gillad av 1 person

  1. Jag blev också sugen på att läsa fler böcker av honom, jag tyckte verkligen om sättet han skriver på, väldigt stämningsfullt och ödesmättat. Märkligt ändå, att det går att göra film av en bok som bara är på 80 sidor.

   Gilla

  1. Det var precis vad jag just sade här hemma. En sådan tunn bok som fått ett så stort genomslag. Och litet förvånad är jag över att jag under alla år känt till förvandlingen från god till ond, och har vissa minnesbilder från filmer med ett laboratorium där förvandlingen sker, men det har aldrig fallit mig in att läsa boken. Men nu är den läst, och det känns bra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.