Tre veckor med antiinflammatorisk kost – utvärdering

För tre veckor sedan fick jag hem några böcker om att äta antiinflammatoriskt och om att biohacka sin kropp. Böckerna på bilden är några av dem. Fredrik Paulúns bok, Biohack, har jag redan recenserat, övriga plus ett par till kommer jag att skriva om inom kort.
I det här inlägget skall jag berätta om mina erfarenheter och upplevelser av att äta så kallad antiinflammatorisk kost. För ni känner ju mig, får jag hem böcker som de här blir jag nyfiken och måste själv testa!
.
Så här behöver inte antiinflammatorisk kost se ut. Det här är min snabbmat till mig själv när jag inte kommer på något annat.
Jag har alltid varit intresserad av mat och träning och äter normalt sett enligt GI-riktlinjer. Men de här veckorna har givit mig så många nya insikter att jag knappt tror det är sant.
.

Så här har jag gjort

 • Jag har inte varit helt strikt i att äta sådant som anses antiinflammatoriskt, men jag skulle gissa att jag följt riktlinjerna till 80-90%. Jag har lyssnat väldigt mycket på kroppens signaler om hunger, trötthet m.m. och inte pressat mig över någon extrem och orimlig gräns.
 • Ibland har jag känt hunger, vilket var länge sedan innan jag påbörjade den här utvärderingen. Istället för att småäta har jag druckit vatten eller kaffe, och det har oftast gjort att hungern försvunnit tills det varit dags för nästa mål mat. Annars har jag skurit till exempel en grapefrukt eller vattenmelon i bitar och ätit ur en skål med en liten dessertgaffel. Det känns litet lyxigt och det tar längre tid att äta, så kroppen hinner känna att den är mätt. Eller ätit ett par deciliter kefir med blåbär och jordgubbar.
 • Jag har gjort vissa avsteg från planen, och det har ibland fått konsekvenser. Till exempel åt vi en kväll middag på en mysig restaurang, och jag åt samma som övriga i sällskapet, med bland annat Crème brûlée till efterrätt. Den natten vaknade jag genomsvettig med hög puls och sov dåligt resten av natten.

 • Jag har varvat mellan att äta färre och att äta fler kalorier per dag, men aldrig fler än 1600, oftast mellan 1100-1600 kcal. Det har inte varit ett problem alls, att äta mindre. Jag har varit noga med att äta bra mat, som ger näring och energi, och skippat sådant som bara är tomma kalorier. Mycket grönsaker, både egenodlade och frysta, fisk och skaldjur, ägg, majskakor med linser och havssalt, bär, kefir, kyckling, vildsvin. Goda dressingar, gärna med vinäger eller teriyakisås, eller någon matsked av Erik Lallerstedts dressingar i flaskor.
 • Allt jag har planerat att äta har jag registrerat i appen Lifesum. Ibland har jag hamnat helt snett och appen har visat för mycket fett eller för många kalorier, då har jag kunnat korrigera. Jag gillar ju att grotta ned mig i fakta, så att registrera all mat har varit väldigt kul, och en ögonöppnare.
 • Middagarna har jag försökt att vara klar med vid 17.30. Framförallt därför att Bella kommer hem från gymnasiet den tiden flera dagar i veckan, och behöver äta ganska omgående för att inte somna ifrån middagen. Men det har också inneburit att jag kunnat ha så kallad periodisk fasta, 16:8, då kroppen får ägna sig åt matsmältning under åtta timmar och får vila under sexton timmar.
 • Ingen regelbunden styrketräning de här tre veckorna, jag har bara varit på gymmet någon dag i veckan, men jag har fått ihop 10000-13000 steg med jämna mellanrum, övriga dagar ungefär 5000 steg. Några dagar bara 1500 steg, när dagen tillbringats vid datorn.

En vanlig matdag

Ulrika Davidsson har material för en bättre tarmflora som innehåller allt du behöver, bland annat kostplan för sex veckor, information och recept för antiinflammatorisk kost. Riktigt bra, den kan jag rekommendera om det känns jobbigt att behöva tänka ut alla måltider själv. Jag har gjort det enkelt för mig, utgått från grunderna och ofta skippat att laga regelrätta måltider. Så här kan en vanlig matdag se ut för mig när jag äter ungefär 1600 kalorier.

Frukost kl 06.30

 • Kefir naturell (bara ibland), 2,5% eller Naturell havregurt, 2 dl. Eller glutenfria havregryn som kokas till gröt, ca 1 dl
 • Chiafrö eller linfrö, 1 tsk
 • Frysta blåbär, 1 dl
 • Jordgubbar, 1 dl
 • 1 kokt ägg
 • Nespresso, två koppar
 • Honung, 1 tsk

eller:

 • Kiwi, 1 st
 • Kokt ägg, 1 st
 • Glutenfritt bröd, 1 st (bakat av mandelmjöl, som innehåller lika mycket protein som kött)
 • Bregott, 1 tsk
 • Nespresso, två koppar

Lunch kl 12.00

 • Quinoasallad, eller ibland potatissallad, med vinägrettsås (ingenting avancerat, tag bara quinoa eller kokt, kall potatis som du tärnar och blanda med vinäger och rapsolja, soltorkade tomater i strimlor och strimlade grönsaker som du har hemma, salt och peppar och kanske litet sambal oelek), 200 g
 • Vildsvinsstek, tonfisk, räkor, torsk, kyckling eller lax, 150-200 g

Middag kl 17.30

 • Vildsvinsstek, tonfisk, räkor, torsk, kyckling eller lax, 150-200 g
 • Sallad med de grönsaker du har hemma, 3 dl hackad/skivad
 • Erik Lallerstedts Rhode Islanddressing, 1 msk
 • Grapefrukt, 1 hel

Mellanmål, till exempel om du är hungrig på kvällen, eller innan/efter träning

 • Majskakor (linser och havssalt), 3 st
 • Bregott, 1 tsk
 • Ost, Wästan 10% (bara ibland), 50-60 g (skär en bit och ät som den är)
 • Te, Kvällsro

När jag skriver grönsaker, är det oftast de här sorterna jag äter: grönkål, vitkål, broccoli, rödbetor, gulbetor, polkabetor, sockerärtor, spenat, tomat, chili, vitlök, paprika, avokado.

Kryddorna jag använder är oftast mineralsalt och svartpeppar, men ibland också gurkmeja, kanel, ingefära, chili.

.

Resultatet

Efter tre veckor med så kallad antiinflammatorisk kost har jag gått ned tre kilo och jag är piggare. Jag har inte varit tvungen att äta Omeprazol, vilket jag har gjort då och då under flera år. Bäst av allt är att jag inte vaknar på nätterna, utan sover sju timmar och vaknar utsövd. Just det, jag glömde nästan. Mitt blodtryck har legat på 140/90 under flera år. Nu är det 119/72 eller däromkring.
.
Kan det bli så här goda effekter på så kort tid som tre veckor? Jag är nästan skeptisk själv. Jag läser i olika artiklar att det inte finns vetenskapliga bevis för att kost kan vara antiinflammatorisk. Och ändå mår min kropp så mycket bättre efter de här tre veckorna!
.
Tillägg 31/8:
Både Ulrika Davidsson och Maria Borelius har nu svarat, och bekräftar att det är de här resultaten, och även andra, som brukar bli effekten av den här typen av kost.
.
Tack till Maria, som tipsade om de här böckerna!

31 reaktioner till “Tre veckor med antiinflammatorisk kost – utvärdering

 1. Men vilken intressant läsning. Jag har den första boken av Maria Borelius och hade en vision att ta tag i både bok och kost men kom liksom av mig. Har träffat en bekant som äter antiinflammatorisk kost och efter att ha börjat med det sluppit en del mediciner. Hon har en kronisk lungsjukdom och lite annat och mår så mycket bättre av just den här kosten. Min dotter har också testat på antiinflammatorisk kost en period men har nu gått över till vegetariskt och ibland även vegankost. För min del kan jag inte kasta in mig i något utan får ta det stegvis och tyvärr upplever jag det lite bökigt att få ihop det med mitt nattjobb. Man måste liksom hitta det som passar en själv bäst. Nu när jag läser dina erfarenheter kring det här blev jag än mer peppad att testa. Kanske kan jag få bukt med mina magbesvär, min trötthet och annat som kommit med åldern ;).
  Tusen tack för intressant läsning!

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att kunna inspirera! Jag känner direkt skillnad i kroppen när jag gör avsteg från sådan kost, men gör ju det ibland i alla fall. Svårt att vara helt konsekvent. Har du haft möjlighet att testa att äta antiinflammatoriskt än?

   Gillad av 1 person

 2. Hej! Jag är en överviktig 65-åring som är fattigpensionär. Jag skulle aldrig ha råd att äta den proteinmängd som olika dieter förespråkar. Jag äter mycket bönor och potatis, grönsaker efter säsong, oftast rotsaker. Jag dricker öl och gillar tyvärr charkvaror, som salami o lufttorkad skinka. Det enda positiva är förmodligen att jag skippade socker i alla former (förutom det som ingår i t.ex öl) redan för drygt tjugo år sedan och äter alltså inget sötat bröd, musli, godis, osv. Jag är imponerad av hur väl du följt och framför allt dokumenterat effekterna av din förändring av kosten. Och självklart vill man fortsätta med det man mår bra av! Heja dig, du har många forskar-gener i dig!

  Gillad av 1 person

  1. Mat kostar så är det ju, och vill man äta nyttigt och näringsrikt och miljövänligt, blir det en del att tänka på för att få ihop det. Jag har ju lyxen att få vildsvinskött och ägg från mina föräldrar. Jag älskar potatis också, men varm potatis ger väldigt mycket socker, så jag har inte ätit det lika ofta under den här perioden för att se vilka effekter det skulle ge att trappa ned. Kall eller uppvärmd potatis är mycket bättre ur blodsockersynpunkt. Jag är ingen näringsexpert, bara väldigt nyfiken, så jag måste ju testa :)

   Gilla

 3. 400 gram kött eller fisk om dagen är ju jättemycket!?! Har du inte bytt ut mot bönor/linser en enda gång? Jag kan inte låta bli att tänka på planeten vår …
  Att du gått ner i vikt på så få kalorier om dagen är inte direkt förvånande, men att du gjorde det utan att vara överviktig är däremot förvånande! :-)
  Det viktigaste med allt, speciellt när jag också läser det Ditte skriver, är ju att finna det man själv mår bra av – det är så många nästan rabiata/religiösa kostmänniskor där ute som inte fattar att inte alla mår bra av samma kosthållning.
  Te, mörk choklad och rödvin – det är toppendieten ;-)

  Gillad av 2 personer

  1. Ja, det är ganska mycket, men jag har inte kommit på något bra sätt att få i mig tillräckligt med protein på annat vis. Jag får låta bli att flyga istället, så spar jag in på de utsläpp jag indirekt orsakar genom att äta fisk och kyckling. Vildsvin är däremot inga problem att äta ut miljösynpunkt, de lever fritt och behöver inga odlade spannmål.
   Det här är dessutom bara ett exempel, jag äter helt vegetariskt vissa dagar och äter bönor, kikärter, linser m.m. Sådan mat gillar jag, så inga problem. Och jag äter ris också, och väldigt mycket annat, men undviker mjölmat eftersom jag nu insett att det fungerar sämre för mig. Te dricker jag varje kväll, och mörk choklad vill jag inte vara helt utan. Alkohol dödar min mage, så det måste jag vara extremt försiktig med. Och inga kolsyrade drycker, det är nästan ännu värre. Jag drack tre munnar coca cola och trodde jag skulle dö av magsmärtor! Vikten bryr jag mig inte så mycket om, men skönt att blodtrycket blev så bra, och att få sova på nätterna och vakna utvilad!

   Gillad av 1 person

   1. Jag funderade på om du inte tålde bönor, men då vet jag att dina vegetariska måltider bara inte var med i exemplet. Man brukar räkna med 100 – 150 gram kött/fisk som portion, så det var en av anledningarna till att jag reagerade.

    Gillad av 1 person

   2. För mig handlar det mest om att bli långvarigt mätt, och det blir jag av fisk och kött. Och tränar jag måste jag äta mer, annars är jag beredd att gå bananas i kyl och frys, utan minsta tanke på vad jag äter, det som står närmast helt enkelt :) Men jag räknade på hur mycket protein man får i sig om man äter 150 gram kött/fisk två gånger per dag, och ett ägg till frukost. Det blir ungefär 90 gram, vilket är lagom. Från bönor får du i princip lika mycket protein som från kött och fisk, men väldigt mycket kolhydrater samtidigt, 45 gram kolhydrater per 100 gram bönor. Äter du vildsvinskött, som är det kött jag oftast äter, får du ungefär 23 gram protein (som för bönor), men inga kolhydrater alls. I vår ålder är 90-120 gram protein per dag bra, eftersom vi människor börjar tappa muskelmassa från och med 40-årsåldern, även om vi tränar. Spännande det här med mat! Och gott :)

    Gillad av 1 person

   3. Vegetariska alternativ, har du räknat på sådana? Tänker på quorn och oumpf, men det finns säkert flera. Äter vegetarianer extra protein och hur gör veganer (fattar ju att du inte kan svara på det, men jag blir nyfiken).

    Gillad av 1 person

   4. Hemma är det enkelt att räkna på vegetariska alternativ, eftersom jag äter ganska ”rent”, men som i dag, när vi åt frittata på golfrestaurangen är det svårare, när alla möjliga ingredienser ingår. Quorn tror jag går bra, men jag försöker äta inhemskt och som transporterats kort väg också, och väldigt många av de vegetariska alternativen kommer från utlandet. Jag har inga problem med att äta mycket protein i tex kött och ägg, eftersom mina föräldrar jagar vildsvin och har egna höns, så vi får det vi behöver från dem. Jag vet inte hur det är med veganer/vegetarianer och protein, men vissa löser det kanske med tillskott, som proteinpulver. I alla fall om de tränar. Största risken med att avstå kött och fisk är väl annars att man när lagret av B12 tagit slut i kroppen, då är det verkligen slut.

    Gillad av 1 person

 4. Det här låter ju som en riktig framgångssaga. Bara att gratulera! Jag försöker förvisso äta nyttigt och det går periodvis bra – men sen ger min dåliga karaktär vika och jag ”syndar” … vilket naturligtvis straffar sig.

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår det knappt själv! Jag har skrivit till Ulrika Davidsson och frågat om det kan vara kosten som givit de här effekterna, och hoppas hon svarar. Maria Borelius, som skrivit böcker om antiinflammatoriskt leverne, svarade mig på Instagram att det är sådana här resultat man kan förvänta sig av antiinflammatorisk kost, och viss forskning pekar också på det, även om det inte är statistiskt bevisat, än. Jag har också levt sunt tidigare, men inte förrän nu har jag kommit till rätta med nattsömnen och magen som svullnat upp tidigare. Nu vågar jag inte gå tillbaka till hur jag åt tidigare, jag vill hålla kvar den här känslan i kroppen och inte förstöra bakteriebalans och annat.

   Gilla

  1. Visst är det! Jag skall snart skriva om de böcker jag läst, förutom den som Fredrik Paulún skrivit och som jag redan länkat till här. Berätta hur det går när du testat, spännande att se vilka effekter sådan här kost har för andra också!

   Gilla

  1. Oj, det var en effektiv förändring i livsstil, tio kilo! Om du behövde tappa kilon var det ju väldigt bra gjort!
   Mer protein behöver vi vuxna människor äta mer av än vi antagligen normalt sett gör, eftersom vi tappar muskelmassa med åren även om vi tränar som förut. Men visst är det svårt att få i sig just protein?! Jag tycker att jag äter mycket ägg, fisk, kyckling och viltkött, men om jag inte tänker mig för blir det övervikt för kolhydrater och fett.

   Gilla

 5. Låter som att det passar dig väldigt bra med den kosten.
  Jag provade att inte äta något bröd som innehöll gluten och slutade också med socker och på bara en vecka sjönk mitt blodtryck så mycket att jag mådde dåligt. Jag blev yr och illamående och otroligt trött.
  Nu äter jag blandat men låter bli socker i veckorna och tar bara havrebröd till frukost och nu ligger mitt blodtryck bra igen. 120/70 och då mår jag bra. Jag äter redan mycket grönsaker för jag är vegetarian men äter fisk sedan många år. Jag provar mig fram nu för att komma ifrån bröd och socker och ändå må bra.

  Gillad av 1 person

  1. Det här har verkligen varit toppen för min kropp, åtminstone för insidan. Men vilken snabb effekt för ditt blodtryck! Då är det verkligen så då, att gluten och socker kan skapa högt blodtryck? 120/70 som du har är väl helt perfekt?
   Jag har känt att hjärtat rusar när jag äter vissa saker, som bröd, pasta och efterrätter med mycket socker, men när jag har fråga läkare om mat kan påverka hjärtat har de svarat att det inte finns något samband mellan magen och hjärtat. Väldigt konstigt.

   Gilla

 6. Intressant! Och det viktigaste är ju att du mår bra och känner att detta påverkar dig positivt. Jga har i olika omgångar varit med som försöksperson på Karolinaska där det handlat om mat och olika typer av den som sedan medicinskt utvärderats på olika sätt bl.aa. genom blodtrycksmätning (har normalt sett ett mycket bar blodtryck) Vid ett tillfälle levde jag på mycket proteinrik kost i tre veckor. Mycket lite fett och kolhydrater. Provtagning i olika omgångar. Och sedan på blandad kost i tre veckor. Ja rejäl paus mellan. Och därefter en form av LCHF. Paus och sedan GI kost. Det kroppen och jag mådde sämst av var LCHF. Även proverna med kolesterol och annat var påverkat. Vad gäller vikten skilde de olika varianterna på +-2kg och då under en tre till fyra veckors period.
  Min mage är besvärlig efter många operationer så detta med att mat inte får vara fet eller tung är viktigt
  Tänkte också på detta med omeprazol. Ärju inget som läkare rekommenderar att man ska äta permanent….
  Att äta den mat man mår bra av tror jag är viktigt och så bra som min kropp och hela jag mådde under de år vi bodde i Peking lär jag inte få uppleva igen. Den asiatiska maten passar mig perfekt. Och tänker också på att cancer, hjärtinfarkt, högt blodtryck och mycket annat inte är så vanligt i Kina eller Japan är hög och att man lever länge och är pigga.
  Tror fullt och fast på att äta det man mår bra av och här verkar du ha hittat något som fungerar.
  Stort tack för dina tankar och för att du delar med dig.

  Gillad av 1 person

  1. Vad spännande att läsa det du berättar om! Vad kom man fram till genom de här olika testerna, var det någon kost som var hälsosammare än de andra? LCHF-kost fungerar inte för mig heller, jag mår otroligt illa av för mycket fett, särskilt av mat stekt i för mycket smör, men också av för fet lax. GI fungerar bra för mig, men den här antiinflammatoriska kosten fungerar ännu bättre, antagligen eftersom jag inte har ätit mjölmat mer än i små doser, och inte mjölkprodukter. Asiatisk mat är ju så fräsch och god, det borde man verkligen äta oftare. Det var en period då japanskt och kinesiskt var väldigt trendigt i Sverige, men så är det nog inte längre. Förutom sushi. Wokat skulle jag egentligen kunna äta var och varannan dag, och det är väl ungefär så jag framförallt har ätit de här veckorna. Och ren mat, utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Tack själv för att du berättar! Mat och näringslära och hur kroppen påverkas är så intressant. Ha en fin dag, hoppas det inte regnar för mycket inne i stan!

   Gilla

   1. Det var väldigt intressant att läsa om dina upplevelser och mat och det man äter är viktigt. Nu blir det en ganska blandad kost och jag lagar en hel del asiatisk mat. Och det kött vi köper är från miljöer där djur går ute och kravmärkt. Köper helst i manuella butiker. Men äter nästa inget rött kött.

    Gilla

 7. Om den kosten har sådana effekter är det ju bara att fortsätta med den inslagna linjen. Otroligt och rätt häftigt att du såg så måna förbättringar efter bara tre veckor. Men du behövde verkligen inte gå ned i vikt!
  Kan ju inte låta bli att påpeka att Crème brûlée är en av få efterrätter som jag gillar;-)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag vore väl galen annars..! Jag tyckte inte heller att jag måste gå ned i vikt, men några kilo gör ju ingen större skillnad. Trodde jag. Men tydligen påverkades blodtrycket, så då får jag väl fortsätta att äta så här. Visst är det gott med Crème brûlée! Den är nog min favorit, jag frågar alltid om de har den, och har de det kan jag inte låta bli. Och man behöver ju inte bli extrem, om man någon gång ibland vill äta något extra gott, skall det vara gott också.

   Gilla

  1. Tack, vad roligt att du gillar inlägget! Jag var ju mer eller mindre tvungen att dela med mig av mina upplevelser, och av resultaten, eftersom jag själv blivit så överraskad, och överväldigad! Sambandet med hur jag ätit och hur kroppen mår är så tydligt, det går inte att tolka på något annat sätt än att kosten haft betydelse. Egentligen självklart, men ändå häftigt att inse det!

   Gilla

   1. De senaste två veckorna har jag ätit så ren kost som möjligt. Avstått kaffe, mejeriprodukter, rött kött, socker, alkohol och pasta/bröd. Det jag märkt dessa två veckor är att jag har mindre värk i kroppen, mindre gaser i magen och mår överlag väldigt bra. Dock inser jag att min mage inte riktigt trivs. Vi äter vanligtvis också mycket grönsaker. Hade vi inte gjort det hade jag så klart tänk att det berodde på mängden grönsaker, mer att jobba för magen. Det krävs lite träning för magen att vänja sig vid grönsaker. I dag drack jag kaffe och då mådde magen betydligt bättre. Ska sakta införa kaffe, gluten och mejeriprodukter igen men i mindre omfattning än tidigare.

    Gillad av 1 person

   2. Jag har ätit ungefär som du, men ätit mindre av kött, inte avstått helt. Gluten har jag bara ätit när vi ätit ute, och de har serverat hembakat surdegsbröd, då har jag ätit en skiva till maten. När man inte äter det varje dag blir det nästan lika gott som en efterrätt :) Mejeriprodukter har jag skippat helt, utom ett par deciliter kefir med bär då och då, inte varje dag. Kaffe har jag däremot druckit ganska mycket, kanske fem nespressokoppar per dag. Det är ju ganska starkt, men ändå har inte magen svullnat upp, som jag trodde den skulle göra om jag inte drog ned på kaffet. Vissa menar att kaffe kan skydda mot vissa former av cancer och att det inte är så dåligt som andra påstår. Jag vet förstås inte vilket som stämmer, men så länge kroppen mår så här bra känner jag att det fungerar för mig. Däremot dricker jag aldrig bryggt kaffe, eftersom jag märkt att magen svullnar upp av det, förmodligen på grund av garvsyran när kaffet inte är helt nybryggt utan stått en stund.

    Gilla

 8. Det låter ju verkligen häftigt! Jag har gått på omeprazol i många, många år och vågar inte sluta. Sist jag slutade, inför en undersökning, tog det tre dagar innan jag plötsligt och oförhappandes bara kunde börja kräkas (utan att jag åt något). Usch! Men viktnedgång, blodtrycksnedgång, bättre sömn låter toppen. Värt för mig att fundera över. Tack för tips!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har knappt heller vågat sluta, eftersom jag haft blödande magsår och varit inne på gastroskopi flera gånger. Läkarna har sagt att jag dessutom, antagligen, har för mycket magsyra, och att syran behöver ha något att arbeta med i magen hela tiden, och jag har precis som du kunnat må illa och kräkas utan att jag kunnat lokalisera vad det beror på. Inte den minsta tendens åt det hållet under de här veckorna!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.